Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/485
Karar No: 2017/1014
Karar Tarihi: 26.01.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/485 Esas 2017/1014 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesinin geçersizliğinin tespiti ve davacının işe iadesi talebiyle açılan davanın kabulüne karar verilmiştir. Davacının sağlık sorunları nedeniyle işten çıkarıldığı belirtilmiştir. Ancak, davacının dosya kapsamında bulunan iki sağlık raporu arasındaki çelişkinin giderilmesi için yeni bir heyet raporu alınarak çıkacak sonuç ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirilerek hüküm kurulması gerektiği belirtilmiştir. Davacıya işe başlatmama tazminatı ödenmesi gerektiği, ancak mahkemece bu tutarın hatalı belirlendiği ifade edilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi, işverenin iş sözleşmesini feshetme yetkisini belirtmektedir. İşçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenler, aynı Kanun'un 25. maddesi kapsamında değerlendirilmektedir. İşçinin sağlık sorunları nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilmesi, 25/I-b maddesi uyarınca bildirimsiz fesih hakkı doğurmaktadır. Bu fesih nedeni sağlık nedenlerinden kaynaklanan haklı bir nedendir.
22. Hukuk Dairesi         2017/485 E.  ,  2017/1014 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin 03.05.2005 tarihinden bu yana davalı işveren işçisi olarak çalışmakta iken davalı işveren tarafından 30.03.2015 tarihi itibari ile iş sözleşmesinin feshedildiğini, davalı işverenin fesih işleminin geçersizliğinin tespiti ile müvekkilinin işe iadesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacının müvekkili şirkette hat şoförü olarak görev yapmakta iken 30.03.2015 tarihinde mesai bitimi itibari ile tüm yasal hakları ödenmek sureti ile iş sözleşmesine son verildiğini, feshin haklı ve geçerli sebeple yapıldığını beyanla davanın reddini talep etmiştir
    Mahkemece, fesih yerine uygulanabilecek diğer önlemlerin araştırıldığına, feshin geçerli nedene dayandığına ilişkin yeterli, tatmin edici bilgi sunulmadığı, feshin geçerli nedene dayanmadığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriğine göre, davacının 11.03.2015 tarihli dilekçesi ile, “Devlet Hastanesinden almış olduğum sağlık raporu sonucu (otobüs şöförlüğü yapması sakıncalıdır) ibaresine ilişkin geri hizmette veya uygun görebileceğiniz görevle çalışmak için gereğini bilgilerinize arz ederim” şeklinde işverenden görev yeri değişikliği talebinde bulunduğu, dilekçesi ekinde sunduğu... İlçe Devlet Hastanesinin 09.03.2015 tarihli Sağlık Kurulu raporunda “Hastanın Dorsaljı-Lumbago, Siyatik ile tanısı mevcut olup, otobüs şoförlüğü yapması sakıncalıdır.” yazdığı, 30.03.2015 tarihli fesih bildirimi ile işveren tarafından sağlık nedeniyle iş sözleşmesinin feshedildiği anlaşılmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi işverene, işçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenlerle iş sözleşmesini feshetme yetkisi vermiştir. İşçinin davranışlarından kaynaklanan fesihte takip edilen amaç, işçinin daha önce işlediği iş sözleşmesine aykırı davranışları cezalandırmak veya yaptırıma bağlamak değil; onun sözleşmesel yükümlülükleri ihlale devam etmesi, tekrarlaması rizikosundan kaçınmaktır. İşçinin davranışları nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için, işçinin iş sözleşmesine aykırı, sözleşmeyi ihlal eden bir davranışının varlığı gerekir. İşçi, kusurlu davranışı ile sözleşmeye aykırı davranmış ve bunun sonucunda iş ilişkisi olumsuz bir şekilde etkilenmişse, işçinin davranışından kaynaklanan geçerli bir fesih söz konusu olur. Buna karşılık, işçinin kusur ve ihmaline dayanmayan sözleşmeye aykırı davranışlarından dolayı işçiye bir sorumluluk yüklenemeyeceğinden işçinin davranışlarından kaynaklanan geçerli fesih nedeninden de bahsedilemez.
    İşçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenler, aynı Kanun"un 25. maddesinde belirtilen nedenler yanında, bu nitelikte olmamakla birlikte, işyerlerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen nedenlerdir. İşçinin davranışlarından veya yetersizliğinden kaynaklanan nedenlerde, iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli nedenlere dayandığını kabul etmek gerekecektir.
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/I-b maddesi uyarınca “işçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması kaydı ile hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkının; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17. maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğacağı” kurala bağlanmıştır. Anılan maddeye göre davacının rahatsızlığı nedeni ile devamsızlığının ihbar süresine ilaveten altı hafta aralıksız devam etmesi halinde, işverenin bildirimsiz fesih hakkı doğmaktadır. Bu fesih nedeni, sağlık nedenlerinden kaynaklanan haklı nedendir.
    Somut olayda,davacının... İlçe Devlet Hastanesinin 09.03.2015 tarihli Sağlık Kurulu raporunda otobüs şoförlüğü yapmasının sakıncalı olduğunun belirtildiği, 23.07.2015 tarihli ...İşgören ... Devlet Hastanesi sağlık raporunda ise davacının şoför olarak çalışmasında ve toplu taşıma aracı kullanmasında tıbben sakınca olmadığının belirtildiği, davacının sağlık durumuna ilişkin iki rapor arasında çelişki bulunduğu anlaşılmaktadır.
    Yapılacak iş, davacının dosya kapsamında bulunan iki sağlık raporu arasındaki çelişkinin giderilmesi için davacının rapora konu rahatsızlığı hususunda yeni bir heyet raporu alınarak çıkacak sonuç ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirilerek hüküm kurulması gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Kabule göre de davacının kıdemi dikkate alındığında işe başlatmama tazminatının beş aylık ücreti tutarında belirlenmesi gerekli iken mahkemece dört aylık olarak belirlenmesi de hatalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacı ve davalıya iadesine, 26.01.2017 gününde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi