Esas No: 2021/18884
Karar No: 2022/9483
Karar Tarihi: 20.06.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/18884 Esas 2022/9483 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Ceza Dairesi tarafından verilen karar, bir kişinin nitelikli yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, cinsel saldırı ve sağlık için tehlikeli madde temin etme suçlarından mahkum edilmesiyle ilgilidir. Kararda, sanığın sağlık için tehlikeli madde temin etme suçuna ilişkin hükmün temyiz edilemeyeceği belirtilirken, diğer suçlarla ilgili hükümlerin bozulmasına karar verilmiştir. Kararda, temsil eden avukatların maktu vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiği hatırlatılarak, hükümlerin düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak, 5271 sayılı CMK'nın 286/2-d, 272/3, 288, 294, 298, 301, 302/2 ve 303/1-h maddelerine vurgu yapılmıştır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇLAR : Nitelikli yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, cinsel saldırı ve sağlık için tehlikeli madde temin etme
HÜKÜMLER : Mahkumiyet
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
I- Sanık ... hakkında sağlık için tehlikeli madde temin etme suçundan kurulan hükmün incelenmesinde:
Hükmolunan cezanın miktarı ve türü gözetildiğinde, 5271 sayılı CMK'nın 286/2-d maddesi uyarınca, ilk derece mahkemelerinin görevine giren ve kanunda üst sınırı iki yıla kadar (iki yıl dâhil) hapis cezasını gerektiren suçlar ve bunlara bağlı adli para cezalarına ilişkin her türlü bölge adliye mahkemesi kararlarının temyizleri mümkün olmadığından, İlk defa bölge adliye mahkemesince verilen ve 272 nci maddenin üçüncü fıkrası kapsamında kalan mahkumiyete yönelik katılanlar ... ve Bakanlık vekilleri ile sanık ... müdafiinin temyiz istemlerinin 5271 sayılı CMK'nın 298. maddesi uyarınca REDDİNE;
II- Sanık ... hakkında nitelikli yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve cinsel saldırı suçlarından kurulan hükümlerin incelenmesine gelince:
5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek temyiz dilekçelerinde ileri sürülen sebeplere yönelik olarak yapılan incelemede:
Diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.
Ancak:
Kendisini vekille temsil ettiren katılan Bakanlık lehine karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin 13. maddesi gereğince maktu vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiğinin gözetilmemesi,
Bozmayı gerektirmiş, katılanlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve ... vekilleri ile sanık ... müdafiinin temyiz istemleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak CMK'nın 302/2. maddesi gereğince BOZULMASINA, bozma nedeni yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, aynı Yasanın 303/1-h maddesi gereğince hüküm fıkralarına ‘‘hüküm tarihi itibariyle 3.960,00 TL vekalet ücretinin sanıktan alınarak Bakanlığa verilmesine’’ cümlesi eklenmek suretiyle diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükümlerin DÜZELTİLEREK ONANMASINA, dosyanın ... 1. Ağır Ceza Mahkemesine, kararın bir örneğinin ... Bölge Adliye Mahkemesi 17. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iadesine, 20.06.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.