Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/8086
Karar No: 2016/2749
Karar Tarihi: 14.03.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/8086 Esas 2016/2749 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı firmanın yurt dışından ithal etmek istediği ürünlere ait ambalajlar üzerinde haksız yere davacı firmanın markası, logosu ve TS standart numaraları kullanıldığı gümrük kontrolleri sonucunda tespit edilmiştir. Mahkeme, davacı firmanın markasına tecavüzün önlenmesine, maddi tazminatın takdiren 18.880 TL, manevi tazminatın takdiren 10.000 TL olarak belirlenmesine karar vermiştir. Davalı firmanın müracaat ücretini ödediği ancak tazminatı yatırmadığı belirtilmiştir. Kararda, markaya tecavüz eden ambalajların müsadere edilmesi veya imha edilmesi hükmedilmiştir. Karara göre, davacı firmanın vekalet ücreti takdir edilirken, markaya tecavüzün önlenmesi talebi yönünden de davacı lehine vekalet ücreti takdiri yapılması gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise; HMK'nın 297/2. maddesi olarak gösterilmiştir.
11. Hukuk Dairesi         2015/8086 E.  ,  2016/2749 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İSTANBUL ANADOLU 1. FİKRÎ VE


    Taraflar arasında görülen davada... Anadolu 1. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce bozmaya uyularak verilen 03.03.2015 tarih ve 2014/7-2015/42 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davalının yurt dışı... belgesi bulunmadığı halde....."den ithal etmek istediği ürünlere ait ambalajlar üzerinde... markasını, logosunu ve TS standart numaralarını haksız yere kullandığının gümrükte yapılan kontroller neticesinde tespit edildiğini,... Ürün Belgelendİrme Yönergesi ve... Yurtdışı Ücret Çizelgesi doğrultusunda 18.880 TL maddi ve 94.400 TL manevi tazminat haklarının doğduğunu ileri sürerek... markasına tecavüzün önlenmesini, 18.880 TL maddi, 94.400 TL manevi tazminatın eylem tarihinden itibaren kamu alacaklarına uygulanan faizi ile birlikte tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkilinin ithalatçı firmaya... markalı amabalajları kullanma hususunda talimat vermediğini, amabalajların müvekkiline ait olmadığını, ürünlerin bu şekilde geldiğinin anlaşılması üzerine menşei ülkeye iade edildiğini, bu olayla ilgili olarak..."ye 9.440 TL ödendiğini, mahrecine iade edilen ürünler için manevi tazminat istenemeyeceğini, yönergenin müvekkilinin bağlamadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, uyulan bozma ilamı, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, uzlaşma komisyon kararında uzlaşmanın gerçekleşebilmesi için iki ayrı şartın gerektiği, bu şartlardan ilkinin marka müracaatına ilişkin tüm masrafları ve bir yıllık marka kullanım tavan ücreti ile birlikte defaten yatırılması, ikincisinin ise yıllık emsal belge kullanma tavan ücretinin beş katı oranında tazminat bedelini 30 günlük sürede defaten ödenmesi şeklinde olduğu, davalının müracaat ücretini ödediği, ancak tazminatı yatırmadığı, davalı tarafından yatırılan 9.440 TL"nin marka müracaatı ile ilgili olan bir yıllık marka kullanım taban ücreti olarak değerlendirildiği, bu ödemenin tazminattan düşülemeyeceği, tazminatın... Ürün Belgelendirme Yönergesine göre hesaplanacağı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne, davalının eylemleri ile... markasını vaki tecavüzünün tespit ve men"ine, 18.880 TL (KDV dahil) maddi tazminat ile takdiren 10.000 TL manevi tazminatın haksız fiile ilişkin tespitin yapıldığı tarihten itibaren avans faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
    Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    1- Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki 2 nolu bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Dava, markaya tecavüzün önlenmesi, maddi ve manevi tazminat istemlerine ilişkindir. 6100 sayılı HMK"nın 297/2"nci maddesi uyarınca hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir. Ayrıca hüküm, uyuşmazlığı sonuçlandırmalı ve hükümden sonra yeni uyuşmazlıklara sebebiyet vermemelidir. Mahkemece, davalının eylemlerinin markaya tecavüz teşkil ettiği kabul edilerek 1 nolu hüküm fıkrasının 2"nci paragrafında "... markasına vaki tecavüzün tespit ve men"ine" karar verilmiş, 3"üncü paragrafında ise "Her ne kadar davalı vekilinin dosyaya yansıyan beyan dilekçelerinde davaya konu edilen... markalarına yönelik ürünlerin yurtiçine girişi olmaksızın iade edildiğine yönelik beyanları var ise de; bu iadeye ilişkin herhangi bir belgenin dosya kapsamında bulunmadığı belirlendiğinden, var ise masrafları davalıdan alınmak suretiyle davalının imal ettiği, piyasaya sürdüğü haksız markayı içerir her türlü ambalaj ve broşürlere el konulmasına, tecavüzün men"i için zorunlu ise imhasına" dair hüküm tesis edilmiştir. Bu durumda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonuçlandırmayan ve infazda tereddüt oluşturacak şekilde 1 nolu hüküm fıkrasının 3"üncü paragrafında yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamış, kararın davalı yararına bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
    3- Davacı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesine gelince, davacı... markasına tecavüzün önlenmesini, maddi ve manevi tazminatın tahsilini talep etmiş olup davalar arasında objektif dava birleştirmesi vardır. Mahkemece markaya tecavüzün tespiti ile men"ine, maddi tazminat talebinin kabulüne, manevi tazminat talebinin kısmen kabulüne karar verilmiş, kabul edilen tazminat talepleri için davacı vekiline vekalet ücreti takdir edilmiştir. Davacının markaya tecavüzün önlenmesi talebi de kabul edildiğine göre, bu talep yönünden de davacı lehine vekalet ücreti takdiri gerekirken bu hususta bir hüküm tesis edilmemesi doğru olmamış, kararın davacı yararına bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davalı yararına BOZULMASINA, (3) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödedikleri temyiz peşin harcın istekleri halinde temyiz edenlere iadesine, 14.03.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi