Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/755
Karar No: 2017/687
Karar Tarihi: 23.01.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/755 Esas 2017/687 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın konusu, iş sözleşmesinin gerekçe gösterilmeksizin haksız ve yasaya aykırı olarak feshedilmesi nedeniyle davacının feshin geçersizliğine, işe iadesine, işe başlatılmama halinde tazminatın belirlenmesi ve ücret tahsiline karar verilmesi talepleriyle açılan dava üzerine verilen mahkeme kararıdır. Mahkeme, davacının haklı fesh nedeni olmayan bir sebep nedeniyle işten çıkarılmasının hukuka aykırı olduğuna ve feshin geçersizliğine karar vermiş, işe iadesini ve tazminatın davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya ödenmesi gerektiğine hükmetmiştir. Ancak mahkeme, işe başlatmama tazminatında davalıların sorumluluğuna ilişkin bir hüküm kurmamış ve eksik hüküm kurulması nedeniyle kararın düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi.
22. Hukuk Dairesi         2017/755 E.  ,  2017/687 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı ...V. vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin gerekçe gösterilmeksizin haksız ve yasaya aykırı olarak feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine, işe başlatmama halinde 8 aylık ücret tutarında tazminatın belirlenmesine ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücretin tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalının Cevabının Özeti:
    Davalı ... vekili, davanın öncelikle husumet yokluğu nedeniyle, mümkün olmadığı takdirde esastan reddini talep etmiştir.
    Davalı ... vekili, davacının iş sözleşmesinin haklı olarak feshedildiğini ileri sürerek haksız ve hukuka aykırı davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının davalı işverenin hukuka aykırı talimatına uymamasının haklı bir fesih nedeni olmayacağı gerekçesi ile davalı ... tarafından gerçekleştirilen feshin geçersizliğine, davacının adı geçen işverenin işyerine işe iadesine, davacı işe başlatılmadığı takdirde 4 aylık brüt ücret tutarında tazminatın davalılardan müştereken ve müteselsilen alınıp davacıya ödenmesi gerektiğinin tespitine ve çalıştırılmadığı süre içerisinde en çok 4 aya kadar dolmuş bulunan ücret ve diğer haklarının davacıya ödenmesi gerektiğinin tespitine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Hüküm davalı ...V. vekili tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    ...-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalı ...V. vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Mahkemece, feshin geçersizliğine, davacının davalı ... işyerine işe iadesine, işe başlatmama tazminatı olarak 4 aylık brüt ücret tutarında tazminatın davalılardan müştereken ve müteselsilen alınıp davacıya ödenmesi gerektiğinin tespitine ve çalıştırılmadığı süre için en çok 4 aya kadar ücretin davacıya ödenmesi gerektiğinin tespitine karar verilmesi yerindedir.
    Ne var ki mahkeme, işe başlatmama tazminatında davalıların müştereken ve mütesesilen sorumluluğuna karar verirken davacının çalıştırılmadığı süre için tespit edilen 4 aylık ücret ve diğer hakların davacıya ödenmesinin tespitine ilişkin olarak davalıların sorumluluğu ile ilgili bir hüküm kurmamıştır. Oysa ki, hüküm de “...çalıştırılmadığı süre içerisinde en çok 4 aya kadar dolmuş bulunan ücret ve diğer hakların davacıya ödenmesi gerektiğinin tespitine” bölümünde “..çalıştırılmadığı süre içerisinde en çok 4 aya kadar dolmuş bulunan ücret ve diğer hakların” sözcüklerinden sonra “davacıya ödenmesi gerektiğinin tespitine” sözcüklerinden önce gelmek üzere “davalılardan müştereken ve müteselsilen alınıp” şeklindeki ibarenin yer alması gerekirken eksik hüküm kurulması hatalı olup bozma nedeni ise de, söz konusu hatanın giderilmesi yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438/7. maddesi uyarınca aşağıda belirtilen şekilde düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
    Sonuç:
    Hüküm fıkrasında “...çalıştırılmadığı süre içerisinde en çok 4 aya kadar dolmuş bulunan ücret ve diğer hakların davacıya ödenmesi gerektiğinin tespitine” bölümünde “..çalıştırılmadığı süre içerisinde en çok 4 aya kadar dolmuş bulunan ücret ve diğer hakların” sözcüklerinden sonra “davacıya ödenmesi gerektiğinin tespitine” sözcüklerinden önce gelmek üzere “davalılardan müştereken ve müteselsilen alınıp” sözcükleri eklenmek suretiyle hükmün bu şekli ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalı ...ye iadesine, 23.01.2017 gününde oybirliği ile kesin olarak karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi