Abaküs Yazılım
11. Daire
Esas No: 1995/3064
Karar No: 1995/3013
Karar Tarihi: 09.11.1995

Danıştay 11. Daire 1995/3064 Esas 1995/3013 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Miras yoluyla edinilen ticari işletmedeki payın devrine ilişkin olarak katma değer vergisi hesaplanıp beyan edilmediği gerekçesiyle yükümlü adına tarhiyat yapılmıştır. Ancak Vergi Mahkemesi, mirasçılar arasında ortaklık doğmadığını ve miras ortaklığının diğer ortaklık türlerine benzemediğini belirterek, katma değer vergisi konusuna giren bir teslim bulunmadığı gerekçesiyle tarhiyatı terk etmiştir. Temyiz incelemesi sonucunda, kararın yerinde olduğu ve temyiz isteminin reddedildiği karara varılmıştır. Kararda, miras ortaklığı Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen ortaklık türlerine benzemediği ve devredilen miras paylarının ortaklık malları olarak kabul edilemeyeceği vurgulanmıştır.
Kanun Maddeleri: Miras Ortaklığı Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen ortaklık türleri arasında yer almamaktadır.

Daire : ONBİRİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1995
Karar No : 3013
Esas Yılı : 1995
Esas No : 3064
Karar Tarihi : 09/11/995
MİRAS ORTAKLIĞI BORÇLAR KANUNU VE TÜRK TİCARET KANUNUNDA DÜZENLENEN ORTAKLIK TÜRLERİNDEN OLMADIĞINDAN VERASET YOLUYLA MAL DEVRİNİN KATMA DEĞER VERGİSİ KONUSUNA GİREN BİR TESLİM OLMADIĞI HK.
Veraset yoluyla intikal eden ticari işletmedeki payın devrine ilişkin olarak katma değer vergisi hesaplanıp beyan edilmediği ileri sürülerek yükümlü adına 1993/Ocak dönemi için katma değer vergisi salınmış, kaçakçılık ve özel usulsüzlük cezası kesilmiştir. ...Vergi Mahkemesi ... gün ve E:..., K:... sayılı kararıyla, dava açma süresinin son günü çalışmaya ara vermeye rastladığından 26.8.1994 günü açılan davanın süresinde olduğu, işin esasına gelince, murisin ölümü ile (1.1.1993) ferdi işletmedeki aktiflerin mirasçılardan birine devredildiği (9.1.1993) tarihe kadar mirasçılar arasında ortaklık (adi ortaklık) doğduğu, bu nedenle davacı tarafından hisesine düşen mirasın diğer mirasçıya devrinin katma değer vergisine tabi olduğu ileri sürülerek cezalı tarhiyat yapılmış ise de, yukarıda belirtilen tarihler arasında mirasçıların faaliyette bulunmadığı sabit olduğundan bu tarihler arasında mirasçıların faaliyette bulunmadığı sabit olduğundan bu tarihler arasındaki dönemin bir ortaklık faaliyeti olarak kabul edilemeyeceği, kaldı ki, miras ortaklığının Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununda düzenlenen ortaklık türlerine benzemediği, burada asıl amaç mirastan pay almak olduğundan devredilen miras paylarını ortaklık malları olarak kabul etmenin mümkün olamayacağı, bu nedenle katma değer vergisi konusuna giren bir teslim bulunmadığı gerekçesiyle tarhiyatı terkin etmiştir. Vergi dairesi müdürlüğü tarafından, çalışmaya ara verme dava açma süresini durdurmayacağından davanın süre yönünden reddi gerekeceği, öte yandan, miras payları Gelir Vergisi Kanununun 81.maddesindeki şartlar dahilinde devredilmediğinden, bu işlemin değer artış kazancı olarak kabulü ile katma değer vergisine tabi tutulması gerekeceği ileri sürülerek mahkeme kararının bozulması istenilmektedir.
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen karararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle temyiz isteminin reddine, Vergi Mahkemesinin kararının onanmasına karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi