Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/23085
Karar No: 2017/2122
Karar Tarihi: 14.02.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/23085 Esas 2017/2122 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı gazeteci, çalıştığı sürede her ay %5 oranında kesinti yapılarak Memurlar Yardımlaşma Sandığı'na ödeme yapıldığını belirterek, işten ayrıldıktan sonra yapılan kesintilerin tamamının ödenmediğini iddia etmiştir. Davalılar ise, bu işlemi sandığın yapmış olmasını ve çalışanların kesintilerinin sandığın başlıca geliri olduğunu savunmuşlardır. Mahkeme, davacının alacağının sandık alacağına ilişkin olduğunu, işçi-işveren ilişkisinden kaynaklanmayan bir alacak olduğunu ve genel mahkemelerin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir. Ancak Yargıtay kararı ile, davacının iş ilişkisine dayanarak açtığı davada iş mahkemesinin görevli olduğu belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 1. maddesi
- 4857 sayılı İş Kanunu
22. Hukuk Dairesi         2015/23085 E.  ,  2017/2122 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkilinin ... Ajansında 01.01.1996-01.09.2012 tarihleri arasında gazeteci olarak çalışıp kıdem tazminatı alıp kendi isteğiyle işten ayrıldığını, müvekkilinin Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi olup çalıştığı süre içinde 15 yılı aşkın ... Ajansı Memurları Yardımlaşma Sandığı üyesi olup çalıştığı sürede her ay %5"nin davalı Sandığa, Toplu İş Sözleşmesinin 54. maddesi uyarınca kesildiğini, ancak işten ayrıldığında kesilen bu yardımların sadece cüz"i kısmının ödendiğini ve yapılan görüşmelerde sandıkta halihazır para olmadığı ve gerekse ajansa maaşlardan yapılan kesintilerin sandığa aktarılmadığı yolunda bilgi verildiğini, ... Tüzüğü ve Borç Verme Yönetmeliği uyarınca müvekkilinin alacaklarının 01.09.2012 tarihinden itibaren en yüksek mevduat faiziyle birlikte davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar vekili, davacının işe giriş tarihinin 01.02.1996 olduğunu, davacının 1996-2012 arası çalışması nedeniyle dava konusu yaptığı alacağın, ... Tüzüğünün 10. maddesi kapsamında korunmadığını, aksine 10. madde kapsamında ilgili şahıslara hatalı olarak yapılan bu ödemelerin işyeri uygulaması olarak değerlendirilemeyeceğini, zaten hatalı uygulamanın ajanstan değil, sandıktan kaynaklandığını, Tüzüğün 16. maddesinde hizmet süresi 15-20 yıl arasında olanlara aylıklarından kesilen paraların tamamı ve bunun payına düşen temettü ile ajansça yatırılan paraların tamamının temettüsüz olarak ilgileye ödeneceği hükmüne yer verildiğinde, davacının şu an için herhangi bir alacak iddiasına bulunmasının mümkün olmadığından bu aşamada davacının sandıktan talep edebileceği bir hak ve alacak olmadığını, ayrıca sandığın tüzel kişiliği olup ... Ajansına husumet tevcih edilmeyeceğini beyanla davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, dava konusunun sandık alacağına ilişkin olduğu, işçi-işveren ilişkisinden kaynaklanan bir alacak olmadığından genel mahkemelerin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
    Karar süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Uyuşmazlık, taraflar arasındaki ilişkinin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ve bu bağlamda iş mahkemesinin görevi noktasında toplanmaktadır.
    5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu"nun 1. maddesi uyarınca, 4857 sayılı Kanun"a göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında, iş sözleşmesinden veya İş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözüm yeri iş mahkemeleridir.
    Dosya içeriğine göre, davacı gazeteci olarak çalışıp kıdem tazminatı alıp kendi isteğiyle işten ayrıldığını, müvekkilinin Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi olup çalıştığı süre içinde 15 yılı aşkın ... Ajansı Memurları Yardımlaşma Sandığı üyesi olup çalıştığı sürede her ay %5"nin davalı Sandığa, Toplu İş Sözleşmesinin 54. maddesi uyarınca kesildiğini, ancak tamamının ödenmediğini belirttiği görülmüştür.
    Davalı sandığın başlıca gelirinin ... Ajansı A.Ş."de çalışan işçilerden kesilen sandık aidatı olduğu, işyerinde uygulanan Toplu İş Sözleşmesinin 54. maddesi gereğince çalışanların ücretlerinden kesilen sandık aidatının iç içe yönetim nedeni ile ajans tarafından kullanıldığı, sözkonusu sandık alacağının ödenememesinden davalıların bu nedenle müştereken sorumlu olduğu iddia edilmiştir. Bu durumda, iş ilişkisine dayanılarak ... Ajansı Anonim Şirketine karşı açılan davada iş mahkemeleri görevlidir. Davalı ... Vakfı ile davacı arasında sandık tüzüğünün uygulanmasından doğan davaya bakma görevi ise genel mahkemelere aittir. Ancak ihtiyari dava arkadaşı durumundaki davalılardan biri (veya birkaçı) hakkındaki dava, genel mahkemenin, diğeri (veya diğerleri) hakkındaki dava özel bir mahkemenin görevine giriyorsa davaların aynı dava dilekçesi ile özel mahkemede açılması gerekmektedir. Anılan sebeple, davalılardan ... Ajansı A.Ş."ye yöneltilen davaya bakmakla iş mahkemesi görevli olduğundan, diğer davalı hakkında açılan davanın da iş mahkemesinde görülerek sonuçlandırılması gerekmektedir. İşin esasına girilerek bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 14.02.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi