Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2192
Karar No: 2016/136
Karar Tarihi: 12.01.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/2192 Esas 2016/136 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirket ortağının, ortaklıktan çıkarılmasını gerektirecek haklı nedenlerin bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Davacı vekili, davalının babası ile müvekkili şirketin hakim hissedarı ve müdürü arasında uzun süreli duygusal bir birlikteliğin olduğunu, bu ilişkinin sonlandığından sonra davalının müvekkili şirkete ve şirket müdürüne yönelik haksız eylemler gerçekleştirdiğini iddia etmiştir. Ancak mahkeme, bu iddiaların kanıtlanamadığını ve davalı şirket ortağının haklı nedenlerle ortaklıktan çıkarılmasını gerektirecek bir durum olmadığını belirtmiştir.
TTK'nın 640. maddesi, ortakların çıkarılması konusunda düzenlemeler içermektedir. Ancak bu maddeye göre, bir ortağın çıkarılması için haklı nedenlerin varlığının kanıtlanması gerekmektedir. Mahkeme, davalı şirket ortağının çıkarılmasını gerektirecek haklı nedenlerin bulunmadığını belirtmiştir.
11. Hukuk Dairesi         2015/2192 E.  ,  2016/136 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :

TARİHİ : 27/11/2014
NUMARASI : 2013/136-2014/600
DAVACI : D.. Ş..
VEKİLİ : Av. İ.. B..
DAVALI : F.. D..
VEKİLİ : Av. M.. S..
Taraflar arasında görülen davada
1. A Mahkemesi’nce verilen 27/11/2014 tarih ve 2013/136-2014/600 sayılı kararın duruşmalı olarak incelenmesi davacıvekili tarafından istenmiş olup, duruşma için belirlenen 12/01/2016 günü tebligata rağmen gelen olmadığı yoklama ile anlaşıldı, duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakıldı. Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, davalının müvekkili şirketin ortağı olduğunu, davalının babası ile müvekkili şirketin hakim hissedarı ve müdürü olan arasında uzun süreli duygusal bir birlikteliğin olduğunu, bu ilişkinin 2012 yılının 10. ayından itibaren sonlandığını, bu ayrılık nedeniyle davalının babasının, müvekkili şirkete ve şirket müdürü karşı ticaret hayatlarının bitirilmesine yönelik tehdit, şantaj ve benzeri suç unsurları içeren haksız eylemler gerçekleştirdiğini, bu nedenle tarafından adı geçen hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu, bu andan itibaren davalının müvekkili şirketteki ortaklığının devam etmesinin mümkün olmadığını, kaldı ki davalının da müvekkili şirket müdürü asılsız isnatlarla cumhuriyet savcılığına şikayet ettiği, bu şikayet kapsamında şirkete ait iş yerinde arama yapıldığı ve bilgisayarlara el konulduğunu, müvekkili şirketin ticari hayatını sürdüremez hale getirildiğini ileri sürerek, davalının TTK"nın 640. maddesi uyarınca haklı nedenlerle şirket ortaklığından çıkarılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, müvekkilinin şirket ortaklığından çıkarılması için haklı nedenlerin oluşmadığını, müvekkilince cumhuriyet savcılığına verilen şikayet dilekçesinin, anayasal şikayet hakkının kullanılması kapsamında kaldığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, davalı şirket ortağının, ortaklıktan çıkarılmasını gerektirecek haklı nedenlerin bulunmadığı, davanın kanıtlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 1,50 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 12/01/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi