Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/751
Karar No: 2021/2480
Karar Tarihi: 03.06.2021

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2021/751 Esas 2021/2480 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İşçi Sigortalılar Konut Yapı Kooperatifi'nin ihyası istemine ilişkin davada, mahkeme davanın kabulüne hükmetti. Davalı tasfiye memurları vekili temyiz başvurusunda bulundu ancak tüm temyiz sebepleri yerinde görülmedi ve karar onandı. Ancak kararın hüküm kısmında yer alan \"davacının ortaklık hakları ile ilgili olarak açacağı davalarla sınırlı olmak kaydı ile\" ibaresi çıkarıldı ve kararın düzeltilerek onanmasına karar verildi. Kararda TTK 547/2 maddesi ek tasfiyeden bahsederek ancak ek tasfiyenin nelerden ibaret olacağına ilişkin bir sınırlandırma yapmadığı vurgulandı. Böyle bir durumda her hukuki uyuşmazlık için ayrı ihya kararı almanın usul ekonomisine aykırı olacağı belirtildi. Kararın HMK'nın geçici 3. maddesi yollamasıyla HUMK'nın 438/VII. maddesi uyarkınca düzeltilerek onanmasına karar verildi. Kanun maddesi olarak TTK 547/2 belirtilmiştir.
15. Hukuk Dairesi         2021/751 E.  ,  2021/2480 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki şirketin ihyası davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik verilen hüküm süresi içinde tasfiye memurları vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -

    Dava, ...İşçi Sigortalılar Konut Yapı Kooperatifi’nin ihyası istemine ilişkin olup, mahkemece davanın kabulüne dair verilen hüküm davalı tasfiye memurları vekilince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı tasfiye memurları vekilinin tüm temyiz sebepleri yerinde görülmemiştir.
    2- TTK 547/2 maddesi ek tasfiyeden bahsetmekte ancak ek tasfiyenin nelerden ibaret olacağına ilişkin bir sınırlandırmaya gitmemektedir. Ek tasfiye işlemleri için bir tane dava açılabileceği gibi birden fazla dava veya uyuşmazlık bulunması mümkündür. Bu nedenle açılan veya açılacak bir dava ile sınırlı olarak ihya kararı verilmesi, tasfiye kurumunun ruhuna uygun değildir. Böyle bir halde her hukuki uyuşmazlık için ihya kararı almak usul ekonomisine aykırı olduğu gibi ihya kararı verilmiş bir kooperatif için yeniden ihya kararı almakta hukuki yarar da yoktur. Mahkemece açılan dava ile sınırlı olmak üzere ihya kararı verilmiştir. Açıklanan bu nedenlerle kararın bozulması gerekmekte ise de, yapılan bu yanlışlığın düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden kararın 6100 sayılı HMK’nın geçici 3. maddesi yollamasıyla HUMK’nın 438/VII. maddesi uyarınca kararın düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı tasfiye memurları vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentlerde açıklanan nedenlerle, kararının hüküm kısmının 1.nolu fıkrasında yer alan “davacının ortaklık hakları ile ilgili olarak açacağı davalarla sınırlı olmak kaydı ile” ibaresinin çıkarılmasına ve kararın HMK’nın geçici 3. maddesi yollamasıyla HUMK’nın 438/VII. maddesi uyarınca bu şekilde hükmün re"sen DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz edene iadesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine, 03.06.2021 gününde oy birliğiyle karar verildi.





    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi