Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4890
Karar No: 2015/16657
Karar Tarihi: 10.12.2015

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/4890 Esas 2015/16657 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirket ile müvekkil arasında mobilya satımı konusunda anlaşma sağlanmış ancak satış sonrası masalarda hata, ezik ve çizikler olduğu için davalı şirket ürünleri kabul etmediğini söylemiştir. Mahkeme, bu durumun davacı tarafından derhal bildirilmediği gerekçesiyle davalının sözleşmeden dönme hakkını kullandığına karar vermiştir. Bu nedenle davacının alacak talebi reddedilmiştir. Kararda, 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 194. ve 198. maddeleri ile Ticaret Kanunu'nun 25. maddesi hükümlerine atıfta bulunulmuştur. 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 194. maddesi ayıptan sorumluluğu düzenlerken, 198. maddesi gözden geçirme ve satıcıya bildirme başlıklı hükümleri kapsamaktadır. Ticaret Kanunu'nun 25. maddesi ise ticari satış ve trampa işlemlerini düzenlemektedir.
19. Hukuk Dairesi         2015/4890 E.  ,  2015/16657 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili müvekkili ile davalı şirket arasında mobilya satım akdi imzalandığını, müvekkilinin sözleşme konusu ürünleri davalıya teslim etmesine rağmen bakiye fatura bedelinin ödenmediğini, bedelin talep edilmesi üzerine davalı şirketçe ayıp ihbarında bulunulduğunu, teslim edilen ürünlerin ayıplı olmadığı gibi süresinde yapılmış bir ayıp ihbarı da bulunmadığını belirterek, bakiye 8.024,00 TL alacağın tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, sözleşme konusu ürünlerin 27.07.2011 tarihinde kendilerine teslim edildiğini, ancak masalarda hata, ezik ve çizikler bulunduğunu, bu durumu 02.08.2011 tarihinde e-mail yolu ile fotoğrafları ile birlikte davacıya bildirdiklerini, davacının yetkilisinin şirketlerine gelerek hasarlı masaları yerinde görüp masaların en kısa zamanda değiştirileceğini taahhüt ettiğini, 23.09.2011 tarihinde yeni gönderilen masaların kullanılmış masa görüntüsünde ve hasarlı ve defolu masalar olduğunu tespit ettiklerini ve bu durumu fotoğrafladıklarını, masaları kabul etmediklerini ve bunu davacıya bildirdiklerini, davacının iki partide de taahhüt ettiği şekilde masaları teslim etmemesine rağmen kötü niyetli olarak ayıplı masalar için bedel talep ettiğini belirterek, haksız davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, toplanan deliller ve alınan bilirkişi raporuna göre, taraflar arasındaki uyuşmazlığın sözleşme konusu malların usulüne uygun teslim edilip edilmediği noktasında toplandığı, sözleşme tarihinde yürürlükte bulunan 818 sayılı B.K."nın ayıptan sorumluluğu düzenleyen 194. maddesi ve gözden geçirme ve satıcıya bildirme başlıklı 198. maddesi ve T.T.K."nın ticari satış ve trampa başlıklı 25. maddesi hükümlerine göre dava konusu ürünlerde imalat hatasından kaynaklı olarak var olan ayıbın 23.09.2011 tarihli sipariş montaj formuna şerh düşülerek ürünlerin teslim alınmaktan imtina edilmesi ve e-mail ile de davacıya bildirimin yapılması sebebi ile söz konusu ürünlerdeki ayıbın davalı tarafça derhal davacıya bildirildiği, bu bağlamda davalının sözleşmeden dönme hakkını kullanması mümkün bulunduğundan davacının bakiye alacak talebinin yerinde olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, 10.12.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi