Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/6551
Karar No: 2016/395
Karar Tarihi: 18.01.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/6551 Esas 2016/395 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, müvekkilinin tasarım tescil başvurusunda bulunmasına rağmen, davalı şirketin itirazda bulunması sonucu başvurusunun kabul edilmediğini belirtmiştir. Ancak müvekkilinin tasarımlarının yenilik unsuruna sahip olduğunu ileri sürerek,bir kararın iptal edilmesini talep etmiştir. Davalıların avukatı ise, dava konusu tasarımın yenilik niteliği taşımadığını, dolayısıyla davacının talebinin reddedilmesi gerektiğini savunarak davanın reddedilmesini istemiştir. Mahkeme, yapılan incelemeler sonucunda, iddiaların doğru olmadığını ve davanın reddedilmesine karar vermiştir.
Kanun Maddeleri:
- 554 sayılı KHK m.10
11. Hukuk Dairesi         2015/6551 E.  ,  2016/395 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 12/06/2014 tarih ve 2012/61-2014/126 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin .... numarası ile davalı ....’ye tasarım tescil başvurusunda bulunduğunu, başvurunun Tasarım Bülteninde ilanı üzerine, diğer davalı şirketin itirazda bulunduğunu, itirazın kabulüne karar verildiğini, oysa davalı itiraz sahibi ile müvekkil arasında tasarım tesciline konu olan ürünle ilgili olarak 15.01.2010 tarihinden beri ticari ilişki söz konusu olduğunu, bu ilişkinin müvekkilinin ticari defterlerine konu olan faturalarla da sabit olduğunu, 554 sayılı KHK gereğince tasarıma konu olan ürünün kamuya arz edildiği tarihten itibaren 1 yıl içinde tescil ettirilmesi gerektiğini; 1 yıllık süre içinde tasarımcının ürünü dilediği gibi kullanabilip satışa arz edebileceğini, müvekkilinin tasarımlarının yenilik unsuruna sahip olduğunu, 2010 yılı kataloğunda son sayfasında .... kod numarası ile ürünün resmine yer verildiğini ileri sürerek, .... ....’nin 2011-T-703 sayılı kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı .... vekili, işlem aşamalarını özetlemiş, davalı şirketin, davacıya ait tasarımın yenilik ve ayırt ediciliğini ortadan kaldıran ..."na ait ... ve Aralık 2010, Ocak 2011 tarihli faturalarda yer alan .... kod numaralı ürünlerin, davacı tasarımının kamuya sunulma tarihinden daha eski bir tarihi taşıdığını, bu ürünlerin itiraza konu tasarımın ayniyet derecesinde benzeri olduğunu, bilgilenmiş kullanıcı gözüyle bakıldığında genel izlenim itibariyle belirgin farklılıkların bulunmadığını, bu nedenle Enstitü tarafından yapılan işlemlerin KHK hükümlerine uygun olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Davalı şirket vekili, müvekkili şirket ile davacı şirket arasında var olan ilk ve tek ticari ilişkinin sadece iplik satın alımından ibaret olup 2008 tarihinde gerçekleştiğini, davacı tarafın tasarım başvurusunun tarihi olan 03.01.2011 tarihinden 3 ay önce 2010 yılının Ekim ayında "..." fuarında ..."nın ürün kartelâsında görerek ürünlerin siparişini verdiğini, dava konusu tasarımın başvuru tarihinden önce piyasaya sunulduğunu, davalı müvekkili tarafından söz konusu ürünler için 25.10.2010 tarihinde proforma fatura gönderildiği, dava konusu tasarımın yenilik niteliği taşımadığını ve ... kararının yasaya uygun olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma, bilirkişi kök ve ek raporları, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre; dava konusu .... sayılı tasarım başvurusunun 03.01.2011 tarihinde yapıldığı, “kumaş deseni” ürünlerine ilişkin 1 adet görsel anlatım içerdiği, 01.05.2011 tarih ve 181 sayılı Resmi Endüstriyel Tasanmlar Bülteninde ilan edildiği, dava konusu "kumaş desenine" ait endüstriyel tasarımda KHK"nin 10. maddesi anlamında teknik zorunluluktan doğan bir yön olmayıp sınırsız seçenek özgürlüğü bulunduğu, ancak ..."na ait kartela ve Aralık 2010, Ocak 2011 tarihli faturalarda yer alan .... kod numaralı ürünlerde yer alan tasarımın ise davacının başvurusundaki gibi aynı görsel özellikleri ihtiva ettiği; davacıya ait 2010 yılı kataloğunun ise, faturaya sonradan "2010 Katalog" ibaresinin eklenmesi, ürün sayısı, türü, birim fiyatı yönünden açık bir tutarsızlık taşıdığı, bu fatura kapsamında dosyaya ibraz edilen kataloğun basılmadığı, bu nedenlerle anılan dokümanın başvuru sahibine 554 sayılı KHK m.10 ile tanınan hoşgörü süresi içinde ve davalı delillerinden önce davacı başvuru sahibinin tasarımını kamuya sunduğunun kabulüne imkan olmadığı, itiraz aşamasında sunulan ve yeniliği kaldıran dokümanlar karşısında çekişmeli tasarımın yeni olmadığı, bu haliyle ... kararının hukuka uygun olduğu gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 4,90 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 18/01/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi