Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/20849
Karar No: 2014/7085
Karar Tarihi: 17.04.2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2013/20849 Esas 2014/7085 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava, galle fazlasına müstahak vakıf evladı olduğunun tespiti istemine ilişkindir. Mahkeme davayı reddetmiştir ancak temyiz incelemesi sonucunda Yargıtay kararı ile dava konusu vakfın evladı olduğu anlaşılan başvurucunun isteminin kabul edilerek galle fazlasına müstahak vakıf evladı olduğunun tespitine karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bunun için bir vakıftan galle fazlasının alınabilmesi için öncelikle vakfeden ile kan bağının ispatlanması, sonra da bu hususta vakfiyede öngörülen şartların gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çekilmiştir. Dosyada bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucu davacının dava konusu vakfın evladı olduğu anlaşılmıştır. Yargıtay kararı ile davacının istemi kabul edilmiş ve bu kararda 24.02.1943 tarih ve 27/11 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı'na ve Yargıtay uygulamalarına da atıfta bulunulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- HUMK.nun 428.maddesi
18. Hukuk Dairesi         2013/20849 E.  ,  2014/7085 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 03/10/2013
    NUMARASI : 2011/406-2013/484

    Dava dilekçesinde, galle fazlasına müstahak vakıf evladı olduğunun tespiti istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hükmün temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması davacı vekili tarafından yasal süresi içinde verilen temyiz dilekçesi ile istenilmekle taraflara yapılan tebligat üzerine duruşma için tayin olunan günde temyiz eden davacı vekili Av.Ş. G. geldi. Aleyhine temyiz olunan davalı adına gelen olmadı. Gelen vekilin sözlü açıklamaları dinlendikten sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunarak, tetkik hakiminin açıklamaları dinlenip, gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Ancak;
    Dava, mazbut Hacce Emine Binti Elhac İsmail Vakfı’nın galleye müstehak vakıf evladı olduğunun tespiti istemine ilişkin olup, mahkemece davacının dava konusu vakıfla arasında soybağını ispatlayamadığı gerekçesiyle istemlerinin reddine karar verilmiştir.
    Bir vakıftan galle fazlasının alınabilmesi için öncelikle vakfeden ile kan bağının ispatlanması sonra da bu hususta vakfiyede öngörülen şartların gerçekleşmesi gerekir. Dava konusu Şanlıurfa"da kurulu mazbut Hacce Emine Binti Elhac İsmail Vakfının 1206 H. (1792 M.) tarihli vakfiyesinde galle fazlası batın şartına (ön kuşakta sağ vakıf evladı varsa sonraki kuşakta bulunan evladın hak sahibi olmaması kuralı) bağlı, ancak kız-erkek ayrımı yapılmadan evlatlarına bırakılmıştır.
    24.02.1943 tarih ve 27/11 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı ve Yargıtay uygulamalarına göre bir vakıfta vakfeden ile soybağının kurulabilmesi için mutlaka vakfı kuran kişiyle bizzat irtibatın kurulması zorunlu olmayıp; bu konuda vakfın evladı olduğunu kesinleşmiş bir mahkeme kararı ile ispat edenlerle veya tevliyeti evlatlarına bırakılmış vakıflarda mütevellilik yapanlarla yöntemince bağlantının kurulması yeterli görülmektedir. Dosya içindeki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; davacının anneannesi Zehide Madenli’nin dava konusu vakfın evlatlarından olduğuna dair Urfa Asliye Hukuk Mahkemesinin 1935/209 E.-337 K. sayılı ilamının bulunduğu, V.. M.. Muhasebe Müdürlüğü tarafından dosyaya
    sunulan 06.05.1948 gün 2898 sayılı ödeme belgeleri doğrultusunda kendisine ölünceye kadar galle fazlasının ödendiği, bu belgeler ile birlikte yer ve zaman kayıtları ile vakfın tarihçesi açısından birbirini tamamlayan nüfus kayıtları ile denetime elverişli bilirkişi raporu hep birlikte değerlendirildiğinde, davacı M.. C..’in dava konusu edilen vakfın evladı olduğu anlaşılmaktadır. Davaya konu bu vakfın vakfiyesinde belirtilen batın şartı açısından da dosyadaki nüfus kayıtlarının incelenmesinden; davacıya nazaran üst batında sağ bir vakıf evladı olmadığı da dikkate alınarak tüm dosya kapsamına göre davacının isteminin kabul edilerek galle fazlasına müstahak vakıf evladı olduğunun tespitine karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçeyle davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, Yargıtay duruşmasında vekille temsil edilen davacı yararına takdir edilen 1.100,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacı tarafa verilmesine, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 17.04.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi