Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/617
Karar No: 2017/948
Karar Tarihi: 24.01.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/617 Esas 2017/948 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli bir neden olmadan işveren tarafından feshedildiği gerekçesiyle işe iade ve tazminat talebinde bulunmuş. Davalı işveren ise iş sözleşmesinin davacının kusurlu davranışları nedeniyle feshedildiğini savunmuş. Mahkeme, işverenin fesih gerekçelerini ispatlayamadığı için feshin geçersiz olduğuna ve işçinin işe iade edilmesine, işe başlatılmaması durumunda tazminat ve diğer haklarının ödenmesine karar vermiş. Son yirmi günlük çalışmasına ilişkin maaş alacağı talebinin kabul edilmesiyle birlikte, davalı taraf temyiz etmiştir. Ancak kararın işe iade davasıyla ücret alacağına ilişkin davanın tefrik edilmeden birlikte görülmüş olması nedeniyle, karar bozulmuştur. İş Kanunu'nun 17, 18 ve 19. maddelerine göre geçerli nedene dayanmayan fesih geçersizdir ve işçi işe iade edilmelidir. İşe başlatılmama durumunda tazminat ve diğer haklarının ödenmesi gerekmektedir.
22. Hukuk Dairesi         2017/617 E.  ,  2017/948 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin geçerli ve haklı sebebe dayanmaksızın işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini ayrıca müvekkilinin iş sözleşmesinin habersiz feshedildiği 03.03.2015 tarihinden sonrada 23.03.2015 tarihine kadar yirmi gün çalıştığını ileri sürerek yirmi günlük ücreti olan 4.000,00 TL’nin de hüküm altına alınmasına karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, iş sözleşmesinin davacının kusurlu davranışıyla sözleşmeye aykırı davranmasından dolayı feshedildiğini, davacının sürekli işe geç gelmesinin, uzun süreli kişisel görüşmeler yapmasının, işini aksatarak işyerini dolaşmasının, çalışma arkadaşlarını olumsuz etkilemesinin müvekkili için iş ilişkisinin devam etmesini olanaksız hale getirdiğini, bu nedenle iş akdinin feshedildiğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece,davalı işverenin iş sözleşmesinin feshine ilişkin yazılı bildirimde bulunmadığı, savunmasında fesih için gerekçe olarak gösterdiği hususları İş Kanunu 17, 18 ve 19. maddelere uygun olarak geçerli bir nedene dayandığını ispatlayamadığı, feshi şekil şartlarına uygun şekilde yapmadığı gerekçesi ile feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine, işe başlatılmaması durumunda davacının kıdem durumuna göre 4 aylık brüt ücreti tutarındaki tazminat ile mahkeme kararının kesinleşmesine kadar çalışamadığı süre için 4 aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer haklarının ödenmesi gerektiğinin tespitine, davalı tarafından ödendiği ispatlanamayan son yirmi günlük çalışmasına ilişkin maaş alacağı talebinin kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    İşe iade davası tespit davası niteliğinde olup, ücret alacağı talepli dava ise eda davası niteliğindedir. İşe iade davasının kısa sürede sonuçlanması bakımından mahkeme ve Yargıtay için 4857 sayılı Kanunda süreler öngörülmesi sebebiyle eda davası niteliğindeki diğer işçilik alacaklarına ilişkin davalarla birlikte görülmesi mümkün değildir. Eda ve tespit davaları birlikte görülemez. Mahkemece işe iade davası ile ücret alacağına ilişkin davanın tefrik edilerek yargılamaya ayrı dosyalar üzerinden devam edilmesi gerekirken, aynı davada birlikte görülmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten kesin olarak BOZULMASINA, davacının sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24.01.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi