Abaküs Yazılım
5. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/12176
Karar No: 2021/1930
Karar Tarihi: 22.02.2021

Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 2020/12176 Esas 2021/1930 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davada, çocukların korunmasına ilişkin tedbir kararı istenmiştir. Ancak, çocuk mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk veya Aile Mahkemelerinin görevli olduğu belirtilmiştir. Davaya konu olan çocuk suça sürüklenmiş fakat ceza sorumluluğundan muaf tutulmuştur. Bu durumda, çocuğa özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanabileceği belirtilmiştir. Kanunen koruyucu ve destekleyici tedbir kararları, çocuk mahkemeleri tarafından verilmelidir. Ancak, çocuk mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk veya Aile Mahkemeleri geçici olarak görevlendirilebilir. Kararda belirtilen kanun maddeleri şunlardır: 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nun 5/1-c, geçici madde 1-e, 8. madde, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesi.
5. Hukuk Dairesi         2020/12176 E.  ,  2021/1930 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Tedbir kararı istemine ilişkin davada ... Çocuk ve ... 2.Asliye Hukuk (Aile mahkemesi sıfatıyla) Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
    - K A R A R -
    Dava, çocuklar hakkında koruma kararı verilmesi istemine ilişkindir.
    ... Çocuk Mahkemesince, hakkında koruyucu ve destekleyici tedbir talep edilen çocuk hakkında, koruyucu ve destekleyici tedbir kararının 5395 sayılı Ç.K.K.nın 8/1 maddesindeki “ koruma ihtiyacı olan çocuk hakkında koruyucu ve destekleyici tedbirler , çocuğun menfaatleri bakımından kendisinin, ana, baba, vasisi veya birlikte yaşadığı kimselerin bulunduğu yerdeki çocuk hâkimince alınır.” hükmü gereğince çocukların ve ailenin ikametine en yakın çocuk hakimi tarafından verilmesi gerektiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
    ... 2.Asliye Hukuk (Aile mahkemesi sıfatıyla )Mahkemesince, hakkında tedbir kararı alınması istenen küçüğün, suçun şüphelisi olduğu, mağduru olmadığı anlaşıldığından, bu durumda, uyuşmazlığın ceza mahkemesi niteliğinde olan Çocuk Mahkemesinde görülüp, sonuçlandırılması gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir.
    2828 sayılı Kanunun 22. maddesinde "Korunmaya muhtaç çocukların reşit oluncaya kadar bu Kanun hükümlerine göre kurumca kurulan sosyal hizmet kuruluşlarında bakılıp yetiştirilmeleri ve bir meslek sahibi edilmeleri hususundaki gerekli tedbir kararı yetkili ve görevli mahkemece alınır." hükmü yer almaktadır.
    5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun 5/1-c maddesinde de "Bakım tedbiri, çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi halinde, çocuğun resmi veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması veya bu kurumlara yerleştirilmesine yönelik bir tedbir” olarak düzenlenmiştir.
    5395 sayılı Kanunun geçici madde 1-e maddesi “Çocuk mahkemesi bulunmayan yerlerde, bu mahkeme kurulup göreve başlayıncaya kadar korunma ihtiyacı olan çocuklar hakkında tedbir kararları görevli aile veya asliye hukuk mahkemelerince alınır." şeklindedir.
    Çocuk Koruma Kanuna göre verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararlarının Uygulanması hakkındaki Yönetmeliğin 8. madde hükmü "(1) Çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı; çocuğun anası, babası, vasisi, bakım ve gözetiminden sorumlu kimse, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve Cumhuriyet savcısının istemi üzerine veya re"sen çocuğun menfaatleri bakımından kendisinin, ana, baba, vasisi veya birlikte yaşadığı kimselerin bulunduğu yerdeki çocuk hâkimince alınır.
    (2) Çocuk mahkemesi bulunmayan yerlerde bu mahkeme kurulup göreve başlayıncaya kadar hakkında kovuşturma başlatılmış olanlar hariç korunma ihtiyacı olan çocuklar hakkında tedbir kararları aile mahkemeleri kurulan yerler bakımından bu mahkemeler, kurulu bulunmayan yerler bakımından asliye hukuk mahkemelerince alınır.
    (3) Hakkında kovuşturma başlatılmış olan çocuklar için koruyucu ve destekleyici tedbir kararı kovuşturmanın yapıldığı mahkemece alınır.
    (5) Fiili işlediği sırada oniki yaşından küçük çocuklar ile onbeş yaşını doldurmamış sağır ve dilsizler hakkında mahkemece, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 31. maddesinin birinci fıkrası ile 33. maddesi uyarınca çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir." şeklindedir.
    Somut olayda; 5395 Sayılı Çocuk Koruma Yasası uyarınca suç tarihinde 12 yaşını doldurmamış çocuk hakkında tedbir kararı talep edilmekle, söz konusu tedbir TCK 31. madde hükmüne göre güvenlik tedbiri niteliğindedir.
    Kamu davasının açılmasının zorunluluğu ilkesinin istisnalardan birisini oluşturan ve TCK"nun 31/1. maddesinde 12 yaşını doldurmayan çocuklarla ilgili düzenlenen hükümde "Ceza sorumluluklarının olmadığını ve ceza kovuşturması yapılamayacağı ancak, "çocuklara özgü güvenlik tedbirlerinin" uygulanabileceğinin belirtildiği anlaşılmaktadır
    ... Cumhuriyet Başsavcılığının 2020/16089 soruşturma sayılı, 24.07.2020 tarihli kararıyla suça sürüklenen ... hakkından ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği anlaşılmış olup buna göre çocuk hakkındaki güvenlik tedbirlerine kararı verilmesine ilişkin davanın ... Çocuk Mahkemesince görülmesi gerekir.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle, HMK’nun 21, 22 ve 23. maddeleri gereğince ... Çocuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 22/02/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi