Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/10461
Karar No: 2016/4700
Karar Tarihi: 27.04.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/10461 Esas 2016/4700 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, müvekkilinin hesabındaki paraların şirketlere ucuz kredi vermek için kullanıldığı iddiasıyla davalı bankadan 55.000 DEM (28.121 EURO) talep etmiştir. Mahkeme, davacının haklı olduğuna karar vererek davalı bankadan talebin kabul edilmesine hükmetmiştir. Ancak davacının harç talebinde yanılması nedeniyle kararın düzeltilmesi gerektiği belirtilmiştir. Temyiz eden tarafların istemleri reddedilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 3095 sayılı Yasa'nın 4/a maddesi: Kamu bankalarınca döviz cinsinden mevduatlara verilen en yüksek faiz
- BK'nın 390. maddesi: Vekil konumundaki bankaların görevini özenle yapmak ve müvekkilinin menfaatlerini korumakla yükümlü oldukları
- BK'nın 41. ve 55. maddeleri: Bankaların sorumluluğu
- TTK'nın 336. maddesi: Bankaların sorumluluğu
- 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 140. maddesi: Harçtan muafiyet.
11. Hukuk Dairesi         2015/10461 E.  ,  2016/4700 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada .... Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 04.05.2015 tarih ve 2014/105 - 2015/356 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin .... ... Şubesi"nde açtırdığı hesaptaki paranın .... şirketine aktarılmış gibi gösterildiğini, ancak paranın gerçekte .... yönetimi tarafından ... şirketlere ucuz kredi vermek suretiyle tüketildiğini ileri sürerek, 55.000.-DEM=28.121.-EURO paranın bankaya yattığı tarihten itibaren 3095 sayılı Kanun"un 4/a maddesi gereğince kamu bankalarınca döviz cinsinden mevduatlara verilen en yüksek faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesi talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
    Fer"i müdahil ... vekili, davanın reddini istemiştir.
    İhbar Olunan ... vekili, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma benimsenen bilirkişi raporu, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre; davacının ..."ye vadeli mevduat hesabı açılması için 55.000 DEM=28.121 EURO"yu 16/11/1999 tarihinde ... ... Şubesi"ne yatırdığı, ancak sözkonusu paranın gerçekte ..."e gönderilmediği, ceza mahkemesi kararından da anlaşıldığı üzere ... yöneticilerinin ... ismini kullanmak suretiyle kişilerden mevduat topladıkları, sözkonusu eylemlerinin banka aracı kılınmak suretiyle dolandırıcılık suçu olarak kabul edilerek ilgili kişiler aleyhinde verilen mahkumiyet kesinleştiği, mevduat sahiplerinin sözkonusu uygulamada ... ile havale ve inançlı işlem ilişkisi içerisine girdiğinin kabulü gerektiği, bankanın havale yaptıran mevduat sahiplerine karşı, mevduat kabul etmiş gibi sorumlu olduğu, BK"nın 390. maddesine göre vekil konumundaki bankanın görevini özenle yapmak ve müvekkilinin menfaatlerini korumakla yükümlü bulunduğu, öte yandan ... çalışanlarının davacıya ait paranın offshore hesabına nakline sebep olmaları nedeniyle, davalı bankanın davacıya karşı BK"nın 41. ve 55. maddeleri ile TTK"nın 336. maddesi uyarınca sorumlu olduğu, bu nedenle davacının dava konusu mevduatını ..."ı satın alan davalı bankadan isteyebileceği gerekçesiyle, davanın kabulü ile 28.121.00-EURO(55.000 DEM"nin dönüşüm kuru üzerinden değeri) alacağın 17/11/1999 tarihinden itibaren 3095 sayılı Yasa"nın 4/a madde gereğince temerrüt faizi ile birlikte davalı bankadan tahsiline karar verilmiştir. .
    Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    1- Bir davada kararı temyiz etme hakkı, yalnız taraflara veya hüküm ile kendisine mükellefiyet yüklenen veya bir hakkı ihlal edilen kimseye veyahut kanunun açıkça belirttiği mercilere aittir.
    Temyiz isteminde bulunan ... isteme konu davada ihbar olunan konumunda olup, ihbar eden tarafın temsilcisi olarak davaya katılmamıştır. Karar başlığında davalı olarak gösterilmemiş, aleyhine de hüküm kurulmamıştır. O halde, ihbar olunan ... vekilinin kararı temyiz etmede hukuki yararı bulunmadığından temyiz isteminin reddine karar vermek gerekmiştir.
    2- Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı .... vekili ile fer"i müdahil ... vekilinin aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    3- Ancak; davacıya ait paranın ..."na gönderilmesi konusundaki işlem ve eylemleri yürüten ...."nin ... tarafından devir alındıktan sonra en son ...."ye devredildiği, bu durumda Fon Bankası iken ...."ye devredilen ...."nin eylemlerinden dolayı açılan işbu davada, bu bankayı devir alan ...."nin 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 140. maddesi uyarınca harçtan muaf olduğu dikkate alınmadan yazılı şekilde harç ile sorumlu tutulması doğru olmayıp kararın bu nedenle bozulması gerekirse de yapılan yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden HUMK"nın 438/7. maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ :Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle ihbar olunan ... vekilinin temyiz isteminin REDDİNE, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı banka vekili ile fer"i müdahil ... vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine; (3) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davacı vekili, davalı banka vekili ile fer"i müdahil ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm fıkrasının davalı bankaya karar ve ilam harcı yükleyen 2 ve 3 numaralı bentlerin hüküm fıkrasından çıkarılarak yerine “Davalı banka harçtan muaf olduğundan karar ve ilam harcı yükletilmesine yer olmadığına, karar kesinleştiğinde başvuru ve peşin ödenen harcın isteği halinde davacıya iadesine” cümlesinin yazılması suretiyle kararın taraflar yararına DÜZELTİLEREK ONANMASINA, ödedikleri temyiz peşin harcın istekleri halinde temyiz eden davacı ve davalıya iadesine, 27/04/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi