Esas No: 2021/15375
Karar No: 2022/10865
Karar Tarihi: 06.07.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/15375 Esas 2022/10865 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık nitelikli hırsızlık suçundan mahkum edildi. Temyiz incelemesi sonucunda suçun sanık tarafından işlendiği, usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı belirlendi. Ancak mahkemenin kararında bazı hatalar tespit edildiğinden hüküm BOZULDU. Sanığın kazanılmış hakkı korunarak ceza miktarı yeniden belirlenecektir.
TCK'nın 142/1-b maddesi çerçevesinde hırsızlık suçuna uyulması gerektiği, kısa ve gerekçeli kararlar arasında çelişki oluştuğu ve neticeten fazla ceza tayini yapıldığı belirtilmiştir.
Kanun durum açıklamaları:
-TCK'nın 142/1-b maddesi: Hırsızlık suçu.
-TCK'nın 142/1-e maddesi: Hırsızlık suçuna başka bir nedenle hapis cezasının verildiği durumları düzenler.
-TCK'nın 62. maddesi: Fiilin işleniş şekline, suçun niteliğine, sanığın kusuruna ve mağdurun durumuna göre hükmün indirimine imkan tanır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Nitelikli hırsızlık
HÜKÜM : Mahkumiyet
Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri de yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1-Dosya kapsamından müştekinin evinin önüne park ettiği aracının çaldığının anlaşılması karşısında; sanığın eyleminin TCK'nın 142/1-b maddesinde tanımlanan hırsızlık suçuna uyduğu gözetilmeden, yazılı şekilde aynı Yasanın 142/1-e maddesi ile hüküm kurulması,
2-Sanık hakkında hükmün esasını oluşturan kısa kararda TCK’nın 142/1-e maddesi uyarınca müsnet suç için 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiğinin anlaşılması karşısında, gerekçeli kararda 3 yıl hapis cezası ile cezalandırıldığının belirtilmesi suretiyle kısa karar ile gerekçeli karar arasında sanığın sonuç ceza yönünden kazanılmış hakkına aykırı olacak şekilde çelişki oluşturulması,
3-TCK’nın 62. maddesi uyarınca 1/6 oranında indirim yapılırken, 3 yıl 4 ay yerine hesap hatası sonucu 3 yıl 6 ay hapis cezasına hükmedilmesi suretiyle neticeten fazla ceza tayini,
Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz istemi bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi aracılığı ile 1412 sayılı CMUK’nun 326/son maddesi uyarınca sonuç ceza miktarı yönünden sanığın kazanılmış hakkının korunmasına, 06/07/2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.