Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/6806
Karar No: 2016/1142
Karar Tarihi: 08.02.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/6806 Esas 2016/1142 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı şirket, navlun alacağına karşılık olarak yaptığı temlik sonucunda, davalı şirkete ödeme yaptığını ancak müşterisinin emtiayı alamadığını iddia ederek ödenen bedeli geri talep etmiştir. Davalı şirket ise, sözleşmesel bir ilişki olmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir. Mahkeme, takasa izin veren bir madde olmadığı için davacının alacağı devirden önce davalı ile takas etmesini hükme bağlamış ve davanın reddine karar vermiştir. Kanun maddeleri olarak, Türk Borçlar Kanunu'nun 188/2, 189 ve 77. maddeleri kullanılmıştır.
11. Hukuk Dairesi         2015/6806 E.  ,  2016/1142 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada... Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 27/03/2014 tarih ve 2013/297-2014/115 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkili şirkete ait emtiayı taşıyan dava dışı...A.Ş"nin davacıdan olan navlun alacağını temlikname ile davalı şirkete devir ve temlik ettiğini, bu temlik neticesinde davacının 1.824,11 Dolar navlun ücretini davalıya ödediğini, ödemeye rağmen müvekkilinin emtiayı teslim alamadığını, ancak dava dışı donatan .... Denizcilik Ltd. Şti"ne yaptığı ödeme sonucu emtiayı teslim aldığını, sebebe bağlı bir işlem olan alacağın temliki uyarınca geçerli bir hukuki sebebin bulunmaması halinde alacağın, temlik edene geçmediğini, devredenin yeniden alacağa sahip kılınmasının söz konusu olmadığını, ancak temellük edenden verdiği temlik belgesinin iadesi veya iptalini isteyebileceğini, davalı mamalekinde haksız olarak meydana gelen artışın iadesinin gerektiğini, davacı aleyhine sebepsiz zenginleşen davalıdan ihtarname ile kendisine ödenen bedelin iadesi istenmiş ise de davalının ödeme yapmayı reddettiğini ileri sürerek, temlik edilene yaptığı ödemenin iadesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkili ile davacı şirket arasında sözleşmesel bir ilişki olmadığını, yapılan temlik ve davacının müvekkiline yaptığı ödeme herhangi bir işin yapılması şartına bağlı olarak yapılmadığını, talebi ..."ye karşı ileri sürmesi gerektiğini savunarak, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, iddia, savunma, ve tüm dosya kapsamına göre, TBK"nın 188/2. maddesine göre borçlunun, devri öğrendiği anda muaccel olmayan alacağını, devredilen alacaktan önce veya onunla aynı anda muaccel olması koşuluyla takas edebileceği, davacının devri öğrendiğinde karşı alacağından hiç bahsetmeden ..."ye olan borcunu davalı firmaya ödediğini, TBK"nın 189. maddesi uyarınca alacağın devri ile alacağa ilişkin hakların devralana geçtiğini, borçların davalı tarafa geçmediği gibi, alacağı devreden firmanın borcunu yerine getirip getirilmemesinin alacağı devralan davalıyı ilgilendirmediği, TBK"nın 77. maddesi uyarınca haklı bir sebep olmaksızın davacının malvarlığından zenginleşmiş olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 1,50 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 08/02/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi