Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/8427
Karar No: 2014/2839
Karar Tarihi: 11.04.2014

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2013/8427 Esas 2014/2839 Karar Sayılı İlamı

23. Hukuk Dairesi         2013/8427 E.  ,  2014/2839 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi
    TARİHİ : 30/04/2013
    NUMARASI : 2010/257-2013/273

    Davacı tarafından açılan iflâs davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde müdahil M....Tekstil Ürün. Ürt. ve Paz. Ltd. Şti. vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, şirket aktiflerinin alacaklıların alacaklarını karşılamaya yetmediğini ve şirketin aciz haline düşmüş olduğunu ileri sürerek, İİK"nın 179 ve TTK"nın 324. maddeleri gereğince iflâsına karar verilmesini talep etmiştir.
    Müdahiller vekilleri, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve benimsenen bilirkişi raporu ile dosya kapsamına göre; davacı şirketin İİK"nın 179. maddesi gereğince pasifinin aktifinden fazla olduğu, müdahiller tarafından ileri sürülen hileli iflâsın mevcut olduğunun ispatlanamadığı gerekçesiyle, davacı şirketin İİK"nın 179 ve TTK"nın 324. maddeleri gereğince iflâsına karar verilmiştir.
    Kararı, müdahil M....Tekstil Ürünleri Üretim ve Pazarlama Limidet Şirketi vekili temyiz etmiştir.
    Dava, anonim şirketin borçlarının aktifinden fazla olduğu nedeniyle İcra ve İflâs Kanunununun 179. maddesine dayalı olarak doğrudan iflâsı istemine ilişkindir.
    İİK’nın 179. maddesi uyarınca iflâsa karar verilebilmesi için şirketin borca batık durumda olması gerekir. Borca batıklığın tespiti için TTK’nın 324. maddesi uyarınca borca batıklık bilançosu hazırlanmalıdır. Mahkemece, şirketin borca batık durumda olduğu kabul edilmiş ise de, bu konudaki inceleme ve araştırma yeterli değildir. Zira, mahkemece alınan ilk raporda şirketin borca batık olmadığı belirtilmiş, itiraz üzerine alınan ek raporda önceki rapor tekrar edilmekle birlikte şüpheli alacakların aktiften çıkarılması halinde borca batıklığın oluşacağı belirtilmiş, ancak borçların miktarı ve gerçekliği net biçimde tespit edilememiş, bu husus, şüpheli alacaklar ve borç mutabakatlarının sunulmamış olduğu belirtilmek suretiyle bilirkişi raporunda da vurgulanmıştır. Davacının borca batıklığının şüpheli alacaklar kalemine dayandığı belirtilmesine ve bu konuda itiraz bulunmasına rağmen, hükme esas alınan ek bilirkişi raporunda bu konuda usulüne uygun bir inceleme yapılmadan, süpheli alacaklar aktifte gösterilmeyerek şirketin borca batık olduğu belirtilmiştir.
    Bu durumda, bilirkişi heyetinin raporunda belirtilen belgelerin de ibrazı sağlanarak, mahkemece şüpheli alacakların mahiyeti, şirketin bu alacaklarının tahsili için takip yapıp yapmadığı ve tespit edilecek diğer hususlara göre bunların tahsil edilebilme ihtimallerine göre aktifte gösterilip gösterilemeyeceğinin değerlendirildiği, borca batıklığın yasa ve muhasebe ilkeleri çerçevesinde net biçimde tespitinin yapıldığı açıklayıcı ve denetime elverişli ek bir rapor alınarak, kararı temyiz eden müdahil vekilinin ek raporlara itirazı kapsamında, somut olayda İİK’nın 311. maddesindeki koşullar yönünden de hukuki bir değerlendirme yapılmak suretiyle varılacak uygun sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesinde bir isabet görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, müdahil M.... Tekstil Ürün. Ürt. ve Paz. Ltd. Şti. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11.04.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi