Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/4405
Karar No: 2016/4860
Karar Tarihi: 02.05.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/4405 Esas 2016/4860 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı banka ile müvekkilinin arasında imzalanan opsiyonlu döviz mevduatı ve opsiyon işlemleri çerçeve sözleşmesi ve özel bankacılık hizmetleri genel kredi sözleşmesi kapsamında yapılan işlemler nedeniyle müvekkil zarara uğradı. Davacı vekili, davalıdan 800.000,000 TL'nin haksız olarak el konulduğunu iddia ederek haklarını saklı tutarak bu tutarı bankadan tahsil etmek istedi. Davalı banka ise yapılan işlemlerin usule uygun olduğunu savunarak, davanın reddedilmesini talep etti. Mahkeme, taraflar arasında kurulan hukuksal ilişkide tüketici konumunun bulunmadığını ve davacının tüketici olmadığı için, görevsizlik kararı verdi. Ancak, tüketici ile bankalar arasındaki her türlü sözleşme ve hukuki işlemlerin tüketici işlemi olarak tanımlandığı 6502 sayılı TKHK'nın 3/k-l ve 73. maddelerine uygun olarak, Tüketici Mahkemeleri'nin görevli olduğu belirtildi. Bu nedenle, mahkeme kararı bozuldu ve davaya bakmakla görevli olan Tüketici Mahkemesi'nin işin esasına girerek karar vermesi gerektiği belirtildi.
6502 sayılı TKHK'nın 3/k-l ve 73. maddeleri, tüketiciler ile bankalar arasındaki her türlü sözleşme ve hukuki işlemi tüketici işlemi olarak tanımlar ve tüketici işlemlerinden doğabilecek uyuşmazlıklarda Tüketici Mahkemeleri'nin görevli olduğunu belirtir.
11. Hukuk Dairesi         2016/4405 E.  ,  2016/4860 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TÜKETİCİ MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada .... Tüketici Mahkemesi’nce verilen 14/10/2015 tarih ve 2015/565-2015/1517 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili; müvekkilinin davalı banka ile “opsiyonlu döviz mevduatı ve opsiyon işlemleri çerçeve sözleşmesi” ile “özel bankacılık hizmetleri genel kredi sözleşmeleri” imzaladığını, sözleşme hükümlerine aykırı davranan bankanın müvekkilinin zararına sebep olacak işlemler yaptığını, sözleşmelerde bulunan şartların genel işlem koşulu olduğunu, bu nedenle döviz opsiyonu ile forward işlemlerinin müvekkili açısından geçerli ve bağlayıcı olmadığını, bu sözleşmeler kapsamında yapılan işlemler nedeni ile müvekkilinin zarara uğradığını ileri sürerek fazlaya ilişkin hakları saklı olmak üzere 800.000,000 TL’nin haksız olarak el konulduğu 23.05.2014 tarihinden itibaren mevduata uygulanacak en yüksek faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili; yapılan işlemlerin usule uygun olduğunu, taraflar arasındaki sözleşmelerin ticari nitelikte olduğunu ve bu haliyle mahkemenin görevli olmadığını, savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre; taraflar arasında “opsiyonlu döviz mevduatı ve opsiyon işlemleri çerçeve sözleşmesi” ile “özel bankacılık hizmetleri genel kredi sözleşmeleri” imzalandığı, taraflar arasında kurulan hukuksal ilişkinin kar-kazanç sağlayıcı, ekonomik/parasal/yatırım amaçlı olduğu ve davacının tüketici konumunun bulunmadığı, bu durumda davanın mahkemenin görev alanına girmediği, görevli mahkemenin ... Asliye Ticaret Mahkemesi olduğu, gerekçesiyle mahkemenin görevsizliğine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, opsiyonlu döviz mevduatı ve opsiyon işlemleri çerçeve sözleşmesi ile özel bankacılık hizmetleri genel kredi sözleşmesinden kaynaklanan tazmini istemine ilişkin olup, mahkemece, yazılı gerekçeyle görevsizlik kararı verilmiştir. Ancak, 03.03.2015 dava tarihi itibariyle yürürlükte olan 6502 sayılı TKHK"nın 3/k-l ve 73. maddesine göre, tüketiciler ile bankalar arasındaki her türlü sözleşme ve hukuki işlemlerin tüketici işlemi olarak tanımlanmış ve tüketici işlemlerinden doğabilecek uyuşmazlıklarda Tüketici Mahkemeleri’nin görevli olduğu belirtilmiştir. Bu durumda, mahkemece, davaya bakmakla görevli olduğunun kabulü ile işin esasına girilip, gerekli araştırma ve değerlendirme yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde Asliye Ticaret Mahkemesi’ne görevsizlik kararı verilmesi doğru olmamış, kararı bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, 02/05/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi