8. Hukuk Dairesi 2017/8136 E. , 2019/1770 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Ve Evlenmenin Butlanı
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hükmün davalı ... tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
..K. A R A R
Davacı, dava dilekçesinde, nüfus kaydında ana-baba bir kardeşi olarak görünen ..."nun amcası Mehmet"in oğlu ...... ile ..."ın oğlu olduğunu bildirerek yanlış nüfus kaydının düzeltilmesini istemiştir. Birleşen davada ise;... Cumhuriyet Başsavcılığının 28.10.2010 tarihli 2010/4 sayılı davanamesi ile, Vahdettin..."nun nüfus kaydına göre kardeşi ... kızı ... ile evli olduğu nedeni ile 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 145. maddesi gereğince evliliğin butlanı istenmiştir. Butlan davası... Asliye Hukuk Mahkemesine açılmış,... Asliye Hukuk Mahkemesi Aile mahkemesi sıfatı ile yetkisizlik kararı vererek dosyayı görevli ... Aile Mahkemesine göndermiştir. ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Aile mahkemesi sıfatı ile butlan davasının aralarındaki irtibat nedeni ile eldeki dava ile birleştirilmesine karar vermiştir.
Yapılan yargılama sonunda Mahkemece; evlenmenin butlanı talep edilen birleşen dosya davalısı ve dosyamız davacısı ... ile eşinin babası ... kardeş olarak gözükmekte iseler de, dinlenen tanık beyanları ve tüm dosya kapsamına göre ..."nun gerçek babasının ......, gerçek annesinin ise açık kimliği tespit edilemeyen... olduğu, davanın gerçeğe aykırı beyana dayanılarak oluşturulmuş ve gerçek durumu göstermeyen nüfus kaydının düzeltilmesi ve evlenmenin butlanı talebine ilişkin olduğu ve gerçek durumu gösteren nüfus kaydının ispat edildiği kabul edilerek esas ve birleşen davaların kabulü ile,...... TC Kimlik Numaralı ..."nun gerçek babasının.......TC Kimlik Numaralı ...... ve gerçek annesinin açık kimliği tespit edilemeyen... olduğunun tespitine, gerekli düzeltme ve ilişkilendirmenin Nüfus Müdürlüğünce yapılmasına karar verilmiştir.
Dava nüfus kaydının düzeltilmesi, babalığın tespiti ve evlenmenin butlanı istemlerine ilişkindir.
Davada maddi olguları ileri sürmek taraflara, nitelendirmesi hakime aittir. Davacı bu davada ..."nun ...... ve... oğlu olduğu halde, nüfus kaydında babasının Ahmet..., annesinin ise ...... olarak tescil edildiğini belirterek, adı geçenin nüfus kaydındaki anne ve baba adlarının iptali ile gerçek anne ve babası olan ...... ve... olarak düzeltilmesini istediğinden, davacının birbiriyle bağlantılı iki ayrı davası vardır. İlki mevcut nüfus kaydındaki anne ve baba kaydının iptali, ikincisi ise gerçek anne ve babanın tespiti istemidir.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 30.01.2008 tarih 2008/2-36-47 sayılı içtihadında açıklandığı üzere, resmi sicilin belgelediği olgunun doğru olmadığı, baştan yanlış olarak kütüğe geçirilmesi nedeniyle, mevcut kaydın düzeltilmesi davasıdır. Böyle bir dava sonucunda, kaydının düzeltilmesi istenen kişinin, o tarihe kadar kayıtlı olduğu haneden çıkıp, başka bir haneye tescil edilecek olması da, davayı soybağı davası haline dönüştürmez. Bu nedenle davacının birinci talebi, gerçeğe aykırı beyanla baştan beri yanlış olan sicilin düzeltilmesi niteliğinde olup, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu"nun 36. maddesi kapsamına giren nüfus kaydının düzeltilmesi davasıdır. Davacının gerçek anne hanesine kayıt istemi de anne yönünden yine nüfus kaydının düzeltilmesi davasıdır. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında resmi sicilin belgelediği olgunun doğru olması, baştan yanlış olarak kütüğe geçirilmesi söz konusudur.
Davacının, gerçek babası üzerine kayıt istemi ise anne ve baba arasında evlilik ilişkisi olmadığından, baba yönünden soybağının düzeltilmesi davasıdır. Bilindiği üzere, çocukla ana arasındaki soybağı doğumla; baba arasındaki soybağı ise ana ile evlilik, tanıma ve hakim hükmü ile kurulur. Esasen soybağına ilişkin uyuşmazlıklarda, kişisel durum ile ilgili nüfus kaydında yer alan bilgi "doğru" olarak doğmuş ve kütüğe tescil edilmiştir. Bu doğru kayıt, daha sonra açılan bir dava, soybağının reddi veya sonradan evlenme yoluyla soybağına itiraz veya tanımaya itiraz veya tanımanın iptali yahut da Af Kanunları ile yapılan nesep düzeltmeye itiraz ile teknik olarak bir yanlışlığa dönüştürülmektedir.
Soybağına ilişkin hükümler 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 282. maddesi ve devamında düzenlenmiş olup aile mahkemelerinin görevi kapsamındadır. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu"nun 36. maddesinde düzenlenen nüfus kaydının düzeltilmesi davalarına ise asliye hukuk mahkemesinde bakılır.
Davada, ..."nun babası ...... hanesine tescili istemi Türk Medeni Kanunu"nun 301 ve devamı maddelerinde düzenlenen babalığın tespiti istemine ilişkin olup, 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun"un 4.maddesinde 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun ikinci kitabından üçüncü kısım hariç olmak üzere (TMK.118-395) kaynaklanan bütün davalarda aile mahkemesinin görevli olduğunun hükme bağlandığı ve aile mahkemesi kurulmayan yerlerde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenen ....asliye hukuk mahkemelerinde davanın .....aile mahkemesi sıfatı ile görülüp karara bağlanması gerektiği dikkate alındığında, babanın ...... olduğuna ilişkin davanın tefrik edilerek davaya aile mahkemesi sıfatıyla bakılması gerekir. Mevcut kayıtların iptali ile annesi ... üzerine tescili isteminde ise; nüfus kayıtlarındaki düzeltme davaları kamu düzeni ile yakından ilgili olup, mahkemeler hiçbir kuşku ve duraksamaya neden olmaksızın doğru sicil oluşturmak zorundadır. Bu bağlamda, adıgeçenin annesinin (davacı annenin ... olduğunu iddia etmiş ancak tanıklar anneyi... olarak bildirmiş olduğundan)... yada ... olup olmadığı konusunda nüfus kayıtları üzerinde sıkı bir araştırma yapılması,... ve ..."ın aynı ya da farklı kişiler olup olmadığının araştırılması, farklı kişiler ise..."nin de tespit edilen mirasçılarının davaya katılımı sağlanıp, iddia ile ilgili olarak ... testi yaptırılıp, (baba ve annenin mezarı bulunamasa dahi sağ kardeşler ya da diğer yakınlar arasında yapılacak ... testinin sonuç verip vermeyeceği araştırılarak bu hususun da değerlendirilmesi suretiyle) iddianın kanıtlanması durumunda ..."nun yanlış kaydının iptali ile Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 23. maddesinin 1. fıkrası içeriğine göre gerçek annesinin bekarlık hanesine tesciline (annenin bulunamaması durumunda yeni bir hane açılarak nüfusa tesciline) karar verilmesi gerekirken, babalığın tespiti davasına da esastan bakılarak kabul kararı verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu durumdan ayrı olarak evliliğin butlanı davasında da ....aile mahkemesi görevli olduğundan ve asliye hukuk mahkemesinde bakılmakta olan nüfus kaydının düzeltilmesi davasında verilecek kararın bekletici mesele olduğu dikkate alındığında, asliye hukuk mahkemesinde bakılmakta olan nüfus kaydının düzeltilmesi davası ile birleştirilmesi ve birlikte karar verilmesi de yerinde değildir.
Mahkemece yapılacak iş, babalığın tespiti ve evliliğin butlanı davalarının nüfus kaydının düzeltilmesi davasından tefriki, bu davalara aile mahkemesi sıfatıyla bakılması ve nüfus kaydının düzeltilmesi davasının bekletici mesele olarak kabul edilip sonucunun beklenmesi, nüfus kaydının düzeltilmesi davasında ise ..."nun son hali ile nüfus kaydı getirtilip sağ ise kendisinin, ölü olduğu takdirde mirasçılarının davaya katılımının sağlanması ve bu kapsamda kanıtların toplanması, yukarıdaki fıkralarda açıklandığı üzere iddia ile ilgili olarak ... testi yaptırılıp, rapor sonucu da dikkate alınarak bir karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün 6100 sayılı HMK"nin Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK"un 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK"un 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, 21/02/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.