Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/2457
Karar No: 2017/1973
Karar Tarihi: 13.02.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/2457 Esas 2017/1973 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu davada, bir işyerinde mağaza müdürü olarak çalışan davacı, iş akdinin haksız olarak feshedildiği gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı ile işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını istemiştir. Davalı işveren ise, işyerinin devredilmesi nedeniyle feshe bağlı alacakların talep edilemeyeceğini, diğer tüm alacakların ödendiğini belirterek davanın reddini savunmuştur. Mahkeme, devir sözleşmesi ve tanık beyanlarına göre davacının iş sözleşmesinin sonlandırılmadığı gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatının reddine diğer taleplerin kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak davacının kararı temyizi üzerine, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, iş akdinin son bulup bulmadığının araştırılarak kıdem tazminatının ödenip ödenmeyeceğine karar verilmesi gerektiğini ifade ederek bozma kararı vermiştir. Mahkeme, kararı bozmaya uyarak araştırma yapmadan karar verince, temyiz başvurusu sonucunda karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu'nun 17, 18, 19, 20 ve 21. maddeleri.
22. Hukuk Dairesi         2017/2457 E.  ,  2017/1973 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi(Müstemir Yetkili)

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı işyerinde mağaza müdürü olarak çalışırken iş akdinin işveren tarafından haksız olarak feshedildiğinden bahisle kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının iş akdinin feshedilmediğini, işyerinin isim hakkı da dahil devredildiğini bu nedenle feshe bağlı alacaklarını talep edilmeyeceğini diğer tüm alacaklarının da ödendiğini hiçbir alacağı olmadığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davalı ile dava dışı ... Limited Şirketi arasındaki devir sözleşme ve tanık beyanlarına göre davacının iş sözleşmesinin sonlandırılmadığı gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatının reddine diğer taleplerin kısmen kabulüne karar verilmiştir. Davacının kararı temyizi üzerine 7. Hukuk Dairesinin 2015/16394 E-2015/7803 K sayılı ve 04.05.2015 tarihli ilamı ile ‘’... Somut olayda, davacı, davalı şirket nezdinde mağaza müdürü olarak çalışırken 05.10.2011 tarihinde davalının işyerinin işletmesini ... Süpermarket Zincirine devretmesi nedeniyle SGK dan “17 işyerinin kapanması “kodu ile çıkışı yapılmış, ertesi gün 06.10.2011 tarihi itibariyle ... Süpermarket Zinciri bünyesinden işe girişi bildirilmiş ve 31.12.2012 tarihine kadar kesintisiz çalışmıştır. Ancak dava tarihi olan 05.03.2012 itibariyle devralan işveren yanındaki iş akdi sona ermiştir. Mahkemece, davacının iş akdinin feshedilmediği, işyeri devri kurallarının uygulanması gerektiği belirtilerek kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar verilmiştir. İhbar tazminatından iş akdini fesheden devralan dava dışı işveren sorumlu olduğundan bu alacak talebinin reddine karar verilmiş olması doğrudur. Ancak dava tarihinde devrolunan işyerinden de ayrılmış olmasına göre; çıkış sebebinin araştırılarak iş akdinin kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona erip ermediği belirlenmeli ve kıdem tazminatını hak ettiği sonucuna varılırsa bu hakkın “davalının dönemi ve dönemsel ücreti ile sınırlı olarak” hüküm altına alınması gerekir.” gerekçeleri ile bozma karar verilmiştir.
    Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Mahkemece bozmaya uyulduğu ifade edilse de bozma gereği tam olarak yerine getirilmemiştir. Şöyle ki, dosya kapsamı içeriğine göre davacının işten ayrılış bildirgesine ve hizmet döküm cetveline göre 31.01.2012 tarihinde iş yerinden ayrıldığı sabit olduğu halde bozma ilamında sehven maddi hata yapılarak davacının iş akdinin 31.12.2012 tarihinde son bulduğu belirtilmiş ve bozma sonrasında da mahkemece davacının 31.01.2012 tarihinde ki işten çıkış sebebi araştırılmayarak dava tarihinden sonra ki bir tarih olan 31.12. 2012 tarihinde iş akdinin son bulduğu gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatı ret edilmiştir.
    Somut olayda davacının iş akdinin 31.01.2012 tarihinde dava tarihi olan 05.03.2012 tarihinden önce son bulduğu tartışmasız olup 04.05.2015 tarihli bozma ilamında açıkça belirtildiği üzere ihbar tazminatından iş akdini fesheden devralan dava dışı işveren sorumlu olduğundan bu alacak talebinin reddine karar verilmiş olması doğru ise de davacının dava tarihinde devrolunan işyerinden ayrılmış olmasına göre; çıkış sebebinin araştırılarak iş akdinin kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona erip ermediği belirlenmeli ve kıdem tazminatını hak ettiği sonucuna varılırsa bu hakkın “davalının dönemi ve dönemsel ücreti ile sınırlı olarak” hüküm altına alınması gerekirken mahkemece araştırılma yapılmadan karar verilmiş olması hatalıdır.
    Bu itibarla bozma gereği yerine getirilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile karar verilmesi hatalıdır.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 13.02.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi