Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5238
Karar No: 2015/4052
Karar Tarihi: 14.04.2015

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2015/5238 Esas 2015/4052 Karar Sayılı İlamı

14. Hukuk Dairesi         2015/5238 E.  ,  2015/4052 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 17.10.2012 gününde verilen dilekçe ile taşınır ve taşınmazlardaki ortaklığın giderilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; 605 parsel sayılı taşınmazdaki ortaklığın aynen taksim; taşınır ve 17 numaralı bağımsız bölümdeki ortaklığın satış yoluyla giderilmesine dair verilen 26.12.2013 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    _ K A R A R _
    Davacı, murislerinden intikal eden 1 parsel sayılı taşınmazdaki 17 numaralı bağımsız bölüm ve 605 parsel sayılı taşınmaz ile iki adet arabanın paylaşımı konusunda anlaşamadıklarını, davalılardan ...’in paylarını temlik aldığını ileri sürerek, 605 parsel sayılı taşınmazdaki ortaklığın aynen taksim veya satış, 17 numaralı bağımsız bölüm ile iki adet arabadaki ortaklığın satış yoluyla giderilmesini istemiştir.
    Davalılardan ... ortaklığın giderilmesini istemiş, diğer davalılar yanıt vermemişlerdir.
    Mahkemece, 17 numaralı bağımsız bölüm ile iki adet arabadaki ortaklığın satış yoluyla; 605 parsel sayılı taşınmazdaki ortaklığın aynen taksim yoluyla giderilmesine karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı ... vekili 605 parsel yönünden temyiz etmiştir.
    Dava, taşınır ve taşınmazlardaki paydaşlığın giderilmesi istemine ilişkindir.
    1-Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve dosya içeriğine göre 17 numaralı bağımsız bölüm ile arabalardaki ortaklığın giderilmesine ilişkin kararın gerekçeleri usul ve yasaya uygun bulunduğundan hükmün bu bölümün onanması gerekmiştir.
    2-Diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Bu davalarda davalı da davacı gibi aynı haklara sahiptir. Bu nedenle davacının satış suretiyle paylaşma istemesi davalıların aynen paylaşma istemesine engel teşkil etmez.
    30.04.2014 tarihli ve 6537 sayılı Kanunla, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi

    büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını sağlayacak usul ve esasları belirlemek amacıyla yeniden bazı düzenlemeler yapılmıştır.
    5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 3. maddesinin değişik (h) bendinde "asgari tarımsal arazi büyüklüğü" tanımlanmış, 8. maddesinin değişik 3. fıkrasında da tarım arazilerinin Bakanlıkca belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemeyeceği, hisselendirilemeyeceği, Hazine taşınmazlarının satış işlemleri hariç olmak üzere pay ve paydaş adedinin artırılamayacağı öngörülmüştür.
    Somut olayda; tarla niteliğindeki ve 81.546 m2 yüzölçümündeki dava konusu 605 parsel numaralı taşınmazın ... adına tapuda kayıtlı iken ölümü nedeniyle mirasçılarına intikal ettiği ve mirasçılar arasındaki temlikler sonucunda davacının 3/4, davalının da 1/4 veraseten iştirak halinde malik oldukları anlaşılmaktadır.
    Bu durumda mahkemece öncelikle dava konusu taşınmazın 5403 sayılı Kanunun yukarıda belirtilen hükümleri doğrultusunda aynen taksimin (ifrazının) mümkün olup olmadığı ...nden sorulmalıdır. Aynen taksimin mümkün olduğu bildirildiği takdirde bu konuda bilirkişilere ifraza ilişkin ek rapor ve kroki düzenlettirilerek ...nün yazısı ile birlikte ilgili belediyeye gönderilerek ilgili Yönetmeliklere göre Belediye Encümenince de ifrazın mümkün olup olmadığı sorulmalıdır. Belediye Encümenince de ifraz mümkün görülerek ifraz krokileri onandığı takdirde davanın kabulüne, aksi halde reddine karar verilmelidir.
    Mahkemece, yeterli araştırma yapılmadan taşınmazdaki ortaklığın aynen taksimi suretiyle giderilmesinin mümkün olduğu gerekçesiyle yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bu sebeple kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle (1) numaralı bent uyarınca bu bölüme yönelik hükmün ONANMASINA, taşınmaz malın satış bedelinden payına düşecek paranın %011,38 oranında hesaplanacak onama harcından peşin alınan 25,30 TL’nin mahsubu ile bakiyesinin temyiz edene yükletilmesine ve taşınır mal için aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına, (2) numaralı bent uyarınca davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile 605 parsel sayılı taşınmaz yönünden hükmün BOZULMASINA, 14.04.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi