Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/2000
Karar No: 2021/3405
Karar Tarihi: 16.03.2021

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2019/2000 Esas 2021/3405 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kendisine ait olduğunu iddia ettiği kayıtların kendi üzerine aktarılmasını istemiştir. Mahkeme davacının lehine karar vermiştir. Ancak davalılardan Kurum vekili tarafından temyiz edilmiş ve Yargıtay Dairesi bozma kararı vermiştir. Yapılan inceleme sonucunda, tüm işyerleri dosyaları getirtilerek, tüm hizmetler dikkate alınarak, kanıt temin edecek sayıda tanıklar tespit edilmeli ve davacının iddiası incelenerek sonuca varılmalıdır. Ayrıca, davacının talebinin aşamalarda aidiyet istemine ilişkin olduğu belirtilerek, kurum işleminin iptali istemine ilişkin olan davada, ... ve mirasçılarına karşı husumet tevcih edilemeyeceği vurgulanmıştır. Kanun maddeleri ise, Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı (09.05.1960, 21/9 sayılı), Hukuk Genel Kurulu Kararı (12.07.2006, 2006/9-508 E., 2006/521) ve YİBK Kararı (04.02.1959, 13/5 sayılı) olarak belirtilmiştir.
10. Hukuk Dairesi         2019/2000 E.  ,  2021/3405 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi

    Davacı, ... üzerinde olan kayıtların aslen kendisine ait olduğunu iddia ederek bu kayıtların kendi üzerine aktarılmasını istemiştir.
    Mahkemece, bozmaya uyularak, ilamında belirtilen gerekçelerle, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davalılardan Kurum avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Eldeki davada, mahkemece verilen 24.02.2016 tarihli karar, Dairemizin bozma ilamı ile özetle,”…davacı ile kendisi olduğunu iddia ettiği ...’e ait ayrıntılı inceleme yapılmalıdır. Bu kapsamda davacının ve ...’in kurumdaki tüm belgeleri getirtilmeli, ...’e ait olduğu hususunda tereddüt bulunmayan tüm işyerlerindeki kayıtlar getirtilerek davacının iddiası ile uyuşup uyuşmadıkları belirlenmeli, buna yönelik olarak da ... Tekstil San. A.Ş.’de çalışan kayıtlar da getirtilerek burada çalışan ve davacıyı tanıyabilecek konumda olan sigortalıların tespiti ile beyanlarına başvurulmalı, bu inceleme giderek ... adına yapılan bildirimlerde geçen tüm işyerlerinde uygulanmalı ve sonucuna göre karar verilmelidir.” denilerek, yeniden araştırma yapılmak üzere bozulmuştur.
    Mahkemenin, Yargıtay Dairesince verilen bozma kararına uyması sonunda, kendisi için o kararda gösterilen şekilde inceleme ve araştırma yaparak, yine, o kararda belirtilen hukuki esaslar gereğince hüküm verme yükümlülüğü doğar. “Usuli kazanılmış hak” olarak tanımlayacağımız bu olgu; mahkemeye, hükmüne uyduğu Yargıtay bozma kararında belirtilen çerçevede işlem yapma ve hüküm kurma zorunluluğu getirdiği gibi, mahkemenin kararını bozmuş olan Yargıtay Hukuk Dairesince; sonradan, ilk bozma kararı ile benimsemiş olduğu esaslara usuli kazanılmış hakka aykırı bir şekilde, ikinci bir bozma kararı verilememektedir (09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı, Hukuk Genel Kurulu’nun 12.07.2006 gün, 2006/9-508 E., 2006/521 sayılı kararı)
    Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Bozma kararına uymuş olan mahkeme kesinleşen bu kısımlar hakkında yeniden inceleme yaparak karar veremez. Bir başka anlatımla, kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak oluşturur. (04.02.1959 gün ve 13/5 sayılı YİBK)
    Eldeki davada ise, uyulan bozma ilamı ile oluşan usuli kazanılmış hak çerçevesinde, davacının iddiasına konu olan tüm işyerleri dosyaları getirtilmeli ve ihtilafa konu olan 13684513 sicil numarası üzerinden yapılan tüm hizmetler dikkate alınmalı ve hizmetlerin geçtiği ...’a ait işyeri dosyaları ile bu işyerlerinden bildirim yapılan ve uyuşmazlık döneminde bordrolu olarak çalıştığı tespit edilen kanat edinmeye yetecek sayıdaki tanıklar (01.10.1981-02.03.1993 tarihleri arasında) her bir işyeri bazında tespit edilmeli ve devamında tüm işyerleri bazında tespit edilen bu tanıkların beyanları alındıktan sonra davacının iddiası irdelenmeli ve sonucuna göre bir karar verilmelidir. Bu kapsamda resen araştırma ilkesi çerçevesinde bildirilen hizmetlerin geçtiği yıllarda davacının ikamet kayıtlarının ve bunun gibi işyerlerinde çekilen fotoğraf vb gibi belgelerin de iddianın ispatı bakımından faydalı olabileceği hatırda tutularak gerekli araştırmalar tamamen yapılmalı ve sonucuna göre bir karar verilmelidir.
    Diğer taraftan, davacının talebinin aşamalarda aidiyet istemine ilişkin olduğunun anlaşılması karşısında, kurum işleminin iptali istemine ilişkin olan eldeki davada, ... ve mirasçılarına karşı husumet tevcih edilemeyeceğinin gözetilmemesi de usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    Mahkemece, açıklanan bu yönler üzerinde durulmaksızın eksik araştırma ve inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O hâlde, davalılardan Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 16.03.2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi