Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/992
Karar No: 2017/1020
Karar Tarihi: 26.01.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/992 Esas 2017/1020 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan teftiş raporunda Yalova Üniversitesi Rektörlüğü ve Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü ile aralarında kurulan asıl işveren-alt işveren ilişkisinin muvazaalı olduğu tespit edildi. Davacı, raporun eksik inceleme ve hatalı değerlendirmeler sonucu hazırlandığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesini talep etti. Ancak mahkeme temizlik hizmeti dışında işlerde çalışan alt işveren işçileri bulunduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Karar temyizen incelenerek, iptal edildi ve davacının temyiz harcı iade edildi. Kanun maddeleri olarak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 3/2. maddesi anlatıldı. Bu maddeye göre, alt işverenin işyerini tescil için asıl işverenden alınması gereken belgelerle birlikte bildirim yapması ve iş müfettişlerinin yapacağı incelemede muvazaalı işlem tespit edilirse işverenlere tebliğ edilecek müfettiş raporuna 30 gün içinde itiraz edilebileceği belirtildi. Bu rapora karşı açılacak davanın 4 ay içinde sonuçlandırılacağı ifade edildi. Kamu idarelerinin bu raporlara karşı mahkemelere itiraz etmesi ve mahkeme kararlarına başvurması zorunlu olduğu da belirtildi.
22. Hukuk Dairesi         2017/992 E.  ,  2017/1020 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı şirket vekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan teftiş raporunda... Üniversitesi Rektörlüğü ve Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü ile ... Tic. Ltd. Şti. arasında kurulan asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı olduğu yönünde tespit işlemi olduğunu, raporun eksik inceleme ve hatalı değerlendirmeler neticesinde hazırlandığını belirterek Yalova Üniversitesi Rektörlüğü ve Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü ile ...Tic. Ltd. Şti. arasında kurulan asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı olmadığının tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Grup Başkanlığı vekili,asıl işveren sıfatıyla üniversite yetkililerinin ve gerekse alt işveren yetkililerinin ifadelerine başvurulduğunu, işçi ifadelerinin alındığını, fiili gözlem ve tespitlerle işçiler tarafından yapılan işlerin neler olduğunun tespit edildiğini, muvazaa kanaatine dayanak olan tespitlere kapsamlı olarak yer verildiğini ve değerlendirme bölümünde de hangi gerekçelerle muvazaa kanaatine varıldığının mevzuat dayanaklarıyla birlikte ortaya konulduğunu, bu nedenle dava dilekçesinde ileri sürülen iddialara katılma imkanlarının bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, temizlik hizmeti dışında Üniversitenin asıl işlerinde çalışan alt işveren işçileri bulunduğu ve buna göre asıl işveren-alt işveren ilişkisinin muvazaalı olduğu gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 3/2. maddesine göre "Bu Kanunun 2. maddesinin altıncı fıkrasına göre iş alan alt işveren; kendi işyerinin tescili için asıl işverenden aldığı yazılı alt işverenlik sözleşmesi ve gerekli belgelerle birlikte, birinci fıkra hükmüne göre bildirim yapmakla yükümlüdür. Bölge müdürlüğünce tescili yapılan bu işyerine ait belgeler gerektiğinde iş müfettişlerince incelenir. İnceleme sonucunda muvazaalı işlemin tespiti halinde, bu tespite dair gerekçeli müfettiş raporu işverenlere tebliğ edilir. Bu rapora karşı tebliğ tarihinden itibaren otuz iş günü içinde işverenlerce yetkili İş Mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz üzerine görülecek olan dava basit yargılama usulüne göre dört ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi hâlinde Yargıtay altı ay içinde kesin olarak karar verir. Kamu idarelerince bu raporlara karşı yetkili iş mahkemelerine itiraz edilmesi ve mahkeme kararlarına karşı diğer kanun yollarına başvurulması zorunludur. Rapora otuz iş günü içinde itiraz edilmemiş veya mahkeme muvazaalı işlemin tespitini onamış ise tescil işlemi iptal edilir ve alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçileri sayılır".
    Davacı yanca iptali istenen iş müfettişi raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı müfettişler tarafından düzenlenmiş olup, davanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yöneltilmesi gerekirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ... Grup Başkanlığına yöneltilmesi hatalıdır. Ancak bu husus temsilcide yanılma olduğundan davacıya mehil verilerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yöneltilmesi sağlanmalı, sonrasında yetki hususuda dikkate alınarak mahkemece bir değerlendirme yapılması gereklidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 26.01.2017 gününde oy birliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi