Esas No: 1994/2230
Karar No: 1995/4280
Karar Tarihi: 10.10.1995
Danıştay 10. Daire 1994/2230 Esas 1995/4280 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacılar, PTT Başmüdürlüğünde çalışan bir güvenlik görevlisinin ölümü sonucu uğradıkları maddi ve manevi zararların hizmet kusuru nedeniyle davalı idarece tazmin edilmesini istedi. İdare Mahkemesi, davalı idarenin periyodik bakım ve kontrolü yetersiz şekilde yapması nedeniyle hizmet kusuruna dayalı olarak sorumlu olduğunu belirterek, istemle sınırlı olarak 110 milyon lira maddi zararın dava tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte tazminine ve 34 milyon lira manevi zararın tazminine hükmetti. Dava, temyiz edildi ancak temyiz sebepleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediği için reddedildi ve karar onandı.
Kanun Maddeleri:
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu
- 3622 sayılı Kanun'un 49. maddesi
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1995
Karar No : 4280
Esas Yılı : 1994
Esas No : 2230
Karar Tarihi : 10/10/995
PERİYODİK BAKIM VE KONTROLÜ YAPILMAYAN ELEKTRİKLİ TERMOSİFONUN PATLAMASI SONUCU UĞRANILAN ZARARIN HİZMETİ KUSURU İŞLETEN İDARECE TAZMİNİ GEREKTİĞİ HK.
... PTT Başmüdürlüğünde Koruma ve Güvenlik görevlisi olarak çalışan davacılar murisinin tarihinde işyerindeki elektirikli termosifonun patlaması sonucu görevi başında ölümü nedeniyle uğranıldığı ileri sürülen toplam 110 milyon lira maddi ve 45 milyon lira manevi zararın, olay tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte tazmini
istemiyle açılan dava sonucunda; davalı idarenin, hizmete tahsisli termosifonun periyodik bakım ve kontrolünü zamanında, yeterli ve istenilen teknik düzeyde yaptırmaması nedeniyle meydana gelen davacılar murisinin ölümü olayında, hizmet kusuruna dayalı olarak tazminle sorumlu bulunduğu gerekçesiyle, yaptırdığı bilirkişi incelemesiyle tesbit edilen maddi zararların istemden fazla olması nedeniyle istemle sınırlı olarak 110 milyon lira maddi zararın dava tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte ve takdir ettiği toplam 34 milyon lira manevi zararın tazminine hükmeden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; davalı tarafından, olayın teknik bir arıza sonucu meydana geldiği ve kusurlarının bulunmadığı savlarıyla, temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Bozulması istenen karar, usul ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz sebepleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile bozulması istenen kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.