Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/23226
Karar No: 2015/18069
Karar Tarihi: 08.10.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2014/23226 Esas 2015/18069 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işverene ait işyerinde çalıştığını belirterek çalışma süresinin tespit edilmesini istemiştir. Mahkeme, davacının isteğini kabul ederek, çalışma süresinin tespitine karar vermiştir. Ancak, davalılar temyiz başvurusunda bulunarak kararın bozulmasını talep etmişlerdir. Dosyanın incelenmesi sonrası, davacının davalı işyerinde sürekli hamal mı yoksa serbest piyasa hamalı mı olduğunun tespit edilmeden karar verilmesinin hatalı olduğu, davalı işyerine ait nizalı döneme ait bordroların getirtilmemesi ve yeterli araştırma yapılmaması nedeniyle hükümde yazılı şekilde karar vermenin usul ve yasaya aykırı olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle, hüküm bozulmuştur.
506 sayılı Yasanın 79/10. maddesi ve 5510 sayılı Yasanın 86/9. maddesi, hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiştir. Ancak, bu tür davaların kamu düzenini ilgilendirdiği ve özel bir duyarlılıkla yürütülmesi gerektiği Yargıtay'ın ve Dairenin yerleşik içtihadına uygun olarak, tarafların somut delilleri ile tespit yapılması gerekmektedir.
21. Hukuk Dairesi         2014/23226 E.  ,  2015/18069 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Çorlu 1. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 13/06/2014
    NUMARASI : 2010/368-2014/303

    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 11/10/2003-13/11/2008 tarihleri arasında geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalılar vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    Dava, davacının davalı işyerinde 11.10.2003-13.11.2008 tarihleri arasında çalıştığının tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece istemin kabulü ile hükümde yazılı şekilde karar verilmiştir.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa"nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa"nın 86/9. maddeleri bu tip hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de davanın niteliği kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği Yargıtay"ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş içtihadı gereğidir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davacının davalı işyerinde hamal olarak çalıştığının davalı tarafından ise davacının dava dışı M.Y. işçisi olarak çalıştığının iddia edildiği,davacı adına davalı şirket tarafından işe giriş bildirgesi verilmesiği gibi hizmet bildiriminde de bulunulmadığı, davalı şirket tarafından 2006-2008 yıllarına ait un yüklemeye ait taşeron çizelgelerinin dosyaya sunulduğu, nizalı döneme ilişkin dönem bordrolarının dosyaya getirtilmediği, davacı ve davalı tanık beyanlarının alındığı ancak dinlenen tanıkların bir kısmının davacının sürekli olarak çalışmasını doğrularken, bir kısmının davacının piyasa hamalı olarak çalıştığını beyan ettikleri anlaşılmaktadır.
    Somut olayda; davalı işyerine ait nizalı döneme ilişkin dönem bordroları getirtilmeyerek bordro tanıkları dinlenmeden ve böylece tanık beyanları arasındaki çelişki giderilmeden, davacının davalı işyerinde sürekli hamal mı yoksa serbest piyasa hamalı mı olduğu hiçbir tereddüte mahal bırakmayacak şekilde ortaya konulmadan eksik inceleme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olmuştur.
    Mahkemece yapılacak iş; öncelikle davalı işyerine ait nizalı döneme ilişkin dönem bordrolarını getirtmek, re"sen tespit edilecek başka bordro tanıklarını dinlemek, gerektiğinde davalı işyeri ile benzer işleri yapan komşu işyeri sahipleri ile bu işyerlerindeki çalışmaları kayıtlara geçmiş kişileri de dinlemek, davacının davalı işyerinden başka işyerinde hamallık yapıp yapmadığını tespit etmek ve gerekiyorsa bu hususta zabıta araştırması yaptırmak, böylece toplanan deliller ışığında, davacının davalı işyerinde sürekli hamal mı yoksa serbest piyasa hamalı mı olduğunu tespit ederek varılacak sonuca göre hüküm kurmaktan ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözönünde bulundurulmadan, eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılardan U.. A.."ne iadesine, 08.10.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi