Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5540
Karar No: 2015/14648
Karar Tarihi: 12.11.2015

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/5540 Esas 2015/14648 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı bankanın, davalının iki farklı kredi kartı ve ek hesabı dolayısıyla borçlandığını ve müşteri hesabından takas ve mahsup hakkını kullandığını iddia ettiği dava, tüketici hakem heyeti kararının iptali ve bankanın borçlu olmadığının tespiti talebiyle açılmıştır. Davalının ise hakem heyeti kararının usul ve yasaya uygun olduğunu savunarak davanın reddini istediği görülmüştür. Mahkeme, taraflar arasındaki standart sözleşmenin haksız şart niteliğinde olduğunu ve hakem kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek davanın reddine karar vermiştir. Ancak, uyuşmazlık tüketici hakem heyeti kararının iptali ve menfi tespit talebiyle açıldığından bu konuda tüketici mahkemesinin görevli olduğu belirtilmiş ve mahkeme kararı bozulmuştur. Yukarıdaki karara göre, uyuşmazlık 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında ele alınmaktadır. Bu kanun, tüketicinin korunması ve haklarının güvence altına alınmasını amaçlayan bir kanundur. Kanunun 4. maddesi, tüketicinin sözleşme şartları hakkında bilgilendirilmesini, haksız şartlarının tespit edilmesini ve bu şartların geçersiz sayılmasını düzenlemektedir. Kanunun 68. maddesi ise tüketici hakem heyeti kararlarının niteliği hakkında hükümler içermektedir.
19. Hukuk Dairesi         2015/5540 E.  ,  2015/14648 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki hakem heyeti kararının iptali-menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, davalının iki farklı kredi kartı ve ek hesabı dolayısıyla müvekkili bankaya borçlandığını, söz konusu borca istinaden müvekkili bankanın davalının hesabından 2.248,82 TL miktarda takas ve mahsup hakkını kullandığını, davalının ise tüketici hakem heyetine başvurusuyla yapılan mahsup bedelinin iadesi yönünde karar alındığını, alınan kararın hakem heyetinin görevine girmediğini, ayrıca 1.750,00 TL"nin davalının hesabına iade edildiğini ileri sürerek, hakem heyeti kararının kaldırılması ile müvekkili bankanın borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkilinin maaş hesabından talimat olmadan kredi kartı borcuna ilişkin kesinti yapılmasının hukuka aykırı, hakem heyeti kararının usul ve yasaya uygun olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, davacı banka ile tüketici davalı arasındaki standart sözleşmenin tüketici aleyhine olduğu, tüketici ile müzakere edilmediği, haksız şart niteliğinde bulunduğu, tüketicinin maaşının bir kısmına kredi kartı borcunun asgari tutarları kadar el konulduğu, bu hususun hukuka aykırı bulunduğu, bu yönüyle hakem heyeti kararının usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık 4822 sayılı kanunla değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda düzenlenen tüketici hakem heyeti kararının iptali ile menfi tespit talepli olup, mezkur Kanun uyarınca davaya bakmaya Tüketici Mahkemesi görevlidir. Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup taraflar ileri sürmese dahi yargılamanın her aşamasında resen gözetilir. Görevle ilgili hususlarda kazanılmış hak da söz konusu olmaz. Bu durumda mahkeme ara kararıyla davaya tüketici mahkemesi sıfatıyla bakılmasına karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 12.11.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi