Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/20373
Karar No: 2014/6845
Karar Tarihi: 14.04.2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2013/20373 Esas 2014/6845 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Manisa 2. Aile Mahkemesi'nde görülen bir dava sonucunda, F. A.'ın evlilik dışı ilişkisinden olan U.A.'ın evlat edinilmesi sırasında babasının rızasının aranmaması ve çocuğun temsil edilmesi için kayyım atanması istenilmiş, ancak mahkeme davanın reddine karar vermiştir. Temyizde ise, mahkemenin kesin yetki nedeniyle davanın reddine karar vermesinin doğru olmadığı belirtilmiş ve Türk Medeni Kanunu'nun 312. maddesi incelenerek, babanın rızasının aranması gerektiği vurgulanmıştır. Bu nedenle, karar bozulmuştur.
Türk Medeni Kanunu'nun 312. maddesi, küçüğün evlat edinilmek amacıyla yerleştirilmesi durumunda, ana veya babadan birinin rızasının eksik olması halinde, evlat edinenin veya evlat edinmede aracılık yapan kurumun istemi üzerine ve kural olarak küçüğün yerleştirilmesinden önce, onun \"oturduğu yer\" mahkemesi tarafından rızanın aranıp aranmayacağına karar verileceğini belirtmektedir.
18. Hukuk Dairesi         2013/20373 E.  ,  2014/6845 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Manisa 2. Aile Mahkemesi
    TARİHİ : 15/11/2013
    NUMARASI : 2013/791-2013/766

    Dava dilekçesinde, küçük Umut"un evlat edinilmesinde babasının rızasının aranmaması ve küçüğe kayyım atanması istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde, F. A."ın evlilik dışı ilişkisinden olan U.A."ın halen Manisa"da çocuk yuvasında kaldığını belirterek evlat edindirilmesi sırasında çocuğun babasının rızasının aranmaması ve bu süreçte çocuğu temsil etmek üzere Umut"a kayyım atanmasını istemiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 312. maddesi uyarınca; küçük, gelecekte evlat edinilmek amacıyla bir kuruma yerleştirilir ve ana ve babadan birinin rızası eksik olursa, evlat edinenin veya evlat edinmede aracılık yapan kurumun istemi üzerine ve kural olarak küçüğün yerleştirilmesinden önce, onun (küçüğün) "oturduğu yer" mahkemesi, bu rızanın aranıp aranmamasına karar verir.
    Dosyadaki bilgi ve belgelerden; F. A."ın evlilik dışı ilişkisinden olan küçük Umut"un, annesi tarafından kuruma bırakıldığı, halen Manisa"daki çocuk yuvasında bulunduğu, orada oturduğu, hukuken babasının belli olmadığı, küçüğün evlat edindirilmesi hizmetlerinden yararlandırılması sırasında babasının rızasının aranmaması ve çocuğu bu süreçte temsil etmesi için ona kayyım atanmasının istendiği, mahkemece çocuğun babasının aslında belli olduğu ve annesi tarafından bilindiği, rızanın aranmamasında kesin yetkinin sözkonusu olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verildiği anlaşılmaktadır. Türk Medeni Kanununun 312.maddesindeki "yetki" "kesin yetki" olmayıp, süresi içinde usulüne uygun bir yetki itirazının bulunması halinde mahkeme tarafından incelenebilir. Dosyada bu yönde bir yetki itirazı da bulunmamaktadır. Hal böyle olunca; mahkemece küçüğün evlat edindirilmesi hizmetlerinden yararlandırılması sırasında babasının rızasının aranmaması davasının esasının incelenmesi gerekirken kesin yetki nedeniyle davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 14.04.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi