Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/16955
Karar No: 2016/7214
Karar Tarihi: 21.09.2016

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2015/16955 Esas 2016/7214 Karar Sayılı İlamı

14. Hukuk Dairesi         2015/16955 E.  ,  2016/7214 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 22.10.2012 gününde verilen dilekçe ile ölünceye kadar bakma sözleşmesine dayalı tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 17.06.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi taraflarca istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava ölünceye kadar bakım sözleşmesine dayalı tapu iptali ve tescil davasıdır.
    Davacı, davalıların murisi Şaban Kırcal ile düzenledikleri ölünceye kadar bakma sözleşmesi gereği, bakım borcunu yerine getirdiğini, murisin vefat ettiğini, ancak bakım akdinde belirtilen 27 ada 3 parsel sayılı taşınmazda Şaban"a murisinden intikal edecek hisselerinin devredilmediğini ileri sürerek, bu hissenin iptali ile adına tescilini istemiştir.
    Davalılar, davacının bakım borcunu yerine getirmediğini ayrıca akdin yapıldığı tarihte muris Şaban"ın temyiz kudretinin yerinde olmadığını, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece davanın kabulü ile, dava konusu 27 ada 3 parsel sayılı kök muris Hasan Kırçal adına olan tapu kaydının, ... Sulh Hukuk Mahkemesinin 2012/755 E. sayılı mirasçılık belgesi ile davalılar murisi Şaban Kırcal"a isabet eden hissenin tamamının iptali ile davacı adına tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiştir.
    Kaynağını Türk Borçlar Kanununun 611 ve devamı maddelerinden alan ölünceye kadar bakım sözleşmesinden kaynaklanan davaların kabulüne karar verebilmek için sözleşmenin ifa olanağı bulunmalıdır. Elbirliği mülkiyetine (TMK m. 701) konu bir taşınmazda elbirliği (iştirak halinde) ortaklarından birinin, ortaklık dışı bir kişiyle ölünceye kadar bakım sözleşmesi yapması halinde, sözleşme bir taahhüt muamelesi olarak geçerli olmakla birlikte elbirliği ortaklığı çözülünceye kadar sözleşmenin ifa olanağının varlığından söz edilemez.
    Somut olaya gelince; davacı ile davalıların murisi ... arasında 20.10.2011 tarihinde ölünceye kadar bakma sözleşmesi düzenlenmiş, bakım alacaklısı ..., murisi babası Hasan Kırçal"dan gelen 27 ada 3 parsel sayılı taşınmazdaki tüm miras payını davacıya kendisini bakıp gözetmesi şartıyla temlik etmiştir. Bakım alacaklısı ... 26.10.2011 tarihinde vefat etmiş, dosya arasındaki hükme esas alınan ...i Sulh Hukuk Mahkemesinin 2012/755 E.- 719 K. sayılı mirasçılık belgesine göre mirası, davalılar ... ve ..."ye intikal etmiştir. Dava konusu taşınmaz, halen davalıların kök murisi ... adına tam hisse ile kayıtlıdır.
    Elbirliği ortaklığında bir paydaşın tasarrufu ile diğer paydaşların zarar görmemesi; bir başka anlatımla diğer paydaşların üçüncü kişilere karşı korunması gerekir. Bunun sonucu, her türlü tasarruf tüm paydaşların oluru ile mümkündür. Davacı elbirliği ortakları arasında yer almamaktadır. Bu durumda, iştirak halinde mülkiyete konu 27 ada 3 parsel sayılı taşınmazda ölünceye kadar bakım sözleşmesinin ifa olanağının bulunduğundan söz edilemez. Mahkemece, bakım alacaklısı murisin hissesinin dava konusu taşınmazda iştirak hali devam ettiği için, sözleşmenin ifa olanağının bulunmaması nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalıların temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde taraflara iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21.09.2016 gününde oybirliği ile karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi