Esas No: 2021/16504
Karar No: 2022/11354
Karar Tarihi: 13.09.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/16504 Esas 2022/11354 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık, nitelikli hırsızlık, mala zarar verme ve konut dokunulmazlığının ihlali suçlarından mahkum edilmiştir. Ancak, gerekçeli kararın sanığın savunması alındıktan sonra bildirdiği adreste değil, farklı bir adreste tebliğ edildiği için usulsüz tebliğ yapılmıştır. Bu nedenle, sanık müdafinin yaptığı temyiz talebi kabul edilmiş ve yapılan inceleme sonucunda, gerekçe bölümünde iddia ve savunmada ileri sürülen görüşlerin, mevcut delillerin irdelenmesi ve kanıtlarla sonuç arasında bağ kurulması gerektiği gözetilmeden gerekçesiz hüküm kurulduğu belirtilmiştir. Anayasa'nın 141, CMK'nın 34, 230 ve 289. maddeleri uyarınca mahkeme kararlarının Yargıtay denetimine olanak verecek şekilde açık ve gerekçeli olması gerektiği vurgulanmıştır. Bu nedenle, diğer yönleri incelenmeyen hükümlerinin açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA karar verilmiştir.
Anayasa'nın 141. maddesi, mahkeme kararlarının Yargıtay denetimine olanak verecek şekilde açık ve gerekçeli olması gerektiğini belirtmektedir. CMK'nın 34. maddesi, gerekçeli kararın içeriğini düzenlerken, 230. ve 289. maddeleri ise Yargıtay incelemesi sırasında incelenecek olan hususları belirtmektedir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Nitelikli hırsızlık, mala zarar verme ve konut dokunulmazlığının ihlali
HÜKÜMLER : Mahkumiyet
Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Gerekçeli kararın sanığın yakalama ile savunmasının alındığı celsede bildirdiği adresten farklı bir adrese tebliğ edildiği anlaşılmakla, usulsüz tebliğ nedeniyle sanık müdafiinin öğrenme üzerine yaptığı temyiz talebi süresinde kabul edilerek yapılan incelemede;
Sanık hakkında müşteki ...'a yönelik mala zarar verme suçundan kamu davası açıldığı halde bu suç yönünden karar verilmemiş olması mahallinde her zaman karar verilebileceğinden bozma sebebi yapılmamıştır.
Anayasanın 141, CMK’nın 34, 230, 289. maddeleri uyarınca mahkeme kararlarının Yargıtay denetimine olanak verecek şekilde açık ve gerekçeli olması ve Yargıtayın bu işlevini yerine getirebilmesi için gerekçe bölümünde iddia ve savunmada ileri sürülen görüşler, mevcut delillerin irdelenmesi ve kanıtlarla sonuç arasında bağ kurulması, bir başka deyişle eldeki delillerle neden bu sonuca varıldığının anlatılması gerektiği gözetilmeden gerekçesiz hüküm kurulması,
Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafiinin temyiz istemi bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, diğer yönleri incelenmeyen hükümlerinin açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 13.09.2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.