Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/14908
Karar No: 2015/16220
Karar Tarihi: 10.11.2015

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/14908 Esas 2015/16220 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan vakıf senedinin tescili davası sonucunda davanın kabul edildiği ancak ilgili tarafından temyiz edildiği belirtilmiştir. Türk Medeni Kanunu'nun 102. maddesi vakıf kurma iradesinin resmi senetle veya ölüme bağlı tasarrufla açıklanacağını ve vakfın yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanacağını belirtmektedir. Ayrıca, tesciline karar verilen vakıf, vakfın yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil edildiği gibi merkezi sicile de kaydolunacağı ifade edilir. Kanunda yer alan geçici 12. maddeye göre Genel Müdürlüğün dağıtılma talebiyle açtığı dava sonucunda dağıtılan vakfın hayatta bulunan kurucuları birlikte başvuruda bulunarak aynı ad ve amaçla yeni bir vakıf kurabilirler. Ancak bu vakıf kanunla kurulan vakıf statüsünde sayılmaz. Bozma kararında mahkemenin eksik araştırma yaparak davanın kabul edildiği belirtilmiştir.
18. Hukuk Dairesi         2015/14908 E.  ,  2015/16220 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Asliye Hukuk Mahkemesi

    Dava dilekçesinde, vakıf senedinin tescili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm ilgili vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Dava dilekçesinde, vakıf senedinin tesciline karar verilmesi talep edilmiş, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 102.maddesinde “Vakıf kurma iradesi, resmi senetle veya ölüme bağlı tasarrufla açıklanır. Vakıf, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır. Resmi senetle vakıf kurma işleminin temsilci aracılığıyla yapılması, temsil yetkisinin noterlikçe düzenlenmiş bir belgeyle verilmiş olmasına ve bu belgede vakfın amacı ile özgülenecek mal ve hakların belirlenmiş bulunmasına bağlıdır. Mahkemeye başvurma, resmi senet düzenlenmiş ise vakfeden tarafından; vakıf ölüme bağlı tasarrufa dayanıyorsa ilgililerin veya vasiyetnameyi açan sulh hakiminin bildirimi üzerine ya da ....nce resen yapılır. Başvurulan mahkeme, mal ve hakların korunması için gerekli önlemleri resen alır.” Aynı yasanın 104. maddesinde ise “Tesciline karar verilen vakıf, vakfın yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil edilir; ayrıca ...nde tutulan merkezi sicile kaydolunur. Tescil kararı, başka bir mahkemece verilmiş ise, ilgili belgelerle birlikte tescil için vakfın yerleşim yeri mahkemesine gönderilir.  Yerleşim yeri mahkemesinin yapacağı bildirim üzerine ...nce merkezi sicile kaydolunan vakıf Resmi Gazete ile ilan olunur. Tescil ve ilan tüzük hükümlerine göre yapılır.” hükmü yer almaktadır.
    6495 sayılı Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 50. Maddesi ile 5737 sayılı Vakıflar Kanununa eklenen geçici 12.maddesinde; “1/1/1990 tarihinden bu maddenin yayımı tarihine kadar Genel Müdürlüğün dağıtılma talebiyle açtığı dava sonucunda dağılmasına veya dağıtılmasına karar verilen yeni vakıfların hayatta bulunan kurucularının birlikte başvurusu üzerine vakfın adı ve amacı aynı olmak kaydıyla bin lira kuruluş malvarlığı tahsis edilerek Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre yeni bir vakıf
    kurulabilir. Kurulan bu vakıflar 4721 sayılı Kanun ve bu Kanun hükümlerine göre faaliyette bulunurlar, ancak kanunla kurulan vakıf statüsünde sayılmazlar. Dağıtılan vakfın Genel Müdürlüğe intikal eden ve hâlihazırda Genel Müdürlük tarafından tasarruf edilen taşınmazları, yeni kurulan vakfa mahkeme siciline tescilinden itibaren üç ay içinde devredilir. Devredilen mallarla ilgili başkaca bir talepte bulunulamaz.” düzenlemesi mevcuttur.
    Somut olayda tesciline karar verilmesi istenilen ... ve Dayanışma Vakfı hakkında dağıtılması talebiyle açılan dava sonucunda... Asliye Hukuk Mahkemesinin 2001/564 esas 2004/599 karar sayılı dosyasında vakfın dağıtılmasına karar verildiği ve bu kararın 17/04/2008 tarihinde kesinleştiği, eldeki davada da aynı isimle bir vakfın kurulmasının talep edildiği, mahkemece talebin önceki dağıtılan vakfın yeniden kurulmasına ilişkin olup olmadığı konusunda bir araştırma yapılmadan karar verildiği anlaşılmaktadır.
    Yukarıda gösterilen yasal düzenlemeler ve yapılan açıklamalar dikkate alındığında mahkemece davacı tarafa talep dilekçesinin açıklattırılarak, açılan davanın TMK 102 vd. maddeleri kapsamında yeni bir vakfın tesciline mi ilişkin yoksa 6495 sayılı Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 50. Maddesi ile 5737 sayılı Vakıflar Kanununa eklenen geçici 12.maddeye istinaden daha önce dağıtılan bir vakfın yeniden kurulması istemine mi ilişkin olduğunun sorulup açıklattırılması, dağıtılan vakfın yeniden kurulması istemine ilişkin olması durumunda kanunda belirtilen şartların oluşup oluşmadığının Yargıtay denetimine imkan verecek şekilde ayrıntılı tespit edilip tüm delillerin birlikte değerlendirilmesi ve oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik araştırma ve inceleme ile davanın kabulüne karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 10.11.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi