Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2321
Karar No: 2015/14271
Karar Tarihi: 09.11.2015

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/2321 Esas 2015/14271 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, davacının müvekkilinin davalıya karşı başlattığı takibin borca ve yetkiye itirazı sonucu durduğunu, davacının itirazının iptali ile takibin devamı ve icra inkar tazminatı talebiyle dava açtığını belirtti. Davalı ise tarım ürünlerinde keyfi fiyatlandırma yapıldığını ve fatura düzenlendiğini savundu. Mahkeme, davacının bazı malları hal fiyatının üzerinde fiyatlandırdığını kabul etti ve davalının fiyat farkı faturasının 7.908,90 TL lik kısmında haklı olduğunu belirledi. Bu nedenle, davalının takibe itirazının 2.976,92 TL alacak üzerinden iptaline karar verildi. Ancak, mahkeme tarafından yeterli inceleme yapılmamıştır. Bu nedenle Yargıtay, kararın bozulmasına karar vermiştir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 21. maddesi, fatura münderecatının kesinleşmesi için faturaya itiraz sürecini belirtir.
19. Hukuk Dairesi         2015/2321 E.  ,  2015/14271 K.
"İçtihat Metni"


MAHKEMESİ : Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ : 02/12/2014
NUMARASI : 2013/463-2014/578

Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Davacı vekili, müvekkili tarafından davalı aleyhine faturalara dayalı cari hesap bakiye alacağın tahsili için başlatılan takibin, yetkiye ve borca itiraz sonucu durduğunu ileri sürerek, itirazın iptali ile takibin devamına ve icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, müvekkiline ait otelin meyve ve sebze ihtiyacının davacı tarafından karşılandığını, 01.05.2013 - 31.05.2013 tarihleri arasında teslim edilen ürünlerde hal fiyat listesinin uygulamadığını, tamamen keyfi fiyatlandırma yapıldığını, bundan dolayı fiyat farkı faturası düzenlendiğini belirterek, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda, taraflar arasında akdi ilişki bulunduğu, mal alımında uygulanacak fiyatlandırmada hal fiyatlarının uygulanması gerektiği hususunda tarafların mutabık olduğu, davacının bir kısım malları hal fiyatının üzerinde fiyatlandırdığı, dolayısıyla davalının fiyat farkı faturasının 7.908,90 TL lik kısmında haklı olduğu, buna göre davacının takip tarihindeki alacağının 2.976,92 TL olarak hesaplandığı gerekçesiyle, davanın kısmen kabulüne, davalının takibe itirazının 2.976,92 TL alacak üzerinden iptaline, fazlaya ilişkin istemin reddine ve icra inkar tazminatına karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Taraflar arasında mal alım satımına dayalı bir ticari ilişkinin bulunduğu dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. Uyuşmazlık, satılan mala rayiç bedelin mi yoksa hal fiyat listesinde gösterilen satış bedelinin mi uygulanacağı yönünde toplanmaktadır. Yanlar arasındaki sözleşmenin yazılı olmadığı gibi, satış bedelinin hal fiyatlarına göre belirleneceğine dair dosyada delil bulunmamaktadır. Nitekim, davacı da rayiç bedel üzerinden faturaları düzenlediğini ve davalıya tebliğ ettiğini iddia etmiştir. Dava konusu faturalara davalıya tebliğinden itibaren 8 gün içerisinde itiraz edilmemiş ise fatura münderecatının kesinleşeceği 6102 sayılı TTK"nun 21. maddesi gereğidir. Öte yandan, faturaların davalı defterlerine kaydedilmiş olması halinde de benimsenmiş olduğunun kabulü gerekir. Ne var ki, mahkemece bu yönler üzerinde durulmamış, araştırma ve inceleme yapılmamıştır. Eksik inceleme ile hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olduğundan, belirtilen yönler üzerinde durulup, gerektiğinde davalı kayıtları da uzman bir bilirkişiye incelettirilerek, deliller hep birlikte değerlendirilip, varılacak uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın davacı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 09.11.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi