Abaküs Yazılım
14. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/9186
Karar No: 2015/2614
Karar Tarihi: 11.03.2015

Eziyet - kişiyi hürriyetinden yoksun kılma - Yargıtay 14. Ceza Dairesi 2014/9186 Esas 2015/2614 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve kasten yaralama suçlarından mahkûm edildi. Mahkemenin kararı temyiz edildi. Dosya incelendikten sonra kasten yaralama suçunda verilen hükmün onanmasına, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunda ise fazla ceza tayin edilmesi nedeniyle kararın bozulmasına karar verildi. Sanığın hürriyetinden yoksun kılma eylemi, TCK'nın 109/2 maddesi gereğince ceza verilmeyecek nitelikte olduğu halde yanlış bir şekilde artırıldı. Bunun yanı sıra, sanığın mağdureye yönelik kasten yaralama eylemine uyan TCK'nın 109/2 maddesi cezası uygun görülmedi. Bu nedenle hüküm, kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle bozuldu. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 61. maddesi, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunda temel cezanın alt sınırdan uzaklaşılabileceği, ancak hakkaniyet ve orantılılık ilkesine uygun olarak fazla ceza tayin edilemeyeceği belirtmektedir. TCK'nın 109/2 maddesi, cezaların belirlenmesinde kullanılan kriterleri belirleyen maddelerden biridir ve yanlış veya açıklayıcı olmayan bir şekilde uygulandığında, kanuna aykırı kararlara neden olabilir.
14. Ceza Dairesi         2014/9186 E.  ,  2015/2614 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Eziyet, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma
    HÜKÜM : Kasten yaralama ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından mahkûmiyet


    Mahalli mahkemece verilen hükümlerin sanık ve müdafileri tarafından duruşmalı temyiz edilmesi üzerine; dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından tebliğname ile Daireye gönderilmekle 04.03.2015 Çarşamba saat 13.30’a duruşma günü tayin olunarak sanık müdafii Av. ..."e çağrı kâğıdı gönderilmişti.
    Belli günde Hâkimler Kurulu duruşma salonunda toplanarak Yargıtay Cumhuriyet Savcılarından ... hazır olduğu halde oturum açıldı.
    Yapılan tebligat üzerine dosyadaki vekâletnameye dayanarak sanık ... adına gelen Av. ... huzura alınarak duruşmaya başlandı.
    Duruşma isteğinin süresinde ve yerinde olduğu anlaşıldıktan sonra uygun görülen talep ve mütalaa dairesinde sanık ... hakkında DURUŞMALI inceleme yapılmasına oybirliğiyle karar verilerek tefhim olunduktan sonra işin açıklanmasına dair raportör üye tarafından düzenlenen rapor okundu.
    Raportör üye rapora ilave edecek bir cihet bulunmadığını bildirdi.
    Sanık müdafii temyiz layihasını açıklayarak savunmada bulunup müvekkili hakkındaki hükmün BOZULMASINI istedi.
    Yargıtay Cumhuriyet Savcısı tebliğname içeriğini tekrar etti.
    Son sözü sorulan sanık müdafii savunmasına ilave edecek bir cihet bulunmadığını bildirmekle dosya incelenerek karar verilip tefhim olunmak üzere duruşmanın 18.03.2015 Çarşamba günü saat 13:30"a bırakılmasına oybirliğiyle karar verildi.
    Belli günde oturum açıldı. Dava evrakı incelenip, 28.06.2014 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda değişiklik yapan 6545 sayılı Kanun ile getirilen düzenlemeler de gözetilerek aşağıda yazılı karar ittihaz olundu.
    Sanık hakkında kasten yaralama suçundan kurulan hükmün incelenmesinde,
    Delillerle iddia ve savunma, duruşma göz önünde tutularak tahlil ve takdir edilmiş sübutu kabul olunan fiilin unsurlarına uygun şekilde tavsif ve tatbikatı yapılmış bulunduğundan, sanık ve müdafilerinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA,
    Sanık hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan kurulan hükmün temyiz incelemesine gelince,
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin soruşturma ve kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya içeriğine göre yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine,
    Ancak;
    Olay günü sanığın mağdureyle birlikte gittiği villa tipi evde mağdurenin cep telefonuna gelen mesaj nedeniyle tartışmaya başladığı ve bu sırada tahta fırça sapı ile alüminyum boru kullanarak darp ettiği mağdureyi ertesi sabah çıplak vaziyette ellerini arkadan bağlayıp kapıyı üzerine kilitleyerek evde bırakıp ayrıldığı ve aynı gece geri gelen sanığın yemek hazırlaması için ellerini çözdüğü mağdurenin bir fırsatını bulup telefonla jandarmaya haber vermesi sonrası kolluk personelinin geldiğini görünce evden kaçtığı tüm dosya içeriğinden anlaşıldığından hakim tarafından 5237 sayılı TCK.nın 61. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen hususlar gözönünde bulundurularak gerekçesini de göstermek suretiyle alt sınırdan uzaklaşılarak temel ceza belirlenebilir ise de dosya içeriği ile suçun işleniş biçimi, sanığın kastının yoğunluğu, meydana gelen zararın ağırlığı gözetilmeden hakkaniyet ve orantılılık ilkelerine uygun düşmeyecek ve TCK.nın 3/1. maddesine aykırı olacak şekilde temel cezanın üst sınıra yakın miktarda belirlenmesi suretiyle fazla ceza tayini,
    Sanığın mağdureye yönelik kişiyi hürriyetinden yoksun kılma eylemini kasten yaralama suçunda kullandığı sopa ve alüminyum boruyla işlemediği gözetilerek eylemine uyan TCK.nın 109/2. maddesi gereğince belirlenen cezanın koşulları oluşmadığı halde aynı Kanunun 109/3a. maddesi ile artırılması,
    Kanuna aykırı, sanık ve müdafilerinin temyiz itirazları ile müdafiin duruşmalı inceleme sırasındaki sözlü savunması bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gözetilerek 1412 sayılı CMUK.nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 11.03.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
    11.03.2015 tarihinde verilen işbu karar 18.03.2015 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Savcılarından ... hazır olduğu halde sanık müdafiin gıyabında tefhim olundu.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi