Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/3626
Karar No: 2015/9331

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2015/3626 Esas 2015/9331 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2015/3626 E.  ,  2015/9331 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Evlenmeye İzin

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacılardan ... tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 124/2. maddesi ile "Ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir." hükmü getirilmiştir. Hakim tarafından evlenme izni verilebilmesi için on altı yaşını doldurmuş olmak koşulunun yanı sıra olağanüstü durumların ve pek önemli bir nedenin varlığı zorunludur. Tarafların birlikte olup, karı koca gibi yaşamalarının, Türk Medeni Kanununun 124. maddesinde de belirtilen olağanüstü durum olarak kabulüne imkan bulunmamaktadır. Bu yön gözetilmeden, yazılı şekilde evlenmeye izin verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 06.05.2015 (Çrş.)

    KARŞI OY YAZISI

    Dosya kapsamından; davacı anne ve babanın, kızları ..."un ... ile evlenmesine izin verilmesini talep ettikleri, küçük ..."un da, ..."la birlikte yaşadıklarını beyanla, evlenmesine izin verilmesini istediği, tanık beyanlarına göre küçük ..."la, ..."ın bir buçuk aydır birlikte yaşadıkları anlaşılmaktadır.
    Değerli çoğunluk, tarafların karı koca gibi birlikte yaşamalarını, pek önemli bir neden olarak görmemiştir. ..."la fiilen karı koca gibi birlikte yaşayan ..."un durumu, tam da Türk Medeni Kanununun 124. maddenin aradığı pek önemli bir neden mahiyetindedir.
    Nikah tarafların hak ve yükümlülüklerini güvence altına alan bir kurumdur. Fiili beraberliğin nikahla güvence altına alınmaması durumunda, küçük ..."un nafaka, tazminat ve mirasçılık hakları gibi haklarını güvence altına alacak hiçbir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Küçüğün yaşı dolduğunda, nikahtan kaçınabilecek karşı tarafı, küçükle nikah yapmaya zorlayabilecek hiçbir yasal olanak da mevcut değildir.
    Küçüğün evlenmesine izin verilmemesi durumunda küçüğün telafisi mümkün olmayan ağır zararla karşılaşması söz konusu olacaktır.
    Fiilen ..."la karı koca hayatı yaşayan küçük ..."un evlenmesine izin verilmesi halinde; ne küçük, ne ailesi, ne de toplum hiçbir zarar görmeyecektir.
    Çağdaş hukuk anlayışı hak ve özgürlüklerin genişletilmesi esasına dayanır. Çağdaş ülkeler, evlilikleri teşvik etmekte, fiili beraberlikleri hukuki koruma altına alcak düzenlemeler yapmakta, hatta ilgili mercilere bildirilen fiili beraberliklere, evliliğe yakın hak ve hukuki korumalar sağlamaktadırlar.
    Sonuç olarak; Türk Medeni Kanununun 124. maddesinin aradığı asgari yaş sınırını dolduran küçük ..."un, fiilen birlikte yaşadığı ..."la evlenmesine izin verilmesi, hukuka ve çağdaş uygulamalara da uygundur.
    Yukarıda açıkladığım nedenlerle yerel mahkeme kararının usul ve yasaya uygun olduğu görüşündeyim. Farklı düşünüyorum.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi