Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/2386
Karar No: 2017/1946
Karar Tarihi: 13.02.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/2386 Esas 2017/1946 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerinde çalıştığı sırada fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek dava açmıştır. Mahkeme, davacının aylık net ücretinin 1.366 TL olduğunu kabul ederek davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, davalı vekilinin temyizi üzerine Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, davacının hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücretleri için tahakkuk bulunmayan ayların dışlanması gerektiği yönünde karar vermiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, davacının aylık net ücretinin 1.878 TL olduğu anlaşılmıştır. Ancak, mahkeme eksik inceleme yaparak yazılı şekilde hüküm kurmuştur. Bu nedenle, kararın bozulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Kanun Maddeleri: Fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil ücretleri ile ilgili olarak, işçinin haklarını düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
22. Hukuk Dairesi         2017/2386 E.  ,  2017/1946 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde fabrika kurulma ve çalışma aşamasına yeni geçmesi nedeni ile her gün 12 saat çalıştırıldığını, bazı zamanlarda 12 saatten fazla mesai yaptırıldığını, hafta ve genel tatil günleri de çalıştığını belirterek fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı Savunmasının Özeti:
    Davalı vekili, davacının bordrolarda yazılı olandan daha fazla çalışması bulunduğunu yazılı delille ispat etmesi gerektiğini, dini ve milli bayram, genel tatil ve hafta tatili alacaklarının bordrolarda gösterilmek suretiyle ödendiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece yapılan yargılama sonunda tanık beyanları ve emsal araştırmaya göre davacının aylık net 1.366,00 TL ücretle çalıştığı kabul edilerek yapılan hesaplamaya itibarla davanın kabulüne karar verilmiş, kararın davalı vekili tarafından temyiz üzerine Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin 02.07.2014 tarihli ve 2014/6832 esas, 2014/15087 karar sayılı ilamı ile davacının ücretinin ödendiği banka kayıtları getirtilerek tahakkuk bulunan ve ödendiği tespit edilen aylar dışlanmak sureti ile tahakkuk bulunmayan aylar için davacının hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücret alacağının hesaplanmasına yönelik bozulmuştur. Mahkemece bozma ilamına uyularak, alınan ek bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    Mahkemenin Yargıtay Dairesince verilen bozma kararına uyması sonunda, kendisi için o kararda gösterilen şekilde inceleme ve araştırma yaparak, yine o kararda belirtilen hukuki esaslar gereğince hüküm verme yükümlülüğü doğar; usuli kazanılmış hak olarak tanımlayacağımız bu olgu mahkemeye, hükmüne uyduğu Yargıtay bozma kararında belirtilen çerçevede işlem yapma ve hüküm kurma zorunluluğu getirmektedir.
    Mahkemenin, Yargıtayın bozma kararına uyması ile bozma kararı lehine olan taraf yararına bir usuli kazanılmış hak doğabileceği gibi bazı konuların bozma kararı kapsamı dışında kalması yolu ile de usuli kazanılmış hak gerçekleşebilir. Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Bozma kararına uymuş olan mahkeme kesinleşen bu kısımlar hakkında yeniden inceleme yaparak karar veremez. Bir başka anlatımla, kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak oluşturur.
    Yargıtay içtihatları ile kabul edilen usuli kazanılmış hak olgusunun, bir çok hukuk kuralında olduğu gibi yine Yargıtay içtihatları ile geliştirilmiş istisnaları bulunmaktadır.
    Mahkemenin bozmaya uymasından sonra yeni bir içtihadı birleştirme kararı ya da geçmişe etkili yeni bir kanun çıkması karşısında, Yargıtay bozma ilamına uyulmakla oluşan usuli kazanılmış hak hukukça değer taşımayacaktır.
    Benzer şekilde, uygulanması gereken bir kanun hükmünün, hüküm kesinleşmeden önce Anayasa Mahkemesince iptaline karar verilirse, usuli kazanılmış hakka göre değil, Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra oluşan yeni duruma göre karar verilebilecektir.
    Bu sayılanların dışında ayrıca, görev konusu, hak düşürücü süre, kesin hüküm itirazı, harç ve maddi hataya dayanan bozma kararlarına uyulmasında olduğu gibi kamu düzeni ile ilgili konularda usuli kazanılmış haktan söz edilemez.
    Usuli kazanılmış hakkın hukuki sonuç doğurabilmesi için, bir davada, ya taraflar ya mahkeme ya da Yargıtay tarafından açık biçimde yapılmış olan ve istisnalar arasında sayılmayan bir usul işlemi ile taraflardan biri lehine doğmuş ve kendisine uyulması zorunlu olan bir hakkın varlığından söz edilebilmesi gerekir.
    Davacının aylık net 1.366,00 TL ücret seviyesinden yapılan hesaplamaya göre verilen karar davalı vekilinin temyizi üzerine kararın Dairemizce yapılan temyiz incelemesinde davacının hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücretleri için tahakkuk bulunun ayların dışlanmasına yönelik bozulmuştur. Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davacının aylık net 1.878,00 TL ücret aldığının kabulüyle yapılan hesaplamaya itibarla hüküm kurulmuştur. Bozma ilamına uyulmakla kararı temyiz eden davalı taraf yararına davacının ücret seviyesi yönünden oluşan usuli kazanılmış hak gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır.
    Mahkemece eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 13.02.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi