Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/23371
Karar No: 2015/8689

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/23371 Esas 2015/8689 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2014/23371 E.  ,  2015/8689 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma

    Taraflar arasındaki "boşanma" ve "karşı boşanma" davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-karşı davacı tarafından kadının boşanma davası, kusur belirlemesi, müşterek çocuk ...."ün velayeti ve velayetine bırakılan diğer çocuk için lehine iştirak nafakasına hükmedilmemesi ve kendi tazminat talebi yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalı-karşı davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2-Boşanma veya ayrılık vukuunda çocuk kendisine tevdi edilmemiş taraf gücüne göre onun bakım ve eğitim giderlerine katılmakla yükümlüdür (TMK.md.182). Bu hususu hakim görevi gereği kendiliğinden dikkate alması gerekmektedir. Toplanan delillerden davacı-karşı davalı kadının çalıştığı, düzenli ve sürekli bir gelirinin bulunduğu da anlaşıldığından velayeti temyiz edene tevdi edilen 2003 doğumlu Samet için iştirak nafakasına hükmedilmemesi usul ve yasaya aykırıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere kocanın manevi tazminat talebi bakımından oyçokluğuyla, diğer yönlerden oybirliğiyle karar verildi.28.04.2015(Salı)

    KARŞI OY YAZISI

    Mahkemece, boşanmaya sebep olan olaylarda kadın ağır kusurlu kabul edilmiştir. Bu husus toplanan delillerle de gerçekleşmiştir. Davalı-karşı davacının manevi tazminat talebiyle ilgili olarak "süresinde istenmediği" gerekçesiyle karar verilmemiştir.
    Boşanmada maddi ve manevi tazminat (TMK. m. 174) ve yoksulluk nafakası (TMK. m.175), boşanmanın fer"i (eki) olduğundan, bu konudaki isteklerin her halde dava, cevap, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçelerinde yer alması zorunlu değildir. Boşanma davası içinde, dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra da davanın yerel mahkemedeki tahkikatı sona erinceye kadar, herhangi bir harca tabi olmaksızın istenmesi mümkündür. Sonradan istenmiş olması iddianın ve savunmanın genişletilmesi sayılmaz. Çünkü bu istekler boşanma davasının sonucu ile kesin bir bağlılık içerisindedir. Dairemizin süregelen uygulaması bu yöndedir. 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda, bu istekleri iddia ve savunmanın genişletilmesi kapsamına alan bir düzenleme de bulunmamaktadır. Bu bakımdan, sayın çoğunluğun bu talepleri iddia ve savunmanın genişletilmesi kapsamında" gören görüşüne katılamıyorum. İşin esası incelenmelidir.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi