Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/18509
Karar No: 2014/3860
Karar Tarihi: 04.03.2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2013/18509 Esas 2014/3860 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Trabzon 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davada, davacı ortak alana müdahaleyi önlemek için yapılan imalatların kalı ve eski haline getirilmesi istemiyle dava açmış ancak mahkeme davanın reddine karar vermiştir. Davacı vekili tarafından yapılan temyiz başvurusu sonucunda dosyadaki bütün kağıtların incelenmesi sonucunda, davacının ortak alan maliki olarak davalılar tarafından yapılan müdahalelerin önlenmesini ve tesislerin eski haline getirilmesini talep ettiği belirlenmiştir. Mahkeme, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 4. maddesi (a) ve (c) bendleri ile 19. maddesinin 2. bendinin birinci cümlesi uyarınca ortak alanlarla ilgili olarak tesisat ve inşaat yapılabilmesi için bütün kat maliklerinin yazılı rızası gerektiğini ve dava konusu taşınmaza ait mimari projede aykırılık bulunduğu için davanın kabul edilmesi gerektiği sonucuna varmıştır. Bu nedenle, mahkemenin davanın reddine karar vermesi yerinde görülmemiştir. Kararda geçen kanun maddeleri, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 4. maddesi (a) ve (c) bendleri ile 19. maddesinin 2. bendinin birinci cümlesidir.
18. Hukuk Dairesi         2013/18509 E.  ,  2014/3860 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Trabzon 2. Sulh Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 22/05/2013
    NUMARASI : 2012/900-2013/598

    Dava dilekçesinde, ortak alana müdahalenin önlenmesi ve bu amaçla yapılan imalatların kal"i ve eski hale getirilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin 6 no"lu bağımsız bölüm maliki olduğunu, davalıların dava konusu taşınmazın ortak alanına kendi bağımsız bölümlerine giden boruları döşemek suretiyle müdahale ettiklerini, davalı Yılmaz"ın binanın çatı kısmında inşaat yaparak dubleks dairenin üst katını büyüttüğünü, ayrı bir bağımsız bölüm gibi bu yere kapı açararak ortak alana müdahale ettiğini ileri sürerek davalıların ortak alana müdahelelerinin önlenmesine, bu amaçla yaptıkları tesislerine ka"li ve eski hale getirilmesi istemiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerin ve özellikle bilirkişi raporunun incelenmesinde; dava konusu taşınmazda 10.07.2012 tarihli toplantıda ısınma maliyetinin fazla olması nedeniyle projede sığınak olarak gösterilen alanının kazan dairesine dönüştürülmesi ve gerekli tesisat projesinin hazırlanarak belediyeye onaylattırılması yönünde karar alındığı, bu karara istinaden merkezi sistem kalorifer ana kolonlarının döşendiği, davacı katından geçecek kolonların ise binanın dış cephesinden geçirilmiş olduğu, dava konusu binada yer alan dubleks meskenlerin projesine aykırı olarak ayrı bağımsız bölüm olarak kullanıldığı, pencere üstlerindeki çatı omuzlarının yapılmadığı, teras üzerini teras yan duvarlarının üzerine dikme profiller yerleştirilerek teras üzerindeki örtünün bu profillere oturtulduğu ve her bağımsız bölümün teras alanını bir bütün olarak kullanıdığının tespit edildiği anlaşılmıştır.
    634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası"nın 4. maddesi (a) taşınmazın ana duvarları, (c) bendine göre ise çatı ortak yerlerden sayılmış olup, mimari projede bağımsız bölüm olarak tahsis edilmeyen yerler, yönetim planına göre kullanılması için de kimseye bırakılmamış ise ortak yerdir. Aynı Yasanın 19. maddesinin ikinci bendi birinci cümlesine göre; kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Dava konusu taşınmazın ortak alan niteliğinde olan çatı ve dış cephesi ile ilgili olarak mimari projeye aykırılık bulunduğu belirlendiğine göre dava konusu taşınmaza ait tesisat projeleri de getirtilerek bilirkişiden ayrıntılı ve ek rapor alınarak müdahale edilen alanın miktarı da belirlendikten sonra davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 04.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi