Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/31095
Karar No: 2017/771
Karar Tarihi: 23.01.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/31095 Esas 2017/771 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işverenlerden kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları talep edilen işçi davasında, mahkeme davayı kısmen kabul etmiştir. Ancak davalı taraf kararın tamamını temyiz etmiştir. Temyiz incelemesi sonrasında, fazla çalışma alacağı iddiasının ispatı için bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğinde olduğu, iş yeri kayıtları, yazışmalar ve tanık beyanlarının da delil niteliği taşıdığı belirtilmiştir. Tanıklığın doğruluğu konusunda kuşku bulunan hallerde, iki taraftan birinin iddia ve ispat etmesi gerekmektedir. Davacı ile birlikte işten çıkarılan tanık beyanı dikkate alınarak fazla çalışma alacağı kabul edilmiştir. Ancak, diğer davacı tanığı beyanlarının soyut olduğu ve HMK'daki düzenlemelere göre sonuç etkisi yaratamayacağı belirtilmiştir. Bu nedenle fazla çalışma alacağı talebi reddedilmiştir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun tanıkla ilgili hükümleri de kararda açıklandığı üzere 240/.... ve 250. maddelerdir.
22. Hukuk Dairesi         2016/31095 E.  ,  2017/771 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla mesai ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı ... avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı isteminin özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin kesintisiz olarak davalı işverenlerde çalıştığını, iş sözleşmesine yaşlılık aylığı almak amacıyla tek taraflı olarak son verdiğini, davacının çalışmakta olduğu temizlik şirketi ile Devlet Hastanesi arasında alt işveren -üst işveren ilişkisi olduğunu bu nedenle müvekkiline ödenmesi gereken işçilik alacaklarının her iki davalıdan müşterek ve müteselsil sorumlu olduğunu iddia ederek kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının davalılardan tahsilini istemiştir. olarak tahsili ile müvekkiline ödenmesi talebinde bulunmuştur.
    Davalı cevabının özeti:
    Davalı Bakanlık; açılan dava dosyasında işçi alacakları için kıdem tazminatı, fazla mesai, izin ücreti ve ulusal bayram ve genel tatil alacağı adı altında talep edilen miktarların yüklenici firma Atmaca ...
    Mahkeme kararının özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne dair verilen karar Dairemizin 2013/15527esas, 2014/19220 karar sayılı kararı ile ...’na dava dilekçesi ve diğer usul işlemlerinin tebliğ edilerek taraf teşkili ile birlikte davalının savunma hakkını kullanmasının sağlanması nedeni ile bozulmuştur. Bozma üzerine mahkemece eksiklik tamamlanarak toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacı işçinin iş sözleşmesini kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde sona erdirdiği diğer taleplerine ilişkin de alacakları olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    ...-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2-Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı uyuşmazlık konusudur.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazl açalışma ve bayram ile ile tatil alacağının ödendiği varsayılır.
    Söz konusu alacağa dair iddianın ispatı konusunda iş yeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun tanıkla ilgili hükümleri incelendiğinde 240/.... maddesinde "davada taraf olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir" 250. maddesinde ise "tanığın davada yararı bulunmak gibi tanıklığının doğruluğu konusunda kuşkuyu gerektiren sebepler varsa, bunu iki taraftan biri iddia ve ispat edebilir" kurallarına yer verilmiştir.
    Somut olayda Mahkemece, davacı ile birlikte işten çıkarılan, davalı işveren aleyhine dava açan ve menfaat birlikteliği olan tanık anlatımı dikkate alınarak fazla çalışma alacağı kabul edilmiştir. Davacı tanığı ..."ın işverenle husumetli olduğu diğer davacı tanığı ..."ın da beyanlarının soyut olduğu gözetildiğinde beyanlarına ihtiyatla yaklaşılması gerekir. Kaldı ki HMK"daki düzenlemeler karşısında tanıklıkları sonuca etkili değildir. Ayrıca davacı tanığı ..."ın davalı işveren aleyhine aynı isteklerle açmış olduğu davada fazla çalışma alacağı reddedilmiş, karar Dairemizin 2016/11226 esas, 2016/14514 karar sayılı ilamı ile de onanmıştır. Hal böyle olunca fazla çalışma alacağının reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
    Sonuç:
    Temyiz olunan mahkeme kararının yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, 23.01.2017 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi