Abaküs Yazılım
Ceza Genel Kurulu
Esas No: 2015/491
Karar No: 2016/71

Yargıtay Ceza Genel Kurulu 2015/491 Esas 2016/71 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, uyarıcı madde ticareti suçundan TCK'nun 188/3, 188/4, 62/1, 52/2, 53/1, 54, 63. maddeleri uyarınca oniki yıl altı ay hapis ve 100 TL adli para cezasıyla cezalandırılmıştır. Ancak, Yargıtay Ceza Dairesi tarafından ele geçirilen uyuşturucu maddenin niteliği ile miktarına ve suç konusunun önemine göre cezanın alt sınırdan uzaklaşılarak belirlenmesi uygun görülmüş, fakat cezanın alt sınırdan çok uzaklaştırılması orantılılık ilkesine aykırı bulunmuştur. Yerel mahkeme, suç tarihini göz önünde bulundurarak sanığa alt sınırdan ceza verilmesi gerektiğini belirtmiş ve sanığın yakalandığı tarihte üzerinde bulunan kokain maddesi nedeniyle cezalandırılmasına karar vermiştir. Kararda TCK'nun 188/3, 188/4, 62/1, 52/2, 53/1, 54, 63. maddeleri ifade edilmiştir.
Ceza Genel Kurulu         2015/491 E.  ,  2016/71 K.
"İçtihat Metni"

Mahkemesi : ... Ağır Ceza
Uyarıcı madde ticareti suçundan sanığın TCK"nun 188/3, 188/4, 62/1, 52/2, 53/1, 54, 63. maddeleri uyarınca oniki yıl altı ay hapis, 100 TL adli para cezasıyla cezalandırılmasına, hak yoksunluğuna, müsadereye, mahsuba ve tutukluluk halinin devamına ilişkin, ... Ağır Ceza Mahkemesince verilen 09.10.2014 gün ve 244-156 sayılı hükmün sanık ve müdafii tarafından temyiz edilmesi üzerine Yargıtay ... Ceza Dairesince ... gün ve .... sayı ile;
"Yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine, ancak;
Ele geçirilen uyuşturucu maddenin niteliği ile miktarına ve buna bağlı olarak suç konusunun önem ve değerine göre, cezanın alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle tayin edilmesi yerinde ise de, orantılılık ilkesine aykırı olarak hapis cezasının alt sınırdan çok uzaklaşılmak suretiyle fazla belirlenmesi" isabetsizliğinden bozulmasına karar verilmiştir.
... Ağır Ceza Mahkemesi ise ... gün ve ... sayı ile,
"29.08.2014 olan suç tarihi göz önüne alınarak sanığa alt hadden ceza tayin edildiği, sanığın görevli polisleri görünce farklı istikamette ilerlemeye çalışması üzerine, kaçmasına fırsat verilmeden yakalandığı, üzerinde uyuşturucu madde bulunduğu, polislerin "uyuşturucu maddeyi getir" demesi üzerine arama yapılacak olan evindeki uyuşturucu maddeyi getirdiği ve ... isimli şahsın talimatı doğrultusunda uyuşturucu maddeyi götürdüğünü belirttiği, sanıkta yakalanan maddenin uyuşturucu olup olmadığı hususunda uzman raporu aldırılıp net ağırlığı 3,5 gram olan kokain maddesi olduğu hususları birlikte değerlendirildiğinde, sanık üzerine atılı suçlamayı kabul etmemiş ise de uzmanlık raporuna göre uyuşturucu maddelerden kokain olan maddeyi adını ve kimliğini veremediği şahsın talimatı ile naklederken yakalandığı, bu nedenle cezalandırılmasına karar verilmesi gerektiği" şeklindeki gerekçeyle direnerek önceki hükümde olduğu gibi sanığın mahkûmiyetine karar vermiştir.
Direnme hükmünün de sanık ve müdafii tarafından temyiz edilmesi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 17.05.2015 tarih, 165997 sayı ve "onama" istekli tebliğnamesiyle Yargıtay Birinci Başkanlığına gönderilen dosya, Ceza Genel Kurulunca değerlendirilmiş ve açıklanan gerekçelerle karara bağlanmıştır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
CEZA GENEL KURULU KARARI
Özel Daire ile yerel mahkeme arasında oluşan ve çözümlenmesi gereken uyuşmazlık; uyarıcı maddelerden kokain ticareti suçundan sanık hakkındaki temel hapis cezasının on sene olarak tayin edilmesinin isabetli bulunup bulunmadığı noktasında toplanmakta ise de, direnme kararının, "eylemli uyma sonucunda verilen yeni hüküm" niteliğinde olup olmadığı hususunun öncelikle değerlendirilmesi gerekmektedir.
Ceza Genel Kurulunun süreklilik kazanmış uygulamalarına göre şeklen ısrar kararı verilmiş olsa dahi;
a) Bozma kararı doğrultusunda işlem yapmak,
b) Bozma kararında tartışılması gereken hususları tartışmak,
c) Bozma sonrası yapılan araştırma, inceleme ya da toplanan yeni delillere dayanmak,
d) Önceki kararda yer almayan ve daire denetiminden geçmemiş olan yeni ve değişik gerekçe ile hüküm kurmak,
Suretiyle verilen hüküm, direnme kararı olmayıp, bozmaya eylemli uyma sonucunda verilen yeni bir hükümdür. Bu nitelikteki bir hükmün temyiz edilmesi halinde ise incelemenin Yargıtay"ın ilgili dairesi tarafından yapılması gerekmektedir.
İncelenen dosya kapsamından;
Özel Dairece ilk hüküm; "ele geçirilen uyuşturucu maddenin niteliği ile miktarına ve buna bağlı olarak suç konusunun önem ve değerine göre, cezanın alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle tayin edilmesi yerinde ise de, orantılılık ilkesine aykırı olarak temel hapis cezasının alt sınırdan çok uzaklaşılmak suretiyle fazla belirlenmesi" isabetsizliğinden bozulmuş, yerel mahkemece ise; "suç tarihi göz önünde bulundurularak sanığa alt sınırdan ceza verildiği, sanığın görevli polisleri görünce farklı istikamette ilerlemeye çalışması üzerine, kaçmasına fırsat verilmeden yakalandığı ve üzerinde uyuşturucu madde bulunduğu, polislerin "evinden uyuşturucuyu getir" demesi üzerine uyuşturucuyu alıp götürdüğü, ifadelerinde uyuşturucuyu ... isimli bir şahsın talimatları doğrultusunda götürdüğünü beyan ettiği, uzman raporunda sanıkta yakalanan maddenin uyuşturucu olup olmadığı hususunda uzmanlık raporu aldırılıp, 3,5 gram olan kokain maddesi olduğu hususları birlikte değerlendirildiğinde, sanık üzerine atılı suçlamayı kabul etmemiş ise de uzmanlık raporuna göre uyuşturucu maddelerden kokain olan maddeyi kimliğini veremediği şahsın talimatı doğrultusunda naklederken yakalandığı, bu nedenle cezalandırılmasına karar verilmesi gerektiği" şeklinde ilk hükümde yer almayan, Özel Daire denetiminden de geçmemiş bulunan yeni ve değişik gerekçeyle mahkûmiyet kararı verilmiştir.
Bu itibarla, yerel mahkemenin son kararı, direnme niteliğinde olmayıp, eylemli uyma suretiyle verilen yeni hüküm kabul edildiğinden, dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtay 10. Ceza Dairesine gönderilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ:
Açıklanan nedenlerle;
... Ağır Ceza Mahkemesinin ... tarih ve ... sayılı kararı, eylemli uyma sonucu verilen yeni hüküm niteliğinde olduğundan, dosyanın temyiz incelemesi yapılabilmesi amacıyla Yargıtay 10. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 16.02.2016 günü yapılan müzakerede oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi