Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/627
Karar No: 2017/951
Karar Tarihi: 24.01.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/627 Esas 2017/951 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerinde dolum ustası olarak çalışırken iş akdinin haksız bir şekilde feshedildiğini iddia ederek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama durumunda tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini talep etmiş; ancak mahkeme davacının iş akdinin yasal kurallara uygun şekilde sonlandırılmadığı kararı vererek davayı kabul etmiştir. Davalı vekili temyiz etmiş ve Yargıtay, davalının feshi haklı sebebe dayandırdığını ancak fesih bildirimi yaparken kurala uymadığını belirtmiştir. Kararı verirken, mahkeme eksik inceleme yapmış ve dosyadaki delilleri dikkate almayarak hatalı hüküm vermiştir. Bu nedenle Yargıtay, mahkeme kararını bozmuştur. Kanun maddeleri olarak, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18 ve 19. maddeleri ile 25/2 numaralı bendi bahsedilmiştir. Kanuna göre, işveren geçerli sebebe dayanarak iş sözleşmesini feshetmek istiyorsa yazılı fesih bildirimi yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Ancak haklı bir sebep varsa şekil şartı aranmamaktadır.
22. Hukuk Dairesi         2017/627 E.  ,  2017/951 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin 01.07.2010 tarihinden 12.01.2016 tarihine kadar dolum ustası olarak çalıştığını, iş akdinin haksız bir şekilde feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve müvekkilinin işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davacının davalı işyerinde bir kaç arkadaşı ile birlikte bir süredir huzursuzluk çıkarmasından dolayı vardiya amirleri ve şefleri tarafından uyarıldığını, davacının üç arkadaşı ile birlikte vardiya amiri ..."a iş göremez raporu alacak şekilde fiziki şiddet uyguladığını, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 19/2. madde aynı Kanun"un 25/2 numaralı bentte bulunan nedenlerden dolayı fesihlerin savunma alınmaksızın gerçekleşebileceğini düzenlediğini, davacının iş sözleşmesinin sonlandırılmasının hukuka uygun olduğunu beyanla davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının davalı iş yerinde belirsiz süreli hizmet akdi ile çalışırken iş akdinin davalı tarafça feshedildiği ve yazılı bir fesih bildirimi yapılmadığı gerekçesi ile yapılan feshin geçersiz olduğu kanaatine varılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    4857 sayılı Kanun"un 19. maddesi uyarınca, aynı Kanun"un 18. maddesi kapsamında kalan işçinin iş sözleşmesini geçerli sebeple feshetmek isteyen işveren, fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Ancak somut olayda, davalı işveren davacının iş sözleşmesini, üç arkadaşı ile birlikte vardiya amiri ..."a iş göremez raporu alacak şekilde fiziki şiddet uyguladığı gerekçesi ile 4857 sayılı Kanun"un 25/2. maddesi uyarınca haklı nedenle feshettiklerini savunmuş ve dosyaya olaya ilişkin 13.01.2016 tarihli tutanak ve vardiya amirinin darp edildiğine ilişkin güvenlik kamerası kaydı sunulmuştur. Davalı tarafından fesihte geçerli sebebe değil haklı nedene dayanılmıştır. Yukarıda sözü edilen açık ve kesin sebep belirtilerek yazılı fesih bildirimi yapılması kuralı, geçerli sebebe dayanan fesihler için sözkonusudur. Haklı fesihte şekil şartı aranmamaktadır. Bu nedenle mahkemenin gerekçesi dosya içeriğine uymamaktadır. Mahkemece, işin esasına girilerek taraflarca gösterilecek tüm deliller toplanmalı, tutanak tanıkları dinlenmeli, darp olayına ilişkin cd çözümlemesi yaptırılarak hâsıl olacak neticeye göre bir karar verilmelidir. Kararı sadece davalı vekilinin temyiz ettiği dikkate alınarak oluşan usuli kazanılmış hak gözönünde bulundurulmalıdır. Bu bağlamda mahkemece eksik inceleme ile verilen hüküm hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24.01.2017 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi