Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/9691
Karar No: 2015/1321
Karar Tarihi: 09.02.2015

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2014/9691 Esas 2015/1321 Karar Sayılı İlamı

14. Hukuk Dairesi         2014/9691 E.  ,  2015/1321 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacılar vekili tarafından, davalı aleyhine 22.07.2009 gününde verilen dilekçe ile elatmanın önlenmesi ve kal istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 11.03.2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    _ K A R A R _
    Davacılar kat mülkiyeti kurulmuş olan 10 parsel sayılı taşınmazın sınır komşusu olan davalı şirkete ait hastane binasındaki klima ve havalandırma ünitelerinin çıkardığı gürültü ve kokular, yangın merdiveninin görüntüsü, beton rampanın duvar etkisi yaratması nedeniyle pencere ve balkonlarının kullanılamaz hale geldiğini ileri sürerek imara ve komşuluk hukukuna aykırı davranışın giderilmesini talep etmişlerdir.
    Davalı vekili, ... Belediyesince onaylanan ruhsat işlemlerine göre taşınmaz üzerindeki komşuluk ve imara aykırılıkların giderildiğini, çamaşırhanenin baca boyunun yükseltildiğini, gürültü ve koku zararının bulunmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, komşuluk hukukuna aykırılık bulunmadığından davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davacılar vekili temyiz etmiştir.
    TMK"nın 737. maddesi gereğince komşuluk hukukunun ihlal edildiği gerekçesiyle elatmanın önlenmesi davası açılabilmesi için kural olarak zararın doğmuş olması gerekir. Bir kimsenin kendi mülkiyet alanında yaptığı yapının da tasarrufun komşu taşınmaz malikine zarar vermediği durumlarda ise bu halin çekişme olarak giderilmesi istenemez. Yapının imara aykırı olması yanında bir zararın doğması da şarttır. Salt imara aykırılık, idari mercileri ve idare mahkemelerini ilgilendiren bir husustur.
    Somut olaya gelince; dosyaya ibraz edilen 10.10.2013 tarihli bilirkişi raporunda, klima ünitesinin yol cephesinde ve davacılara ait binaya yakın mesafede olması nedeniyle oluşan gürültünün çevreyi rahatsız edeceği, klima sisteminin izolasyon ile gürültüsü azaltılsa dahi kesin çözüm olmayacağı, hastane çatısına ya da daha uygun bir mahalle taşınmasının sorunu tamamen çözeceği, havalandırma bacasının mevcut 3,35 metre yüksekliğinin hava akımı yönünden yetersiz olduğu, eğer klima bina çatısına taşınmayacaksa, havalandırma bacasının binanın çatı seviyesine kadar yükseltilmesi gerektiği bildirilmiştir.
    Davalı vekili 05.02.2014 tarihli dilekçesiyle çamaşırhane baca boyunun yükseltildiğini ve bina yüksekliğini aşacak şekilde tekrar yapıldığını belirtmiştir.
    Bu durumda uzman bilirkişi aracılığıyla mahallinde yeniden keşif yapılması, davalının 05.02.2014 tarihli dilekçesinde belirtildiği gibi çamaşırhane baca boyunun yükseltilmesinin sorunu çözüp çözmediğinin tespit edilmesi; çözülmediğinin anlaşılması halinde alınması gereken başkaca önlemlerin raporda açıklattırılması, en uygun olanına hükmedilmesi gerekirken uyuşmazlığı ortada bırakacak şekilde noksan inceleme ve araştırmayla yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıkalanan nedenlerle davacılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09.02.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi