Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/7074
Karar No: 2016/1093
Karar Tarihi: 08.02.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/7074 Esas 2016/1093 Karar Sayılı İlamı

11. Hukuk Dairesi         2015/7074 E.  ,  2016/1093 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ : ..FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen davada ....Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 19/02/2015 tarih ve 2014/93-2015/33 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava, 6100 sayılı Kanun"un geçici 3/2. maddesi delaletiyle uygulanması gereken HUMK"nın 3156 sayılı Kanun ile değişik 438/1 maddesi hükmü gereğince miktar veya değer söz konusu olmaksızın duruşmalı olarak incelenmesi gereken dava ve işlerin dışında bulunduğundan duruşma isteğinin reddiyle incelemenin dosya üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacılar vekili, "..." markalı çikolatalı prolinler üzerinde müvekkilinin orijinal ve kendine özgü, ilk kez müvekkilince tasarlanan ambalajları kullandığını, bir çok ülkede ve Türkiye"de marka tesciline konu edildiğini, davalının bu ambalajları marka ve tasarım tescillerine konu ettiğini, ancak müvekkilinin başvuruları sonucu bu başvuruların akim kaldığını, ancak davalının müvekkiline ait ambalajları uzun süredir iltibasa, markaya tecavüze ve haksız rekabete sebep olacak şekilde ... markalı ürünlerinde tekli ürün ambalajı olarak kullandığını ileri sürerek davalının çoklu ürün ambalajlarının müvekkillerinin marka hakkına tecavüz ve haksız rekabet oluşturduğunun tespitini, tecavüz ve haksız rekabetin önlenmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkilinin adına tescilli ya da tescil başvurusu yapılmış ürünleri kullanabileceğini, ikramlık çikolataların hemen hepsinin altına volanlı kağıt konulmak, üzerleri renkli parlak kağıtlara satılmak suretiyle tüketiciye arz edildiğini, tarafların markalarını ambalaj üzerlerinde kullandığını, iltibas ve haksız rekabetin bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davalı tarafa ait kağıt volan altlıklı ve kağıda sarılı dava konusu tekli ürün ambalajı ve şeffaf kutular içerisindeki çoklu ürün ambalajlarının majör benzerlik taşıdığı, tasarım yönünden benzer geometrik özellikler gösterdiği, ölçüsel farklılık bulunsa bile şeffaf malzeme, geometrik özellikler, kütlesel yapı, tasarım ve ambalaj elemanları gibi unsurlar bakımından benzer
    oldukları, ortalama tüketici kitlesinin taraflara ait ürünleri karıştırabileceği, davalı tarafa ait ürünlerin, davacının 3 boyutlu markaları ve ürün ambalajları ile ayırt edilemeyecek kadar benzer olduğu, dava konusu kullanımın davacının markalarının tanınmışlığından haksız yararlanmaya yol açabileceği gerekçesiyle davanın kabulüne, içlerindeki tekli ürün görünüm ve ambalajları nedeniyle davalı tarafa ait ... ibareli tekli, yirmili, yirmidörtlü, otuzlu, otuzbeşli ve diğer çoklu ürünlerin davacılar aleyhine marka hakkına tecavüz ve haksız rekabet oluşturduğunun tespitine, bu tecavüz ve haksız rekabetin önlenmesine karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına, her ne kadar gerekçeli kararın hüküm bölümünün 2. paragrafında "dava dilekçesinin 11. sayfasında 27. paragrafın sonunda yer alan tekli ürün görseli ile 20.sayfada 3.sutunda yer alan davalı tarafa ait ürün görsellerinin yüksek çözünürlüklü baskılarının, gerekçeli kararın her bir nüshasına eklenmesine" karar verilmiş ve eklenen görsellerde davalıya ait kutular bulunmaktaysa da haksız rekabetin önlenmesi ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına yönelik hükmün görsellerde yer alan kutuları kapsamadığının anlaşılmasına göre, davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 01,50 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 08/02/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.














    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi