Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/15848
Karar No: 2019/1489
Karar Tarihi: 14.2.2019

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2018/15848 Esas 2019/1489 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, annesinin kısıtlanması için dava açtı. Ancak mahkeme, kısıtlama için yeterli nedenin olmadığına karar verdi. Temyiz üzerine, Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, sağlık raporları arasında çelişki olduğunu belirterek, konuyla ilgili daha detaylı bir inceleme yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, malvarlığının kötü yönetilmesi iddiası yönünden TMK'nin 406. maddesinin uygulanması gerektiğini kaydetti. Kararın sonunda, TMK'nin 405, 406 ve 408. maddelerine atıf yapıldı.
TMK'nin 405. maddesi, akıl hastalığı veya zayıflık nedeniyle kısıtlanabileceği durumları düzenlerken, 406. maddesi malvarlığının kötü yönetilmesi iddiasında kısıtlama yapılmasını sağlamaktadır. 408. madde ise kısıtlıların haklarının korunması hakkında hükümleri içermektedir.
8. Hukuk Dairesi         2018/15848 E.  ,  2019/1489 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Vesayet

    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
    K A R A R
    Davacı ..., kısıtlı adayı annesi ..."ın yaşlı olması ve algılama yeteneğini kaybetmesi nedeniyle, gayrimenkullerini satmakta olduğundan malvarlığının tehlikeye girdiğini, resmi ve gayri resmi işlerini göremediğini ileri sürerek kısıtlanmasına karar verilmesini istemiş; Mahkemece, 18.03.2016 tarihli ve 2695 rapor nolu sağlık kurulu raporunda vesayet altına alınmasını gerektirecek bir durum olmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş, kararın davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairenin 16.1.2018 tarihli ve 2017/8018 Esas, 2018/560 Karar sayılı ilamı ile, davacı tarafın sadece Türk Medeni Kanunu"nun 405. ve 408. maddelerinde düzenlenen akıl hastalığı ve yaşlılık nedeniyle değil aynı zamanda 406. maddede düzenlenen mal varlığının kötü yönetilmesi iddiasında da bulunarak kısıtlı adayının vesayet altına alınmasını istediği, ancak mahkemece bu hususta bir araştırma yapılmadığından bahisle bozulması üzerine mahkemece yeniden yapılan yargılama sonucunda, kısıtlı adayının kısıtlanmasını gerektirir bir durum olmadığı gerekçesi ile davanın reddine dair verilen karar, davacı tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    Mahkemece her ne kadar bozmaya uyularak yapılan yargılama sonucunda, yazılı gerekçe ile ret kararı verilmiş ise de, yapılan araştırma ve inceleme hüküm vermeye yeterli değildir.
    Şöyle ki;
    Bozma öncesi alınan 18.3.2016 tarihli raporda, kısıtlı adayının kısıtlanmasını gerektirir bir durum olmadığı belirtilmiş, bozma sonrası alınan 14.5.2018 tarihli raporda ise, vesayet altına alınmasını gerektirecek düzeyde bir akıl hastalığı veya zayıflığı olmamakla birlikte, cehaleti ve güncel değerlere uyum sorunu nedeniyle kendisine bir müşavir atanmasının uygun olduğu tespitine yer verilmiştir. Bu durumda bozma öncesi ve sonrası dosyaya ibraz edilen raporlar arasında çelişki oluşmuş ve Mahkemece bu çelişki giderilmeden hüküm tesis edilmiştir.
    Ayrıca, her ne kadar Mahkemece bozmaya uyulmuş ise de bozma gerekleri yerine getirilmemiş, TMK"nin 406.maddesi gereğince kısıtlı adayına vasi atanmasını gerektirir bir durum olup olmadığı araştırılmamıştır.
    Hal böyle olunca, Mahkemece, bozma öncesi ve sonrası dosyaya ibraz edilen sağlık kurulu raporları arasındaki çelişkinin giderilmesi açısından, T.C Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu ... Grup Başkanlığından rapor alınması, malvarlığını kötü yönetme (TMK mad. 406) iddiası yönünden, kısıtlanması istenen ..."ın malvarlığına ilişkin olarak dosyaya celbedilen taşınmazların tapu kayıtlarının son durumunun ilgili tapu sicil müdürlüklerinden celbi ile, taşınmazlara ilişkin herhangi bir tasarrufunun bulunup bulunmadığının, var ise bu tasarrufların kendisini veya ailesini darlık ve yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açıp açmadığının, Yargıtay denetimine imkan verecek şekilde belirlenip tespit edilmesi, bu yöne ilişkin taraf delillerinin toplanması ve tüm delillerin birlikte değerlendirilmesi ondan sonra davacı tarafın TMK"nin 406.maddesine dayanan talebi hakkında çoğun içinde az da vardır kuralı da gözetilerek bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Davacı ..."ın temyiz itirazlarının yukarıda açıklanan nedenlerle kabulü ile, hükmün, TMK"nin 406.maddesine dayanan talebin reddine ilişkin bölümü açısından, HUMK"un 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, davacı tarafın sair temyiz itirazlarının reddine HUMK"un 440/III-1, 2, 3 ve 4. bentleri gereğince ilama karşı karar düzeltme yolu kapalı bulunduğuna, 14.2.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi