
Esas No: 2014/26276
Karar No: 2015/7729
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/26276 Esas 2015/7729 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma-Ziynet Eşyası Alacağı
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı kadın tarafından, kusur belirlemesi, reddedilen tazminat ve ziynet talepleri ile yoksulluk nafakasının miktarı yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı kadının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Davacı kadın ziynet eşyalarının koca tarafından kendisinden alınıp geri verilmediğini ileri sürerek ziynet eşyalarının aynen iadesini mümkün olmaması halinde bedelinin tahsilini talep etmiş, mahkemece bu talebin kanıtlanamadığı gerekçesi ile reddine karar verilmiştir. Aynı oturumda dinlenen davacı kadın tanıkları, en son tarafların ayrılması sırasında davacı kadının üzerinde hiçbir ziynet eşyası bulunmadan müşterek konuttan ayrılarak baba evine döndüğünü beyan ederken, davalı koca tarafından dinletilen tanıklar ise kadın ayrılırken tüm ziynet eşyalarının üzerinde olduğunu dile getirmişlerdir. Ayrıca delil listesinde bulunan Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının 2012/17791 sayılı soruşturma dosyasında müşteki olarak ifade veren koca tanığı ..."nin, kadının babasının kendisinden düğünde kadına takılan altınları istediğini, kendisinin de "oğlum ve senin kızın yapılan altınları masraflar için harcamışlar, yeniden altın yapamam" şeklinde cevap verdiğini ve bu nedenle tehdit edildiğini beyan etmiştir. Hal böyle olunca davalı tanığı ..."nin boşanma ve ziynet davasının açılmasından önce ceza soruşturmasındaki beyanı ile duruşmada alınan beyanı arasında ve her iki tarafın aynı oturumda dinlenen tanıklarının beyanları arasında çelişki mevcuttur. Mahkemece Hukuk Muhakemeleri Kanununun 261. maddesi gereğince tanıkların yüzleştirilerek bu çelişkinin giderilmesi ve sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken bu yönde işlem yapılmadan ziynetlere ilişkin talebin reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Teniyiz olunan hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple ziynet eşyaları yönünden BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerin ise yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 16.04.2015(Prş.)