Esas No: 2022/2934
Karar No: 2022/8119
Karar Tarihi: 30.05.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2022/2934 Esas 2022/8119 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Mahkeme, nitelikli yağma suçu nedeniyle hüküm vermiştir. Sanığın suça konu eşyayı alıp binadan çıktığı sırada kendisini durdurmaya çalışan mağdura sopa ve bıçakla karşılık verip kaçmaya başladığı ve kesintisiz takip sonucunda üzerinde suça konu eşya ile yakalandığı olayda, sanığın tamamlanmış nitelikli yağma suçundan cezalandırılması gerektiği belirtilmiştir. Kararın farklı bir görüşü de belirtilmiştir ancak çoğunluk karara katılmamıştır.
Kanun Maddeleri: Yağma suçu için ceza kanununda yer alan maddeler: Türk Ceza Kanunu Madde 149.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Nitelikli yağma
HÜKÜM : Mahkumiyet
Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, uyulan bozmaya toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hakimler Kurulunun takdirine göre; sanık ... müdafiinin temyiz istemi yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, usul ve kanuna uygun bulunan hükmün tebliğnameye aykırı olarak ONANMASINA, 30.05.2022 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY:
Ceza Genel Kurulu’nun 23.01.2018 tarih, 2018/18 sayılı kararında “Neticesi hareket ile bitişik bir suç olan yağma teşebbüse elverişli bir suçtur. Failin, cebir veya tehditle suçun icra hareketlerine başladıktan sonra elinde olmayan nedenlerle malı alamadığı hallerde, yağma suçu teşebbüs derecesinde kalmış sayılır.Yağma suçunda almanın gerçekleşmesi hırsızlık suçunun aksine, failin malı egemenlik alanına sokmasına bağlı değildir. Madde gerekçesinde de açıklandığı üzere, yağma suçunun tamamlanabilmesi için kullanılan cebir veya tehdidin etkisiyle mağdur malı teslim etmeli veya alınmasına karşı koyamamalıdır. Malın teslim edilmesi veya alınması ise, suçun konusunu oluşturan mal üzerinde mağdurun zilyetliğine son verilmesini, mağdurun bu eşya üzerinde zilyetlikten doğan tasarruf haklarını kullanmasının olanaksız hâle gelmesini ifade etmektedir. Başka bir anlatımla, cebir veya tehdidin etkisiyle mal teslim edildiğinde veya alındığında suç tamamlanmış sayılacaktır. Bu nedenle mağdurun malı alıp giderken yakalanması halinde suça teşebbüs değil, tamamlanmış suç söz konusu olacaktır. Yağma suçunun tamamlanması için malın zilyedinden alınması yeterlidir.(Nur Centel-Hamide Zafer-Özlem Çakmut, Kişilere karşı İşlenen Suçlar, Cilt:1, 4. Baskı, Beta Yayınevi, ... 2017, s. 405-406) belirtildiği üzere yağma suçunda malın alınması ile suçun tamamlandığı öngörülmüştür.
Oluş ve tüm dosya kapsamına göre; sanığın, suça konu eşyayı alıp binadan çıktığı sırada kendisini durdurmaya çalışan mağdura sopa ve bıçakla karşılık verip kaçmaya başladıktan sonra kesintisiz takip sonucunda üzerinde suça konu eşya ile yakalandığı olayda, yukarıda değinilen Ceza Genel Kurulu kararı da dikkate alındığında; sanığın hırsızlık olarak başlayıp yağmaya dönüşen eyleminin malın alınması ile tamamlandığı, hal böyle olunca sanığın tamamlanmış nitelikli yağma suçundan cezalandırılması kanaatinde olduğumuzdan Sayın çoğunluğun eylemin teşebbüs aşamasında kaldığı yönündeki görüşüne katılmıyoruz.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.