Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/16175
Karar No: 2018/23904
Karar Tarihi: 08.11.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/16175 Esas 2018/23904 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2017/16175 E.  ,  2018/23904 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi

    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirketin ... şantiyesinde 01/06/2010 tarihinden 14/01/2014 tarihinde kadar sekmen demircisi olarak çalışırken iş sözleşmesinin haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini, müvekkiline işe girerken ve işten çıkartılırken içeriğini bilmediği evraklar imzalatıldığını, müvekkilinin en son aldığı maaşın 1.500,00 TL olduğunu, bu ücretin asgari ücrete tekabül eden kısmının banka aracılığı ile diğer kalan kısmının ise müvekkiline elden verilerek çifte bordro düzenlendiğini, müvekkiline ödenen maaş miktarında hak ve alacakları olan fazla mesai, haftalık izin v.b. tüm kalemler için ayrıca bir ek ödeme yapılmadığını, müvekkilinin mesai saatinin 06:00 da başlayıp gece 18:00-19:00 de bittiğini, haftanın yedi gününde çalıştığını, müvekkiline hafta tatili kullandırılmadığını, fakat müvekkiline iş yoğunluğu bahane gösterilerek 2-3 ayda bir toplu olarak bazen iki bazen de üç gün üst üste hafta tatili kullandırıldığını, müvekkilinin ulusal bayram ve resmi bayram günlerinde de çalıştırıldığını, müvekkiline yıllık izin kullandırılmadığını belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile birlikte bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davanın belirsiz alacak davası olmayıp alacak miktarı belirlenebilecek nitelikte olduğundan davanın hukuki yarar yokluğundan reddinin gerektiğini, davacıya tüm hafta tatillerinin eksiksiz olarak kullandırıldığını, sigorta primlerinde gerçeğe aykırılık bulunmadığını, davacının kendi isteği ile işten ayrıldığını, kendi el yazısı ve imzasını taşıyan metinle ilgili çalışma dönemleri içinde hiçbir alacağının olmadığını belirterek müvekkil şirketi ibra ettiğini, bu belgelerin zorla imzalattırıldığı iddiasının yerinde olmadığını, davacıya fazla mesai yaptığı dönemlere ait ücretinin ödendiğini, ulusal ve dini bayramlarda, hafta tatillerinde ve yıllık izinlerde izin kullandırıldığını ya da bedelinin ödendiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Dosyaya hafta tatili izinlerinin toplu kullandırıldığına dair bir kısım belgeler sunulmuştur. Mahkemenin, hafta tatili dinlenme hakkının niteliğine göre, toplu olarak kullandırılmasının kanunen geçerli bir kullandırım sayılamayacağına ilişkin kabulü yerindedir. Ancak bu durumda, hafta tatili ücreti alacağının hesaplanmasında, hafta tatilinin toplu kullanılmasına ilişkin belgelerde yazılı izin günlerinden ilgili haftaya (yedişer günlük zaman dilimleri nazara alınarak) denk gelen hafta tatili gününde işçinin dinlendiğinin kabulü gerekir. Anılan sebeple, hafta tatili ücreti alacağının hesaplanmasında, hafta tatilinin toplu kullanılmasına ilişkin belgelerde yazılı izin günlerinden ilgili haftaya (yedişergünlük zaman dilimleri nazara alınarak) denk gelen hafta tatili gününde işçinin dinlendiğinin kabulü gerekir. Ayrıca fazla çalışma ücreti alacağı bakımından da, söz konusu izin günleri hesaptan dışlanmalıdır. Anılan sebeple, bu hususlar dikkate alınarak gerek hafta tatili ücreti alacağı gerekse de fazla çalışma ücreti alacağı (çalışma saatlerine ilişkin yukarıdaki bentte açıklanan bozma sebebi de dikkate alınarak) yeniden hesaplanmalıdır. Hesaplama sonuçlarından, şimdiki gibi indirim yapılması gerektiği de gözardı edilmemelidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08.11.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi