Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/1906
Karar No: 2015/14536
Karar Tarihi: 11.11.2015

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/1906 Esas 2015/14536 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Taraflar arasındaki ihtiyati haciz talebinin incelenmesi sonucunda talebin reddine karar verilmiş, ancak ihtiyati haciz talep eden tarafın yaptığı başvurunun kabul edilmesi gerektiği belirtilmiştir. İhtiyati haciz talep eden taraf, davalılarla imzaladığı bir sözleşme kapsamında alacaklı olduğunu, ancak henüz tamamını alamadığını ve davalıların mal kaçırmak amacıyla haklarını temlik ettiklerini iddia etmiştir. Mahkeme ise, sadece fatura ve tahsilat makbuzlarının tek başına yeterli olmadığını ve alacağın muacceliyetinin yargılama sonunda belirlenebileceğini belirtmiştir. Ancak İİK'nın 258. maddesi/1. fıkrası 2. cümlesi hükmü uyarınca alacaklıların mahkemeye delil sunma mecburiyeti olduğu ve burada önemli olanın yaklaşık ispat kuralı olduğu vurgulanmış, ihtiyati haciz talebinin kabul edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Kararda, İİK'nın 258. maddesi/1. fıkrası 2. cümlesi hükümlerine özellikle vurgu yapılmıştır.
19. Hukuk Dairesi         2015/1906 E.  ,  2015/14536 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki ihtiyati haciz talebinin incelenmesi sonucunda kararda yazılı nedenlerden dolayı talebin reddine yönelik olarak verilen kararın süresi içinde ihtiyati haciz talep eden vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    İhtiyati haciz talep eden vekili, davalıların ortağı oldukları adi şirket ile müvekkili arasında imzalanan 12.07.2013 tarihli hazır beton sözleşmesi kapsamında davalılara 42 adet fatura ve davalı çalışanlarınca imzalanan sevk irsaliyeleriyle teslim edilen hazır beton bedelinden 272.697,00 TL"lik kısmının ödendiğini ancak bakiye 264.054,98 TL alacağın halen ödenmediğini, davalıların 3. kişilerdeki hak ve alacaklarını alacaklıdan mal kaçırmak amacıyla temlik ettikleri gibi, alacağın tahsilini imkansız hale getirmek için haczi kabil mallarını devrettiklerini ileri sürerek, cari hesabın kat edilmesinden doğan bakiye 269.054,98 TL alacak için ihtiyati haciz kararı verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda; somut olayda, ihtiyati haciz isteyen şirket tarafından fatura, tahsilat makbuzları ve 12/07/2013 tarihli sözleşmeye dayalı olarak ihtiyati haciz talep edildiği, fatura tek taraflı olarak her zaman düzenlenmesi mümkün olan bir belge olup tek başına alacağın varlığını ve muaccel olduğunu göstermeye yetecek belgelerden olmadığı gibi, sözleşmede her iki tarafın borcunu tam ifa edip etmediği, sunulan tahsilat makbuzları ve ödenen çeklerin mahsubu sonucunda ihtiyati haciz isteyenin karşı taraftan herhangi bir alacağının kalıp kalmadığının ancak yargılama sonucunda belirlenebileceği, ihtiyati haciz isteyen vekilinin faturalar, tahsilat makbuzları ve sözleşme dışında alacağın varlığını ve muacceliyetini gösteren başka bir belge ve bilgi sunmadığı, bu itibarla talep edenin " yaklaşık ispat " ölçüsünde bir belge sunamadığı, bu haliyle ihtiyati haciz istemenin koşulları oluşmadığından talebin reddine dair verilen karar ihtiyati haciz talep eden vekilince temyiz edilmiştir.
    Talep, davacı ile adi ortaklığı oluşturan karşı taraf arasında imzalanan hazır beton sözleşmesinden doğan cari hesabın dayanağı 42 adet faturadan bakiye kalan ödenmeyen alacağın tahsili için ihtiyati haciz talebine ilişkindir. Talep eden vekili, talebi ekinde 12.07.2013 tarihli hazır beton sözleşmesi, fatura örnekleri ve sevk irsaliyeleri, karşılıksız kalan çek örnekleri, temlikname ve talep eden şirketin defterleri üzerinde yapılan incelemeye ilişkin raporları ibraz etmiştir.
    İİK"nın 258. maddesi/1. fıkrası 2. cümlesi hükmü uyarınca; “ Alacaklı alacağı ve icabında haciz sebepleri hakkında mahkemeye kanaat getirecek deliller göstermeğe mecburdur.” bu hükümdeki yaklaşık ispat kuralından hareketle, ihtiyati haciz talep eden vekilince sunulan hazır beton sözleşmesi, faturalar ve ekindeki teslim alan kısmı imzalı sevk irsaliyeleri gözetilerek talep eden vekilinin ihtiyati haciz talebinin kabulü gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde reddi doğru görülmemiştir.

    SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın ihtiyati haciz talep eden yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 11.11.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi