Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/1351
Karar No: 2014/5968
Karar Tarihi: 26.09.2014

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2014/1351 Esas 2014/5968 Karar Sayılı İlamı

23. Hukuk Dairesi         2014/1351 E.  ,  2014/5968 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Trabzon Asliye Ticaret Mahkemesi
    TARİHİ : 12/09/2013
    NUMARASI : 2010/22-2013/242

    Davacının açmış olduğu iflasın ertelenmesi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde müdahiller .. Varlık Yönetimi A.Ş., T. İş Bankası A.Ş., S.. B.., .. Plastik A.Ş., T. Garanti Bankası A.Ş., Yapı Kredi Finansal Kiralama A.Ş., S.. Ü.., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. İle ... Finansal Kiralama A.Ş. vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin inşaat taahhüt işleri ile iştigal ettiğini; hak edişlerin devamlı ödenememesi, vadeli alım yapılamaması ve tahsilat sorunları yaşandığını; hak edişlerin ödenmesi ile banka borçlarının kapatılacağını, bu borçlar için teminat verilen taşınmazların satışı ile elde edilecek gelirle diğer borçların ödeneceğini, taşınmaz satışlarında yaşanacak patlama ile mali durumunu düzeltebileceğini ileri sürerek, iflasın bir yıl süreyle ertelenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece iddia, müdahil beyanları ile tüm dosya kapsamına göre; aldırılan ön raporda şirketin borca batıklığının tespit olunduğu, daha sonra aldırılan bilirkişi raporları ile davacı şirkete ait taşınır ve taşınmaz varlıklarının rayiç değerlerinin tespit edildiği, davanın açıldığı tarihten karar tarihine kadar borçların ödenir hale geldiği, somut adımlar atıldığı, şirketin borçlarını ödeme konusunda ciddi gayretlerinin bulunduğu gerekçesiyle, iflasın bir yıl süreyle ertelenmesine karar verilmiştir.
    Kararı, müdahiller ...Varlık Yönetimi A.Ş., T. İş Bankası A.Ş., S.. B.., ... Plastik A.Ş., T. Garanti Bankası A.Ş., Yapı Kredi Finansal Kiralama A.Ş., S.. Ü.., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. ile Turkish Finansal Kiralama A.Ş. vekilleri temyiz etmiştir.
    1- Mahkemece iflâsın ertelenmesi talebi hakkında verilen hüküm temyiz eden T. Garanti Bankası A.Ş. vekiline 21.10.2013, Yapı Kredi Finansal Kiralama A.Ş. vekili 23.10.2013 ve ... Finansal Kiralama A.Ş. vekiline 12.11.2013 günü tebliğ edildiği hâlde, temyiz dilekçesi İİK"nın 164. maddesinde öngörülen 10 günlük yasal süre geçirildikten sonra sırasıyla 04.11.2013, 06.11.2013 ve 29.11.2013 tarihinde verilmiştir. Süresinden sonra yapılan temyiz istemleri hakkında mahkemece bir karar verilebileceği gibi, 1.6.1990 gün ve 1989/3 esas, 1990/4 karar sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında Yargıtay tarafından da karar verilebileceği kabul edilmiş olmakla, adı geçenlerin temyiz isteğinin reddi gerekmiştir.
    2- Diğer temyiz itirazlarına gelince;
    İflasın ertelenmesini isteyen kooperatif ve sermaye şirketlerinin borca batık durumda bulunması (bir diğer ifade ile varlıklarının rayiç değerlerinin borçlarını karşılayamaması), fevkalade mühletten yararlanmamış olması ve sunacakları iyileştirme projesi kapsamında mali durumlarının ıslahının imkân dâhilinde görülmesi gerekir (İİK.m.179). Gerek borca batıklığın ve gerek iyileştirme projesinin ciddi ve inandırıcı olup olmadığının tesbiti özel ve teknik bilgiyi gerektirdiğinden bu değerlendirmelerin yapılması için bilirkişi görüşüne başvurulmalıdır (HMK.m.266). Hakim de bu raporla o konudaki özel ve teknik bilgi ihtiyacını giderebilmeli ve raporun hukuka uygunluğunu denetlemelidir. Projenin ciddi ve inandırıcılığı öncelikle ve özellikle sermaye ve/veya kârlılığın ne şekilde arttırılacağı ve borca batıklıktan kurtulmanın ne şekilde sağlanacağı somut, belgelere dayalı ve gerçekçi bilgi ve öngörülerden yola çıkılarak tespit edilmeli, diğer proje unsurları için de bilimsel veriler değerlendirilmelidir.
    Somut olayda alınan 12.01.2010 tarihli ilk raporda borca batıklıktan söz edilmiş ise de bu raporun, varlıkların rayiç değerlerine göre değil, bilançodaki kaydi değerlere göre yapıldığı açıktır. Daha sonra alınan 25.02.2013 günlü kök ve 26.08.2013 günlü ek raporlarda davacı şirketin aktiflerinin pasiflerini aştığı, bir diğer ifade ile borca batık durumda olmadığı, ancak finansal oranlarına bakıldığında likidite sıkıntısı yaşadığı belirtilmiştir.
    Yukarıda da vurgulandığı üzere iflasın ertelenmesinin temel koşulu borca batıklık olup; likidite sıkıntısı, borç ödemeden aciz hali ya da ödemelerin tatil edilmesi gibi diğer iflas koşulları, ertelemeye esas alınmamıştır.
    Öte yandan belirtilen bilirkişi raporlarında projenin ciddi ve inandırıcı olmadığı da vurgulanmıştır.
    Bu durumda mahkemece projenin ciddi ve inandırıcı olmadığı da gözetilerek, davacı şirketin borca batıklık durumunun tereddüde yer bırakmayacak biçimde belirlenmesi hususunda somut verilere dayalı, teknik, denetime elverişli ve detaylı bir inceleme için, dosyanın oluşturulacak uzman bir heyete tevdii ile dosya üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılması ve varılacak uygun sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve hatalı değerlendirmelerle yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenle, müdahiller T. Garanti Bankası A.Ş., Yapı Kredi Finansal Kiralama A.Ş. ve ... Finansal Kiralama A.Ş. vekillerinin temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenle, diğer temyiz itirazlarının kabulü ile temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, peşin harçların istek halinde temyiz edenlere iadesine, kararın tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 26.09.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi