Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/9498
Karar No: 2015/10538

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2015/9498 Esas 2015/10538 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2015/9498 E.  ,  2015/10538 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : İpoteğin Kaldırılması

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı ve davalılardan ... tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    Dosyadaki yazılara ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına göre yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı harcın temyiz edenlere yüklenmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 136.00"şar TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere vekalet ücreti yönünden oyçokluğuyla diğer yönlerden oybirliğiyle karar verildi. 25.05.2015(Pzt.)

    KARŞI OY YAZISI

    Aile konutu üzerinde lehine ipotek tesis edilen bankanın, tacir olarak basiretli hareket etmekle yükümlü (eTTK. m.20/2, 6012 s.TTK. m.18/2) olması karşısında, işin esasıyla ilgili verilen karara esas itibarıyla katılamıyorum. Ne var ki, mahkemece bozmaya uyularak karar verilmiş olduğuna göre, artık bozma lehine olan taraf yararına usulü kazanılmış hak da oluşmuştur (9.5.1960 tarihli ve 21/9 sayılı İçt. Bir. Kararı). Bu usulü kazanılmış hak yeni bir hükümle ortadan kaldırılamayacağı İçin verilen karara işin esası bakımından muhalif kalamıyorum.
    Hükmün, vekalet ücreti yönünden aşağıdaki sebeple bozulması gerektiğini düşünüyorum.
    Dava, aile konutu olarak özgülenen taşınmaz üzerine Türk Medeni Kanununun 194/1. maddesine aykırı olarak, diğer eşin "açık rızası" alınmadan tesis edilen ipoteğin kaldırılması ve taşınmazın tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması isteğine ilişkin olup, rızası gereken eş tarafından, lehine ipotek tesis edilen bankaya ve işlemin diğer tarafı olan kocaya karşı açılmış; dava, davalıların her ikisi için müşterek bir sebepten dolayı reddedilmiştir. Davanın, davalılar için müşterek bir sebepten dolayı reddi halinde, davanın değeri üzerinden tek bir bir vekalet ücreti takdiri doğrudur. (27.6.1956 tarihli ve 2/14 sayılı tçt. Bir. Kararı) Ne var ki; davalılardan banka kendisini vekille temsil ettirmiş, diğer davalının ise vekili bulunmamaktadır. O da davada kendisini vekille temsil ettirmiş olsaydı, tayin edilen tek vekalet ücreti davalılar arasında paylaştırılacak olduğuna göre, davacının, bankaya karşı takdir edilen vekalet ücretinin yarısından sorumlu tutulması gerekirken, "tayin edilen (18.400.-lira) vekalet ücretinin tamamının davacıdan tahsili ile davalı bankaya verilmesine" karar verilmesi doğru olmamıştır. Hükmün bu sebeple bozulması, veya bu husus yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün bu yönünün düzeltilerek onanması uygun olur. Bu sebeple sayın çoğunluğun kararına bu yönüyle iştirak etmiyorum.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi