Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/20044
Karar No: 2015/15675
Karar Tarihi: 26.11.2015

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/20044 Esas 2015/15675 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kum ocağı ruhsatını davalıya devretti ancak hazır beton santrali ve malzemelerin satılmadığını belirtip müdahalenin menini ve ecrimisil uygulanarak maddi zararın karşılanmasını talep etmiş. Mahkeme, beton santrali ve teçhizatlarının satışının mümkün olmadığını tespit ederek davalının müdahalesinin menine, beton santrali ve teçhizatların davacıya iadesine, 5.000 TL ecrimisilin davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar vermiştir. Ancak kararın gerekçesinde eksiklikler ve kanunlara aykırılıklar mevcuttur. Mahkeme kararının gerekçesiz yazılan kısımlarda yer alan ecrimisil talebi ve maddi tazminat talebinin kabulü ya da reddi hakkında açıklama yapılmamıştır. Ayrıca beton santrali ve teçhizatlarının neler olduğuna dair bir açıklık yapılmamıştır. Bu sebeplerle karar bozulmuştur.
HMK m.297/2 hükmüne göre hüküm sonucunda, verilen hükümle taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların sıra numarası altında açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.
Anayasa'nın 141/III hükmü, \"Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.\" HUMK'nun 388’inci (HMK m.297) maddesi de mahkeme kararının içeriğinde açıklanması gereken öğeleri belirtir.
19. Hukuk Dairesi         2014/20044 E.  ,  2015/15675 K.
"İçtihat Metni"


Y A R G I T A Y İ L A M I

MAHKEMESİ : Cizre Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 18/03/2014
NUMARASI : 2012/278-2014/248


Taraflar arasındaki men"i müdahale-ecrimisil davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı vekilince duruşmasız, davalı vekilince de duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı vek.Av. H.. T.. ile davalı vek.Av. Ö.. Y.."ın gelmiş olmalarıyla duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-KARAR-

Davacı vekili, müvekkilinin kum ocağı ruhsatını davalıya devrettiğini, şantiyede kurulu olan hazır beton santralinin ve malzemelerin ise davalıya satılmadığı halde davalı tarafından kullanıldığını belirterek, müdahalenin men"ine, ecrimisil uygulanarak maddi zararın karşılanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiş, yargılama aşamasında davacı vekili 5.000 TL ecrimisil, 15.000 TL maddi tazminat olarak davayı ıslah etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, alınan bilirkişi raporu ile kum ocağında kurulu olan beton santrali ve teçhizatları teşvikli olduğu için satışının mümkün olmadığı tespit edilerek, devir tarihinden önce 3 yıllık gelir tablosunun hesaplanarak sunulduğu, davalının beton santrali ve teçhizatlarının satışına ilişkin yazılı delil sunamadığı, teklif edilen yemini davacı yetkilisinin eda ettiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne, davalının beton santrali ve teçhizatları kullanmak suretiyle yaptığı müdahalenin men"ine, beton santrali ve teçhizatların davacıya iadesine, 5.000 TL ecrimisilin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, maddi tazminat talebinin reddine karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
Anayasanın 141,III hükmüne göre, “Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.” HUMK"nun 388’inci (HMK m.297), maddesinde de mahkeme kararının içeriğinde bulunması gereken öğeler açıklanmıştır. Gerekçe, kararının denetiminin yapılabilmesi ve tarafların kararın doğruluğu veya yanlışlığı konusunda fikir sahibi olmasını sağlayarak kanun yollarına başvurma konusundaki tutumlarının belirlenebilmesi açısından önemli bir işlev görür. Bu Anayasal ve yasal zorunluluklara rağmen, mahkemece, davacının ecrimil talebinin kabulüne, maddi tazminat talebinin ise reddine ilişkin hüküm kurulduğu halde verilen kararda HUMK"nun 388’inci (HMK m.297) maddesine aykırı davranılarak kararın ecrimisil talebi ve maddi tazminat talebi yönünden gerekçesiz olarak yazılması usul ve yasaya aykırıdır.
Öte yandan HMK m.297/2 hükmüne göre, “Hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.” Mahkemece kısa ve gerekçeli kararda “....müdahalenin men"ine, davaya konu teşvikli beton santrali ve teçhizatların davacı tarafa iadesine” denilmiş olup, teçhizatların neler olduğuna dair bir açıklık içermediğinden bu durum yukarıda belirtilen HMK m.297/2 hükmüne aykırılık teşkil ettiğinden hükmün bu nedenle de bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
.../...

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre taraf vekillerinin sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, vekilleri Yargıtay duruşmasında hazır bulunan taraflar yararına takdir olunan 1.100,00"er TL. duruşma vekalet ücretinin bir diğerinden alınıp yek diğerine verilmesine, peşin harçların istek halinde iadesine, 26.11.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.




Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi