Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/7266
Karar No: 2016/1398
Karar Tarihi: 15.02.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/7266 Esas 2016/1398 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı markasının tescilli olduğu emtialar ile davalının iştigal konusunun benzerlik gösterdiği, \"...\" ibaresini kullanma hakkının davacı şirkete ait olduğu, davalının işyerini gösteren fotoğrafta, dükkanın giriş kapısının üst kısmında ışıklandırılmış panoda \"...\" yazıldığı, tüketiciler tarafından işyerleri arasında irtibat olduğunun düşünüleceği tespit edilmiş. Mahkeme, davalının davacı adına tescilli \"...\" ibaresini markasal olarak kullanmak suretiyle davacının markasına tecavüzde ve haksız rekabette bulunduğuna karar vermiş ve maddi tazminat talebinin reddine karar vermiştir. Ancak, davacının pazar payına olumsuz etkisi bulunacağı nazara alınarak uygun bir maddi tazminata hükmedilmesi gerektiğine karar verilmiştir. Karar, davacı yararına bozulmuştur. Kanun maddeleri: 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 50 ve 57. maddeleri.
11. Hukuk Dairesi         2015/7266 E.  ,  2016/1398 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ : HUKUK MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen davada ... Mahkemesi’nce verilen 25/12/2014 tarih ve 2013/54-2014/293 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, "..." markasının müvekkili adına tescilli olduğunu, uzun yıllar bu marka altında ticaretle iştigal ettiğini, davalının 06.06.2011 tarihinde "..." unvanıyla kurulduğunu, "..." ibaresini kullanmasının müvekkilinin marka hakkına tecavüz ve haksız rekabet oluşturduğunu ileri sürerek marka hakkına tecavüzün ve haksız rekabetin tespitini, durdurulmasını, şimdilik 5.000 TL maddi ve 5.000 TL manevi tazminatın tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkilinin unvanını soyadından aldığını, unvanı aşar şekilde bir kullanımının bulunmadığını, tarafların farklı malları sattığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi kök ve ek raporları ile tüm dosya kapsamına göre, davacı markasının tescilli olduğu emtialar ile davalının iştigal konusunun benzerlik gösterdiği, "..." ibaresini kullanma hakkının davacı şirkete ait olduğu, davalının işyerini gösteren fotoğrafta, dükkanın giriş kapısının üst kısmında ışıklandırılmış panoda "..." yazıldığı, tüketiciler tarafından işyerleri arasında irtibat olduğunun düşünüleceği, ...-Ümit ... ibaresi davalıya tescilli ise de, davalının unvanını ancak ticaret unvanının kullanıldığı yerlerde ve şekilde kullanabileceği, fotoğraftaki kullanımın ticaret sicilindeki tescilli şekliyle olmadığı, maddi tazminata esas alınacak bir miktarın tespit edilemediği gerekçesiyle davanın kısmen kabulü ile, davalının davacı adına tescilli “...” ibaresini markasal olarak kullanmak suretiyle davacının markasına tecavüzde ve haksız rekabette bulunduğunun tespiti ile men ve ref"ine, maddi tazminat talebinin reddine, takdiren 2.000 TL manevi tazminatın davalıdan alınarak davacıya verilmesine, fazla talebin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    1- Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre davalı vekilinin tüm, davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Dava, marka hakkına tecavüzün ve haksız rekabetin tespiti, önlenmesi, maddi ve manevi tazminatın tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece, her ne kadar maddi tazminata esas alınacak bir miktarın tespit edilemediği gerekçesiyle maddi tazminat talebinin reddine karar verilmişse de, davalının eyleminin marka hakkına tecavüz oluşturduğu mahkemece kabul edildiğine göre, davalının bu tecavüzünün her halükârda davacının sahip olduğu pazar payına olumsuz etkisinin bulunacağı nazara alınarak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 50 ve 57. maddeleri uyarınca uygun bir maddi tazminata hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamış, davacı yararına bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin tüm, davacı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, aşağıda yazılı bakiye 108,92 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalıdan alınmasına, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz eden davacıya iadesine, 15/02/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi